Beyin Fırtınası

Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme

Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz.

Ayrıca, “Çok yaratıcı değiller” ve “fikirleri olmadığı için beyin fırtınası işe yaramayacak” veya “ortam yaratıcılığa elverişli değil” gibi yorumlar da sık sık duyuyoruz.

Beyin fırtınası ve yaratıcılıkla ilgili bazı mitleri ortadan kaldıralım ve ekibinizin yaratıcılığını hızlı ve etkili bir şekilde akıtacak bazı yaklaşımları belirleyelim. Bazı temel tanımlarla başlayacağız.

Beyin Fırtınası Nedir?

Beyin fırtınası, üyeleri tarafından kendiliğinden katkıda bulunan fikirlerin bir listesini bir araya getirerek belirli bir sorun için bir sonuca varmak için çaba harcanan bir grup veya bireysel yaratıcılık tekniğidir. Terim, 1963 tarihli Applied Imagination kitabında Alex Faickney Osborn tarafından popüler hale getirildi. Osborn, beyin fırtınasının fikir üretmede tek başına çalışan bireylerden daha etkili olduğunu iddia etti, ancak daha yeni araştırmalar bu sonucu sorguladı. (Wikipedia)

Yaratıcılık Nedir?

Yaratıcılık, bir kişinin bir tür değeri olan yeni bir şey (bir ürün, çözüm, sanat eseri, edebi eser, şaka, vb.) yarattığı fenomeni ifade eder. “Yeni” olarak sayılan şey, bireysel yaratıcıya veya yeniliğin meydana geldiği topluma veya alana atıfta bulunabilir. “Değerli” sayılan şey, benzer şekilde çeşitli şekillerde tanımlanır. (Wikipedia)

Yaratıcı Düşünme Nedir?

Yaratıcı Düşünme, özgün düşüncedir. İş yeri sorunlarımıza yaratıcı çözümler, tuhaf anlarda ve beklenmedik gelişmeler olarak bize geliyor. Yürürken, trafikte araç kullanırken, uyanırken veya uykuya dalmak üzereyken bir atılım gelebilir.

Yaratıcı düşünme becerilerini geliştirme konusunda dünya çapında bir otorite olan Edward De Bono, herkesin yaratıcı olmayı öğrenebileceğine inanıyor. Yaratıcı flaşlarınıza dikkat ettiğinizde, işyeri sorunları hakkında yeni ve yeni düşünme yolları bulacaksınız. Maalesef çoğumuz genellikle yaratıcı flaşlarımıza fazla dikkat etmiyoruz ve onlar hakkında hiçbir şey yapmıyoruz. “Asla işe yaramayacak” veya “benim fikrimi asla kabul etmeyecekler” gibi düşüncelerle onları küçümseyebiliriz.

Düşüncelerinizde özgün olmak zaman alır ve odaklanır ve her zaman bilgisayar klavyenizin başında otururken özgün düşüncelerinizi yapamazsınız. Çoğu zaman, yaratıcı düşünce hayal kırıklığından kaynaklanır. Bu nedenle, yaratıcı sürece çalışması için zaman verin ve çalışanlarınıza düşünmeleri için zaman tanıyarak yaratıcılığını teşvik edin.

Yaratıcılık ve Beyin Fırtınası Araştırmaları

Geleneksel beyin teorisi beyni sol ve sağ tarafa ayırdı. Bununla birlikte, daha yeni araştırmalar beynin, analiz ve sezginin tüm düşünce tarzlarında zihinde birlikte çalıştığı “akıllı bellek” ile işlediğini göstermektedir. Sol beyin yok; hak yok. Beynin tamamında yalnızca çeşitli kombinasyonlarda öğrenme ve hatırlama vardır. (Eric Kandel; “Bilişsel Sinirbilim ve Bellek Çalışması”)

Prusyalı bir askeri bilim adamı olan Carl von Clausewitz (“Savaşta”, 1832), zihnin varlığını bir anlık kavrayıştan önce gelen sakin duruma benzer olarak tanımladı. Bu nedenle en iyi fikirlerimizi resmi beyin fırtınası toplantılarında değil, duşta, araba kullanırken ya da gece uykuya dalarken – belirli bir soruna odaklanmak yerine beynimiz rahatladığında ve dolaşırken alırız.

Beyin fırtınası, bağımsız olarak çalışmak için zaman bulduktan sonra herkes fikirlerini paylaşmak için bir araya geldiğinde en iyi sonucu verir, çünkü gruplar fikirleri şekillendirmede ve bunların üzerine inşa etmede daha iyi olma eğilimindedir.

Etkili Beyin Fırtınası

Beyin fırtınasına geleneksel yaklaşım temelde kusurludur ve yaratıcı düşüncenin değerini tamamen göz ardı eder. Geleneksel olarak grupları veya ekipleri bir odada bir araya getirir ve onlara bir meydan okuma veya sorun sunar; daha sonra herkesten zorluğun veya sorunun nasıl üstesinden gelineceği konusunda beyin fırtınası yapmasını ister. Herkesten başlangıçta bireysel olarak, post-it notlarında beyin fırtınası yapmalarını isteyerek yenilikçi olduğumuzu düşünsek de, ilk süreç yanlıştır. Grup beyin fırtınasından daha iyi olmasına rağmen, bir kağıt tahtası üzerinde, yine de en iyi yaklaşım değildir.

