Çalışan Seçim Süreci

Çalışan Seçimi, doğru adamları doğru işe yerleştirme sürecidir. Organizasyonel gereksinimleri insanların beceri ve nitelikleriyle eşleştirme prosedürüdür.

Etkili seçim, yalnızca etkili eşleştirme olduğunda yapılabilir. Organizasyon, gerekli iş için en iyi adayı seçerek, çalışanların kaliteli performansını elde edecektir. Dahası, organizasyon daha az devamsızlık ve çalışan devir sorunları ile karşı karşıya kalacaktır. Organizasyon, gerekli iş için doğru adayı seçerek zaman ve paradan da tasarruf sağlayacaktır. Seçim prosedürü sırasında adayların uygun şekilde taranması gerçekleştirilir. Verilen işe başvuran tüm potansiyel adaylar test edilir.

Ancak seçim, işe alımdan farklılaştırılmalıdır, ancak bunlar istihdam sürecinin iki aşamasıdır. İşe alım, daha fazla adayı işe başvurmaya motive ettiği için olumlu bir süreç olarak kabul edilir. Bir başvuru havuzu oluşturur. Bu sadece veri kaynağıdır. Seçim olumsuz bir süreç olsa da uygunsuz adaylar burada reddedilmektedir. İşe alma, kadrolama sürecinde seçimden önce gelir. Seçim, gerekli iş için en iyi yeteneklere, becerilere ve bilgiye sahip en iyi adayı seçmeyi içerir.

Çalışan seçim Süreci aşağıdaki sırayla gerçekleşir:

Ön Görüşmeler

Organizasyon tarafından belirlenen asgari uygunluk kriterlerini karşılamayan adayları elemek için kullanılır. Ön görüşme sırasında adayın becerileri, akademik ve aile geçmişi, yetkinlikleri ve ilgileri incelenir. Ön görüşmeler, son görüşmelere göre daha az resmileştirilmiş ve planlanmıştır. Adaylara şirket ve iş profili hakkında kısa bir bilgi verilir; adayın şirket hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğu da incelenir. Ön görüşmeler, tarama görüşmeleri olarak da adlandırılır.

İş Başvuru Formu

Ön görüşmeyi tamamlayan adayların başvuruyu boş formları gerekmektedir. Adayların yaşı, nitelikleri, önceki işinden ayrılma nedeni, deneyimi vb. detaylar gibi veri kayıtlarını içerir.

Yazılı Testler

Seçim prosedürü sırasında yapılan çeşitli yazılı testler yetenek testi, zeka testi, muhakeme testi, kişilik testi vb .dir. Bu testler potansiyel adayı objektif olarak değerlendirmek için kullanılır. Önyargılı olmamalılar.

İstihdam Görüşmeleri

Görüşmeci ile potansiyel aday arasında bire bir etkileşimdir. Adayın gerekli işe en uygun olup olmadığını bulmak için kullanılır. Ancak bu tür görüşmeler hem zaman hem de para harcar. Ayrıca adayın yeterlilikleri değerlendirilemez. Bu tür görüşmeler bazen önyargılı olabilir. Bu tür görüşmeler düzgün bir şekilde yapılmalıdır. Odada hiçbir dikkat dağıtıcı olmamalı. Aday ve görüşmeci arasında dürüst bir iletişim olmalıdır.

Sağlık Kontrolü

Potansiyel çalışanın fiziksel uygunluğunu sağlamak için tıbbi testler yapılır. Çalışanların devamsızlık şansını azaltacaktır.

Teklif Mektubu

Seçilen aday hakkında referans kontrolü yapılır ve son olarak resmi bir teklif mektubu verilerek atanır.