Açıklama
Zaman, bir projedeki temel kısıtlardan biridir ve proje zaman yönetimi, projenin zamanında tamamlanabilmesi için gerekli süreçlerden oluşur.
Bu bilgi alanı, yedi süreçten oluşmaktadır:
- Zaman Çizelgesi Yönetiminin Planlanması,
- Aktivitelerin Tanımlanması,
- Aktivitelerin Sıralanması,
- Aktivite Kaynaklarının Tahmin Edilmesi,
- Aktivite Sürelerinin Tahmin Edilmesi,
- Zaman Çizelgesinin Geliştirilmesi ve
- Zaman Çizelgesinin Kontrolüdür.
- Zaman Çizelgesi Yönetiminin Planlanması,
Proje zaman çizelgesinin planlanması, geliştirilmesi, yönetilmesi, gerçekleştirilmesi ve kontrol edilmesi için politikalar, prosedürler ve belgelerin oluşturulması sürecidir. Aktivitelerin Tanımlanması, Proje teslimatiarını üretmek için yerine getirilecek özel eylemlerin belirlenmesi sürecidir. İKY’de bulunan her bir iş paketi, aktivitelere kırılır. Aktivitelerin Sıralanması, aktivitelerin arasındaki ilişkileri yani öncül ve ardıl ilişkilerini belirleme sürecidir. Aktivite Kaynaklarının Tahmin Edilmesi, Her bir aktiviteyi yerine getirmek için gerekli malzeme, insan, teçhizat ya da gereçlerin türünü ve miktarlarını tahmin etme sürecidir. Aktivite Sürelerinin Tahmin Edilmesi, Tahmin edilen kaynaklarla her bir aktivitenin tamamlanması için gerekli çalışma sürelerini yaklaşık olarak tahmin etme sürecidir. Zaman Çizelgesinin Geliştirilmesi, Proje zaman çizelgesi modelini oluşturmak üzere aktivite sıralamalarını, sürelerini, kaynak gereksinimlerini ve zaman çizelgesi kısıtlarını analiz etme sürecidir. Zaman Çizelgesinin Kontrolü, Proje aktivitelerinin durumu izlenerek, projenin ilerlemesinin güncellenmesi ve planı gerçekleştirmek için zaman çizelgesinin temel çizgisindeki değişikliklerin idare edilmesi sürecidir.
Zaman Çizelgesinin Geliştirilmesi sürecinin sonunda, Zaman Çizelgesi Yönetim Planı’na uygun olarak geliştirilen Zaman Çizelgesi Ana çizgisi oluşturulur. Yani ağ analizi, kritk patika analizi yapılmış, takvim sıkıştırma teknkileri uygulanarak son haline getirilmiş olan takvim dondurulur ve proje başlatılır. Projedeki mevcut durum, anaçizgi ile karşılatırılarak grerekiyorsa düzeltici işlem alınır ve bu şekilde projenin kontrolü sağlanır.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.