istifa Dilekçesi Nasıl Yazılır

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Çalıştığınız şirketten ayrılmaya karar verdikten sonra yapılması gereken şey profesyonel bir istifa dilekçesi sunmaktır. ” İstifa mektubu nasıl yazılır ” sorusunun cevabı için okumaya devam ediniz. İstifa dilekçeniz sizin işteki son iki haftanız boyunca geçişinizi kolaylaştıracak ve de sizin şirketle çalışmadığınız dönemde bile işveren ile pozitif bir ilişkiye sahip olmanızı sağlayacaktır.

İyi bir istifa dilekçesi nasıl yazılır?

  • İşten ayrılma dilekçesi yazarken, dilekçeyi olabildiğince basit, açık ve de sonuç odaklı tutmak önemlidir.
  • İstifa dilekçesi aynı zamanda pozitif olmalıdır. Eğer işten ayrılmak için karar verdiyseniz, işinizi veya işvereninizi eleştirmenin bir anlamı yok.
  • Hazırlamış olduğunuz istifa dilekçesi, iş yerinizden ne zaman ayrıldığınıza dair bilgiler içermeli. Aynı zamanda işverenin şirkette çalıştığınız süre içerisinde çok memnun olduğunuzu bilmesini sağlayabilirsiniz. Ne yazacağınızdan emin değilseniz istifa dilekçesinin nasıl yapılandıracağınız ve kelimeye dökeceğiniz konusunda fikir edinmek için istifa dilekçesi örneklerine bakınız.
  • İstifa dilekçesi örneği

Bir işten ayrılma dilekçesinde ne yazmalı?

  • İstifanızın geçerli olacağı tarih.
  • Çalıştığınız süre içerisinde sahip olduğunuz fırsatlar için işvereninize bir teşekkür.

Aslında yüz yüze istifa etmek ve de daha sonrasında resmi bir istifa dilekçesiyle devam etmek daha iyidir. Yine de eğer bir istifa maili göndermeniz gerekiyorsa olabildiğince profesyonel bir şekilde yazın.

Neden istifa ettiğiniz veya bunun hakkında nasıl hissettiğiniz bir yana, eğer ayrılma sebeplerinize değinecek olursanız şirket, süpervizörünüz, iş arkadaşlarınız ve astlarınız hakkında kötü şeyler yazmadığınızdan emin olun.

Bu istifa dilekçesi istihdam dosyasında duracak ve de potansiyel işverenlerle de paylaşılabilir; bu yüzden olabildiğince profesyonel ve nazik olmalı.

Profesyonel istifa dilekçesi yazma ipuçları neler?

İstifanız için nedeninizi açığa vurmak başka bir ilkeye taşınmak veya aileye odaklanmak gibi durumlarda mantıklı olabilir, ama çoğu durumda istifa nedeninizi paylaşmanız gerekli değildir.

Genel olarak istifa dilekçesi kısa ve de amacına uygun olursa her zaman avantaj sağlayacaktır. Gerekli olmasa da geçiş sürecinde yardım teklif etmek genel olarak hoş karşılanır.

Bir istifa dilekçesi bütün detayları içermelidir.

Profesyonel istifa dilekçesi yazmak ve düzenlemek için ipuçları.

İstifa dilekçesi Uzunluğu: 

İstifa dilekçenizi öz tutun; yeni işiniz hakkında ve de mevcut olan işinizi neden sevmediğiniz hakkında sayfalarca yazmak istemezsiniz. Bir sayfadan fazla olan istifa dilekçesi yoktur.

Yazı Tipi ve büyüklüğü

Verdane, Times New Roman, Arial, veya Calibri  gibi geleneksel bir yazı tipi kullanın. Yazı büyüklüğünüz 10-12 arasında olmalı.

Format: 

Bir istifa dilekçesi tek aralıklı paragraflı ve de her paragraf arasında boşluklu olmalıdır. 1’’ kenar boşluğu kullanın ve yazınızı sola hizalayın.

Doğruluk: 

Mail atmadan önce istifa dilekçenizi düzenlediğinizden emin olun. İstifa dilekçeniz varsa kariyer danışmanınızın veya arkadaşınızın kontrol etmesini isteyin.

E-posta veya posta

Her zaman yüz yüze istifa etmek ve de sonrasında bir istifa dilekçesi vermek en iyisidir. Yine de eğer imkanlar yöneticinizle yüz yüze konuşma imkanı vermiyorsa ve de onlara hemen bildirmeniz gerekiyorsa, onlara bir istifa maili gönderebilirsiniz. Bu mail resmi bir istifa dilekçesi yazar gibi aynı yazım kurallarıyla yazılmalıdır.

istifa dilekçesi nasıl yazılır
istifa dilekçesi nasıl yazılır

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır?

Başlık: Bir istifa dilekçesi tarih ile birlikte hem sizin hem de işvereninin iletişim adresiyle başlar.  

Hitap: İstifa dilekçenizi yöneticinize hitap ettirin. Kendisinin resmi unvanını kullanın.

Paragraf 1: İstifa ettiğinizi belirtin ve de istifanızın geçerli olacağı günü belirtin. Sözleşmenizde yöneticiye ne kadar zaman önceden haber vermeniz gerektiğini görmek için kontrol edin.

Paragraf 2: (İsteğe bağlı) Eğer isterseniz neden ayrıldığınızı belli edebilirsiniz, ama bu gerekli değildir, pozitif olun, nereye gideceğinize odaklanın; mevcut işiniz hakkında neyi sevmediğinize değil.

Paragraf 3: (İsteğe bağlı) Eğer çok işiniz yoksa ve vakit ayırabilecek gibiysseniz, ayrılmanızdan dolayı oluşacak geçiş sürecine yardımcı olmaya istekli olduğunuzu söyleyin.

Paragraf 5: (İsteğe bağlı Eğer yöneticinizden bir referans mektubu istiyorsanız, burada isteyebilirsiniz.

Paragraf 4: (İsteğe bağlı) Şirkette çalışma fırsatı verdiği için yöneticiye teşekkür edin. Eğer özellikle iyi bir deneyiminiz olduysa biraz detayla işten ne kadar memnun kaldığınızı belli edebilirsiniz.

Kapanış: Nazik ama resmi bir kapanış kullanın, içten dileklerimle veya saygılarımla gibi.

İmza: Normal imzanızla birlikte arakasında yazılı olan isminizle bitirin. Eğer bu mail ise bilgileriniz dahilinde isminizi yazın.

İstifa Dilekçesi Nasıl Yazılır , Nasıl Yazılmaz?

Eğer işinizi sevmediyseniz bunu mektupta söylemenin hiçbir anlamı yok. Düşman yaratmak istemezsiniz, yine de referans için yöneticinize sormanız gerekebilir.

Bununla birlikte yanlış davranışlar, mobbing ve diğer iş davaları gibi şeylerden ötürü işvereninize dava açmayı planlıyorsanız bu bölümü boş bırakmak yararınıza olacaktır.

İstifa mektubu nasıl yazılır?” konusunda başkaları ile deneyimlerinizi yorumlar bölümünde paylaşabilirsiniz.