Personel Değerlendirme Formu ve 12 Temel Yetkinlik

0,00 KDV Dahil

 

En iyi davranışa dönüşen doğru tutuma sahip çalışanların daha yetkin olduğu söylenir. Personel değerlendirme çalışan yetkinliğini geliştirmek için önemlidir.

İşe alma, seçme, işe alma ve çalışan performans değerlendirmesinde bir faktör olarak yetkinlik kavramı, sadece İK uygulayıcıları arasında değil, aynı zamanda yönetim kademeleri için de çok personel değerlendirme popüler hale geldi.

Açıklama

En iyi davranışa dönüşen doğru tutuma sahip çalışanların daha yetkin olduğu söylenir. Personel değerlendirme çalışan yetkinliğini geliştirmek için önemlidir.

İşe alma, seçme, işe alma ve çalışan performans değerlendirmesinde bir faktör olarak yetkinlik kavramı, sadece İK uygulayıcıları arasında değil, aynı zamanda yönetim kademeleri için de çok personel değerlendirme popüler hale geldi.

Personel Değerlendirme Neden Önemli?

Yetkinlik beceriler, gerçekleştirme yeteneği, kapasite ve bilgi olarak eşitlenmekte veya tanımlanmaktadır. Bu nedenle, terim gevşek bir şekilde kullanılmıştır. Fiziksel ve zihinsel yetenekler anlamında gelişigüzel kullanıldığında çok da önemli olmamakla birlikte, iş analizinde iş gereksinimlerini ve performans standartlarını tanımlamak için kullanıldığında önemlidir. Yetkinlik, beceri ve bilgiden daha fazlasını gerektirir. Sonunda davranışa dönüşecek doğru ve uygun tutumu gerektirir.

Yetkinlik, çalışanın davranışında ortaya çıkan beceri, bilgi ve tutumların toplamıdır. Bir bilgisayar hizmeti müşteri temsilcisi, bilgisayarları tamir etmede çok becerikli ve bilgili olabilir, ancak müşteriye belirlenen bir zamanda gelmezse, benzer şekilde yetersizdir.

Personel Değerlendirme İçin 12 Yetkinlik Başlığı

1. Zaman ve Öncelik Belirleme Yönetimi

Tüm pozisyon seviyelerini kapsayan zaman yönetimi, herkesin sahip olması gereken gerekli bir personel değerlendirme yetkinliği olarak kabul edilir. Hem kişinin hem de başkalarının zamanını yönetme yeteneğidir. Öz disiplini, değişen önceliklere sahip diğerlerinin davranışlarını şekillendirerek kesintileri kontrol etmeyi ve zaman açısından etkili ve zaman açısından verimli olmayı içerir.

2. Hedefler ve Standartlar Belirleme

Hedefler ve standartlar belirleme genellikle yönetim ve denetim pozisyonları için gerekli olan yetkinliklerdir. Ölçülebilir hedeflere ve standartlara yönelik faaliyetleri ve projeleri belirleme, bunları başkalarıyla işbirliği yaparak net bir anlayışa ulaşmak ve bağlılığı ortaya çıkarmakla ilgilidir.

3. İş Planlama ve Çizelgeleme

Zaman yönetimi gibi, bu yetkinlik de yönetici ve denetleyici çalışanlar ve üretimle uğraşanlar tarafından sahiplenilmelidir. Yönetimin ana araç ve tekniklerini kullanarak insan gücü atamalarını ve süreçlerini kontrol etmekle ilgilidir. Bu, aşağıdaki becerileri içerir: karmaşık görevleri analiz etme ve bunları yönetilebilir birimlere ayırma, görevlere uygun kaynakları seçme ve yönetme, işi planlamak ve programlamak için sistemleri ve teknikleri kullanmak ve ilerlemeyi izlemek için kontrol noktaları ve kontroller belirlemek.

4. Dinleme ve Organize Etme

Dinleme ve organize etme, organizasyondaki insanlarla ilişki kuran iletişim yeterlilikleridir. Bir mesaja yanıt olarak ne düşüneceğine ve ne yapacağına karar vermek için kişinin duyduğunu anlama, düzenleme ve analiz etme yeteneği ile ilgilidir. Bu yetkinlikler, müşterilerle ilgilenen çalışanlar ve lider veya üye olarak ekip olarak çalışanlar için uygundur. Spesifik olarak, çıkarımları ve varsayımları tanımlama ve test etme, etkili dinlemenin önündeki engellerin üstesinden gelme, hatırlama için bir mesajı özetleme ve yeniden düzenleme ve bir mesaja verilen yanıtları önyargılı hale getirebilecek yargıyı durdurma gibi becerileri içerir.

5. İletişimin Açıklığı

Açık bilgi vermek, yönetici ve denetleyici çalışanlarda bulunması gereken bir yetkinliktir. İster sözlü olarak ister yazılı olarak, izleyicilere (iç personel veya müşteriler) iletilen mesajlar açık ve öz olmalı ve hedeflere ulaşmalıdır.

Beceriler,

a) başkalarıyla etkileşimde fiziksel, psikolojik ve anlamsal engellerin üstesinden gelmek;

b) hedefte kalmak ve sapmalardan kaçınmak;

c) ikna etmeyi etkili bir şekilde kullanmak ve

d) karşılıklı fayda ve güven ortamını sürdürmek.

