rotasyon

Başarılı İş Rotasyonu İçin İpuçları

Başarılı iş rotasyonu, bireylerin becerilerini diğer departmanlarda da denemelerine ve çalışanlarının uzmanlığından yararlanmalarına olanak tanır. Her birey iş rotasyonu fikrine açık değildir ve bunun başka bir zaman kaybı olduğunu düşünür.

Maaşlarını aldıkları ve diğer departmanlarla ilgilenmedikleri sürece, yıllarca aynı işi yapmaktan mutlular.

Başarılı iş rotasyonu için birkaç ipucu

Çalışanlar, temelde süreci ve en önemlisi iş rotasyonu önemini anlamadıkları için iş rotasyonu için istekli olmazlar. Yıllarca aynı işi yapmaktan o kadar mutlular ki, kendi konfor alanlarından çıkmakta son derece zor buluyorlar. Ekiplerinde arkadaşları olduğu için farklı bir departmanda yeni insanlarla çalışma fikrinden hoşlanmazlar. Bir pazarlama profesyoneli, BT ekibinin nasıl çalıştığını kontrol etme girişimini asla kendi başına yapmaz ve hayatı boyunca her zaman onlara bağımlı kalır.

İş rotasyonu kavramı

İş rotasyonu kavramı, ancak çalışanlar herhangi bir zamanda kazanılan bilginin asla boşa gitmediğini anladığında kabul edilebilir. Şimdi değilse, kariyerinizin bir noktasında size kesinlikle yardımcı olacağını anlamalısınız. Satış müdürünüzden departmanını muhasebe uzmanıyla değiştirmesini isterseniz, asla aynı fikirde olmayacaktır. İnsan kaynakları ekibinin ve bir dereceye kadar işlevsel yöneticinin, çalışanları iş rotasyonunun önemi ve bunun onları nasıl tam bir profesyonel haline getireceği konusunda bilinçlendirmesi gerekir. Okulumuzda, hayatta ne olmak istediğimize karar vermiş olsak da, yine de çalışmak ve diğer ilgili konuları da geçmek zorundayız. Hayatta bir pazarlama profesyoneli olmak isteseniz bile, yine de tarih, coğrafya veya müfredatınızda yer alan herhangi bir konuyu incelemek zorundasınız. Aynı şey profesyonel hayatımıza başladığımızda da olur.

İş rotasyonunun amacı

İş rotasyonunun amacı ve hedefi açık ve iyi tanımlanmalıdır. Belirli bir bireyin bundan gerçekten kazanç sağlayıp sağlamayacağını bulmak gerekir mi yoksa körü körüne takip etmemiz gereken başka bir süreç mi? İş rotasyonu, günün sonunda kişiye fayda sağlamalıdır. Bu sadece bir formalite olmamalı. Bir çalışanı sırf normal işinden sıkıldığı için yeni bir departmana kaydırmak aptallıktır.

Başarılı iş rotasyonu nasıl yapılmalı?

Başarılı iş rotasyonu yeni departmanlara kaydırmadan önce çalışanları eğitin. Bölümde bir değişikliğin neden gerekli olduğu ve nihayetinde kariyerlerinde onlara yardımcı olacağı konusunda onları netleştirin. Kuruluşun iş rotasyonundan fayda sağlayıp sağlamayacağını öğrenin.

Her çalışanın performansını dikkatlice izleyin. Çalışanları gruplara ayırın ve onlara her adımda gerçekten yol gösterebilecek ve yardımcı olabilecek bir akıl hocası atayın. Yanlış yaptıklarını ve iş rotasyonunun asıl amacından saptıklarını hissettiğinizde bunları düzeltin.

Her adımda onlara geri bildirimde bulunun. Onların deneyimlerini de sormayı asla unutmayın. Kişi işten zevk almıyorsa iş rotasyonunun amacı nedir? Durumu daha da kötüleştirecek. Bireyin departman değişikliğinden rahatsız olduğunu hissetmiyorsanız, lütfen onu bunu yapmaya zorlamayın. İş rotasyonu çalışanlar için bir zorlama değil, bir seçenek olmalıdır. Bırakın bireyler isteyerek aynı şey için gönüllü olsun. Eğer onları iş rotasyonu için zorlarsanız, ne önemi anlarlar ne de ciddiye alırlar. Önemini anlasınlar ve isteyerek inisiyatif alsınlar.