Araştırmalar, bireylerin yaratıcı olmak için “düşünmek” için zamana ihtiyaç duyduklarını göstermiştir. Öyleyse nereden başlıyoruz? Herkesin kendi başına beyin fırtınası yapmasını sağlayarak başlayın. Ancak diğer herkesle aynı odada değil, çok kendi başına. Yaratıcılıklarını harekete geçirmek için onlara bazı düşündürücü soru(lar) sunun. Örneğin:

  • “Kuruluşumuz / departmanımız çalışmak için en iyi yer olarak kabul edilirse, oraya ulaşmak için ne yapmamız gerekirdi?”
  • Bugün yapmak imkansız görünen ancak yapılabilirse, organizasyonumuzun (fabrika, departman vb.) yaptığı şeyi temelden değiştirecek mi?
  • Ne yapmak mümkün ama yapılmıyor?
  • Neyi yapabilmeyi, başarmayı, başarmayı diliyoruz?
  • Organizasyonumuz “ideal” işyeri haline gelirse, oraya ulaşmak için ne yapmamız gerekir?
  • Yapmak istediğimiz şeylerle ilgili umutlarımız, hayallerimiz, dileklerimiz, fikirlerimiz ve vizyonlarımız nelerdir?
  • “Eğer … iyi olmaz mıydı?”

İnsanlar düşünme ve yaratma fırsatı bulduktan sonra, ancak o zaman fikirlerini paylaşmaları mümkün hale gelir; Bundan sonra grup, fikirleri daha ileri değerlendirme için benzer temalar veya kategoriler halinde gruplayabilir.

Harika Fikirler Dileklerden ve Düşlerden Gelir

Çoğu zaman, harika fikirler bir vizyondan, bir düşünceden, bir rüyadan veya bir arzudan gelir. Nasıl bir şey olduğunu bilirsiniz. Gecenin bir yarısı uyanırsınız ve şükür ki, komodininize kağıt koymuşsunuz, bu yüzden not alıyorsunuz. Ya da duş alıyorsunuz ve aklınıza harika bir fikir geliyor. Ya da belki de sürüyorsunuz ve daha fazla fikriniz var. Ya da, size sadece yaratmanız veya hayal etmeniz için zaman veren bir organizasyonda çalışacak kadar şanslısınız.

Herkes yaratıcıdır – sadece farklı şekillerde. Thomas Edison, “Genius% 1 ilham ve terleme %99’dur” dedi. Bu görüşe göre, bireysel beyin fırtınası% 1’lik ilhamı temsil eder, bu nedenle grup ortamında yaratıcı olmaya çalışmaktan kaçının.

Fikirleri Bir Araya Getirmek

Yaratıcı fikirlerin çiçek açması için ekibin önemi göz ardı edilemez. Bir ekip ortamında fikirleri öne çıkarmak, katılımı kazanmanın başlangıcıdır ve tek başına problem çözmeyi sürdürmekten çok daha etkilidir; bir birey olarak veya bağımsız bir akışta. Takımlarda büyük yenilikler olma eğilimindedir. Büyük sorunlar neredeyse her zaman bir grup tarafından çözülür.

Yalnız mucit bir efsanedir. Thomas Edison’un yaşamı boyunca 1.093 icadı patentledi. Ancak tek başına çalışmadı; bu biraz yanılgıdır. Yetenekli işçilerden oluşan ekibi ona günün her saati yardımcı oldu. Onun fikirlerini alma ve bir inovasyon süreciyle onları gerçeğe dönüştürme becerisine sahiptiler. Menlo Park’taki laboratuvarı bir buluş fabrikası olarak anılıyordu. Ancak fikirleri yarattı ve ekibi bu fikirleri kavramdan gerçeğe dönüştürmek için bir inovasyon sürecinden geçirdi.

Takımdaki Fikirleri Organize Etmek

Fikirler oluşturulduktan sonra, ekip olarak çalışma zamanıdır. Ekip, ayrı ayrı oluşturulan tüm fikirleri benzer fikir veya temalardan oluşan gruplar halinde düzenleyecektir. Bu noktada çok az tartışma olacak. Bu fikirlerin genel temasını belirlemek için her gruba başlık koyacaklar. Daha sonra ekip üyeleri bu fikirleri tartışacak ve tartışacak ve üretilen tüm ek fikirlerin gruplara eklenmesini sağlayacak. Kesin olarak yinelenmedikçe hiçbir fikir ortadan kaldırılmayacaktır.

Daha sonra ekip, her fikir grubunu bir problem çözme sürecinden geçirecek. Hangi sürecin kullanılacağı, bu fikirlerin bir İş Süreci Yeniden Yapılandırma alıştırması, İnovasyon uygulaması, Stratejik Planlama uygulaması veya başka bir hedefin parçası olarak üretilip üretilmediğine bağlıdır. Esasen, her yaklaşım ekibin her bir fikir grubuyla ilişkili faydaların yanı sıra: fikirle ilişkili zorlukları veya riskleri, fikirlerin sunduğu fırsatlar ve bunları eyleme geçirmek için planın ne olduğunu belirlemesini gerektirecektir.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 462
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. Ayrıca, “Çok yaratıcı değiller” ve “fikirleri olmadığı için beyin fırtınası işe yaramayacak” veya “ortam yaratıcılığa elverişli değil” gibi yorumlar da sık sık duyuyoruz. Beyin…
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 219
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 319
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 919