6. Amaç Bilgileri Alma

Önemli insan yönetimi içeren pozisyonlar için, tarafsız bilgi almak, adaleti sağlamak için kritik bir yetkinlik gereksinimidir. Bu yeterlilik, tarafsız bilgi elde etmek ve uygun şekilde yorumlamak için soruları, araştırmaları ve görüşme tekniklerini kullanma becerisiyle ilgilidir. Yönlendirici, yönlendirici olmayan, yansıtıcı ve soruları etkili bir şekilde kullanma, araştırma hunisi tekniğini kullanma, ek bilgi elde etmek için araştırma yöntemlerini kullanma, gizli ve altta yatan anlamları tanıma, anlayışı onaylama ve anlaşmaya varma gibi becerileri değerlendirir.

7. Eğitim, Mentorluk ve Yetki Verme

Bu yetkinlikler, amir ve yöneticiler için de gerekli olmalıdır. Daha yüksek mükemmellik seviyelerine ulaşmak için altlarındaki insanları geliştirme yeteneğini içerirler. Beceriler, koçluk, tavsiye verme, bilgi ve becerilerin aktarımı ve görevlerin güvenle ve güvenle aktarılabileceği çalışanlara öğretme ve yer belirlemekten oluşabilir.

8. Çalışanları ve Performansı Değerlendirme

Geçmiş performansın ortak değerlendirilmesini içeren yapıcı bir performans değerlendirmesi gerçekleştirme yeteneği, gelecekteki beklentiler üzerinde anlaşma, yönetimsel ve denetleyici yetkinliklerdir. Beceriler, herhangi bir önyargı ve tereddüt olmaksızın değerlendirilen çalışanlarla değerlendirme, kıyaslama ve yüz yüze yüz yüze görüşme parametreleri geliştirme becerisinden oluşacaktır.

9. Danışmanlık ve Disiplin

Olumlu bir şekilde disiplin dayatma ve tavsiye verme ve danışmanlık yapma yeteneği, çok sayıda çalışanı idare eden yönetim ve denetim pozisyonları için gerekli olan yetkinliklerdir. Bu, saygı ve güveni korurken, kabul edilebilir standart aralığı içinde çalışanların performansını geri kazanmaktır. Aynı zamanda sert bir şekilde ceza ve yaptırım uygulama ve uygun durumlarda çözümleme becerisini de içerir.


10. Sorun Tanımlama ve Çözümü

Sorun tanımlama ve çözümlere ulaşma, organizasyonel işlevler ve iş pozisyonları ile kesişir. Hedeflere ve standartlara ulaşmayı engelleyen engelleri belirleme yeteneği ile ilgilidir. Aynı zamanda, sorunun kökenlerini ve nedenlerini ortadan kaldırmak ve azaltmak için sistematik prosedür setlerinin uygulanmasını da içerir. Sorunları, semptomları ve göstergeleri, girdileri ve sonuçları ayırt etme, nedenlerle ilgili kanıtları toplama ve değerlendirme ve bir karar matrisi çizme ve sonunda en iyi seçenekleri seçme ve tavsiye etme gibi beceriler gerektirir. Bu yetkinlik, ister yönetimsel, ister denetleyici veya teknik iş seviyelerinde olsun, değerlendirmeye katılan pozisyonlar için gerekli olmalıdır.

11. Risklerin Değerlendirilmesi ve Karar Verme

Riskleri değerlendirme ve karar verme, karar vermenin şirket çapında etkileri olabilecek şirket kaynaklarının ve süreçlerinin taahhüdünü içerebildiği daha yüksek yönetim pozisyonları için gerekli olan yetkinliklerdir. Problem tanımlama ve çözüm yetkinlikleri gibi, riskleri değerlendirme ve karar verme, alternatifleri ve seçenekleri belirlemeye ve değerlendirmeye, sınırları, arzuları ve dikkate alınacak riskleri belirlemeye, her seçeneğe ağırlık atamaya ve seçmeye yardımcı olacak bir karar matrisi oluşturma becerisini içerir. İstenilen hedeflere ve standartlara ulaşmak için en iyi seçenek.

12. Açık ve Analitik Düşünme

Açık ve mantıklı düşünmeyi uygulama yeteneği, hem denetim hem de yönetim pozisyonları için gerekli bir yetkinliktir. Yeterlilikler, mantıksal sonuçlara varan geçerli öncülleri belirleme, gerçeği kulaktan dolma, yersiz varsayım ve yanlış çıkarımlardan ayırma, tüme varımsal ve tümdengelim mantığını uygun şekilde uygulama, mantıksal yanılgıların, geçersiz öncüllerin ve yetersiz bilgiye dayalı sonuçların ortadan kaldırılması gibi becerileri içerir.

İş analizi sırasında yetkinliklerin belirlenmesinde, iş şartnamelerinin yazılmasında ve Personel Değerlendirme araçlarının geliştirilmesinde temel bir süreç olarak, daha önce bahsedilen 12 ana yetkinliğe göre işler planlanarak kolayca yönlendirilebilir. Hangi yetkinliklerin ve karışımın takip edileceğini seçmek, en önemli yetkinlik diğerlerine göre önceliklidir. Gerekli olacak yeterliliklerin derecesi ve seviyesi sorumlulukların kapsamına, yetkilere, insanların katılımına ve karar verme yetkilerine göre değişecektir. Bunları bir matrise koymak, görevleri daha kolay ve rahat hale getirecek görsel bir kılavuz sağlayabilir.

Personel Değerlendirme örnek formunu sepete ekleyerek ücretsiz indirebilirsiniz?

Gizlilik Politikamız
Kullanım Şartları

Değerlendirmeler

Henüz değerlendirme yapılmadı.

“Personel Değerlendirme Formu ve 12 Temel Yetkinlik” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir