Pomodoro Tekniği

Pomodoro Tekniği Nedir?

Pomodoro tekniği nedir? Franscesco Cirillo’nun kullandığı domates şeklinde zamanlayıcıdan adını almıştır. Pomodoro tekniği  1980’lerde geliştirilmiş bir tekniktir. O zamandan bu yana çalışmakta sorun yaşayan milyonlarca insan tarafından kullanılan bir teknik olmuştur.

Tekniğin temelinde kısa süreli çalışma seansları ve bunları takip eden mini molalar yatmaktadır.

Hep beraber bu tekniğe yakından tanımak ister misiniz?

Pomodoro tekniği nedir? Pomodoro nasıl uygulanır?

  • Bir çalışma seansı 25 dakika sürüyor. Ardından 5 dakika süren bir mini mola verin. Bu sürelerin toplamı 1 pomodoro eder. (1 pomodoro eşittir 30 dakika)
  • Toplamda 4 pomodoroyu tamamladığınızda 25 dakikalık bir mola verin. Günde 16 pomodoro tamamlamak ideal sayılır.
  • Hangi iş yaparsanız yapın. Hangi sektörde olursanız olun, pomodoro tekniğini uygularken dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır.
  • Çalışma esnasında dikkatinizi dağıtacak herhangi bir şey olmamalı. Sadece yaptığınız işe odaklanmalısınız. Telefonunuza dahi göz atmamalısınız.
  • Mola verdiğinizde de işinizle ilgili hiçbir şey düşünmemelisiniz. Müzik dinleyin, bir şeyler okuyun, çay için ya da iş arkadaşlarınızla muhabbet edin.
  • Pomodorolarınızın bölünmemesine özen gösterin ve onları bir kağıda not edin. Elinizde olmayan sebeplerden dolayı bölünen pomodorolarının yanına bir yıldız koyun ya da not düşün.
  • Haftanın sonunda pomodolarınıza göz atın ve haftanın verimli geçip geçmediğini kontrol edin. Bir sonraki haftanızı planlayın ve daha verimli geçmesine sağlayın.

Pomodoro uygulaması nasıl yapılır?

Pomodoro tekniğini ister tek başınıza, ister iş arkadaşlarınızla uygulayabilirsiniz. Grup halinde uygulamanızdı tavsiye edebiliriz.  Grup halinde yapılan aktivitelerin devamlılığı daha olasıdır. Pomodoro tekniğini iş arkadaşlarınızla uyguladığınız zaman çok kısa sürede kurumunuzun verimliliğini ve karlılığını artırabilirsiniz.

Unutmayın; “ne yaparsanız yapın, en iyi şekilde yaptığınız zaman başarılı olursunuz.”

Günümüzde bolluk çağındayız ve bu çağın en büyük sorunlarından biri odaklanamamak. Her şeye sahibiz ama tek bir şeye odaklanacak zaman ve dikkati bir türlü bulamıyoruz.

Bitirmeniz gereken bir proje, hazırlanmanız gereken bir sınav, öğrenmeniz gereken bir konu, yapmanız gereken bir iş, okumanız veya yazmanız gereken bir makale, tez ya da kitap mı var?

Verimli çalışma metodu Pomodoro tekniği

Odaklanmak bu kadar önemli ama epostalar, sosyal medya bildirimleri, whatsapp mesajları, telefonlar ve daha niceleri odaklanmamızı engellemek için elinden geleni yapıyor.

İster zorun, isterse yapmayı canı gönülden istediğimiz işler için olsun, her şey yapmaya çalıştıklarımızdan bizi alıkoyacak şekilde tasarlanmış gibi duruyor.

Odaklanma sorunumuz ne olursa olsun,  baş etmenin yöntemleri de var. Pomodoro Tekniği odaklanma ve zaman yönetimi konusunda bilinen en etkili tekniğidir.


  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 475
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 232
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 341
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934