Başabaş analizi

Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?

Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır.

Hiç yapmadıysanız göz korkutucu bir girişim görünse de, gerçek şu ki basit matematiğe indirgeniyor. Mevcut kazançlarınıza bakarak işletmenizin önümüzdeki dönemlerde çalışacağı maliyetleri ve satışları doğru bir şekilde tahmin edebilirsiniz. Maliyetlerinizi belirlemeniz ve öngörülen satış rakamlarınızı belirlemeniz çok önemlidir. Daha sonra harcamalarınızı ödemek için ne kadar gelirin gerekli olduğunu göreceksiniz.

Bir şirket, toplam satışları veya gelirleri toplam giderlerine eşit olduğunda başabaş noktasına ulaşmıştır. Başabaş noktasında karınız yok, ancak herhangi bir zarara da uğramadınız. Bu hesaplama, herhangi bir işletme sahibi için çok önemlidir çünkü başabaş noktası, marjları belirlerken alt kar sınırıdır.

Maliyetlerin Tanımlanması

Başabaş noktası analizi yapılırken çeşitli maliyet türleri dikkate alınmalıdır. Bu ikisi en alakalı olanlardır:

Sabit maliyetler:

Bunlar, kaç ürün sattığınıza bakılmaksızın aynı olan maliyetlerdir. Kira, sigorta ve bilgisayarlar gibi tüm başlangıç ​​maliyetleri sabit maliyetler olarak kabul edilir çünkü ilk öğenizi satmadan önce bu harcamaları yapmanız gerekir.

Değişken maliyetler:

Bunlar, sattığınız her birimle karşılamanız gereken yinelenen maliyetlerdir. Her biri 1 dolara bir kırtasiye şirketinden tebrik kartı satın almanız gereken bir tebrik kartı mağazası işletiyorsanız, bu dolar değişken bir maliyeti temsil eder. İşletmeniz ve satışlarınız büyüdükçe, sektörünüz için mantıklıysa, işgücü ve diğer kalemleri değişken maliyetler olarak tahsis etmeye başlayabilirsiniz.

Başa Dönmek İçin Bir Fiyat Belirleme

Doğru fiyatı belirlemek, başabaş analiziniz için çok önemlidir ve sonunda girişiminizle kar elde etmenizi sağlar. Birim fiyatınızın ne olacağını bilmiyorsanız, beklenen geliri hesaplayamazsınız. Birim fiyatı, ürün veya hizmetinizin tek bir birimini satın almaları için müşterilerden ücret almayı planladığınız tutardır.

Fiyatlandırma, tüketicinin karmaşık bir karar verme sürecini içerebilir ve tüketicilerin fiyatı nasıl algıladığına dair pazarlama ve psikoloji üzerine pek çok araştırma yapılmıştır. Ürününüzü veya hizmetinizi nasıl fiyatlandıracağınızı seçmeden önce fiyatlandırma stratejisini ve fiyatlandırma psikolojisini gözden geçirmek için biraz zaman ayırın.

Fiyatlandırma Yöntemleri

Başabaş noktası analizi yaparken fiyatın nasıl ele alınacağına dair birkaç düşünce okulu vardır. Nicel ve nitel faktörlerin bir karışımıdır. Yepyeni bir benzersiz ürün yarattıysanız, premium bir fiyat talep edebilmelisiniz, ancak fiyatı devam eden fiyatla uyumlu tutmanız veya hatta müşterilerin şirketinize geçmesini sağlamak için bir indirim bile yapmanız gerekir. rekabetçi bir endüstriye giriyorsunuz.

Maliyet esaslı fiyatlama,Maliyete dayalı fiyatlandırma yöntemi, bir birimin bir birimini üretmenin ne kadara mal olacağını hesaplamayı ve fiyatı bu miktara artı önceden belirlenmiş bir kar marjını ayarlamayı gerektirir. Rakipler ürünü daha ucuza üretebildikleri ve kolayca fiyattan düşürebildikleri için genellikle hoş karşılanmazlar.

Fiyata Dayalı Maliyetlendirme

Foreseeable Futures Group’un Kurucusu ve Genel Müdürü David Bakken’e göre, fiyata dayalı maliyetlendirme, işletme sahiplerini “tüketicilerin rekabetçi alternatifleri olduğunda ödemeye hazır oldukları fiyatla başlamaya ve bu fiyatı karşılamak için maliyetlerinizi azaltmaya” teşvik ediyor. Bu, fiyatınızı düşürmenize ve yeni bir rekabetle karşılaşırsanız yine de kar elde etmenize olanak tanır. Farklı fiyatlandırma yöntemleri kullanılabilir.

Başabaş Analizi Formülü

Başabaş noktasını belirlemek için, sabit maliyetlerinizi fiyat eksi değişken maliyetlerinize bölün. Bir denklem olarak şu şekilde tanımlanır:

Başabaş Noktası = Sabit Maliyetler / (Birim Satış Fiyatı – Değişken Maliyetler)

Bu hesaplama, denk gelmek için bir üründen kaç birim satmanız gerektiğini açıkça gösterecektir. Bu noktaya geldiğinizde, ürününüzün hem değişken hem de sabit üretimiyle ilgili tüm maliyetleri geri kazandınız.

Bundan sonra satılan her ek birim, her birimin sabit maliyetleri karşılamaya ve karı artırmaya katkıda bulunduğu miktar olarak tanımlanan birim katkı payı miktarı kadar kârı artırır. Bu denklem:

Birim Katkı Marjı = Satış Fiyatı – Değişken Maliyetler

Maliyetler zaman içinde değiştiğinden, bu bilgileri kolayca ayarlamalar yapabileceğiniz bir elektronik tabloya kaydetmeniz önerilir. Ayrıca, farklı fiyatlandırma seçenekleriyle oynamanıza ve ortaya çıkan başabaş noktasını kolayca hesaplamanıza olanak tanır. Kendinize belirli bir kâr hedefi vermek istiyorsanız, diyelim ki 1 milyon dolar, o rakama ulaşmak için kaç birim satmanız gerektiğini görmek için geriye doğru çalışın.

Başabaş Analizi Sınırlamaları

Başabaş analizinizin sonuçlarının size ne söylediğini anlamak önemlidir. Hesaplama 500 birim sattığınızda bile bozulacağınızı bildirirse, bir sonraki adımınız bunun uygulanabilir olup olmadığına karar vermektir.

Mali durumunuz, sabrınız ve kişisel beklentilerinizin belirlediği makul bir süre içinde 500 adet satabileceğinizi düşünmüyorsanız, bu sizin için doğru iş olmayabilir. Hayatta kalmak için yeterince hızlı bir kar elde etmeyebilir. 500 birimin mümkün olduğunu düşünüyor ancak biraz zaman alacaksa, fiyatınızı düşürmeyi ve yeni bir başabaş noktası hesaplamayı deneyin. Bazı kesintiler yapabileceğiniz alanları belirlemek için hem sabit hem de değişken maliyetlerinize de göz atabilirsiniz.

Son olarak, başabaş analizinin talebin bir öngörücüsü olmadığını anlayın. Pazara yanlış ürünle veya yanlış fiyatla girerseniz, başabaş noktasına ulaşmak zor olabilir.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 462
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 219
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 218
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. Hiç yapmadıysanız göz korkutucu bir girişim görünse de, gerçek şu ki basit matematiğe indirgeniyor. Mevcut kazançlarınıza bakarak işletmenizin önümüzdeki dönemlerde çalışacağı maliyetleri ve satışları…
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 919