İçindekiler
Bir ürün ya da hizmetin ne kadar maliyetli olacağını bilmek her alıcının hakkıdır. Ancak satıcının bu bilgiyi sunması için gerçek fatura kesmesi ise mümkün değildir. Proforma fatura tam olarak bu noktada devreye giriyor. Teklif niteliğinde olan bu fatura türü ile ilgili fatura kesenin hiçbir ticari sorumluluğu bulunmuyor.
Proforma fatura ile ilgili Ticaret ve Vergi Hukuku kapsamında herhangi bir düzenleme de bulunmuyor. Faturayı kesmek için şablon oluşturmanızı sağlayan bilgilerin dışında belli bir çerçevesi olmadığı için her ihtiyaç sahibi gereksinimleri doğrultusunda proforma fatura düzenleyebilir.
-
Proforma Fatura Formatı0,00₺ KDV Dahil
Proforma Fatura İçinde Hangi Bilgiler Yer Almalıdır?
Proforma fatura için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta faturanızın üzerinde “Proforma Fatura” ibaresinin mutlaka yer alması gerektiğidir. Aşağıda sıraladığımız bilgileri faturaya işledikten sonra bu ibareyi de faturanıza eklemeniz gerekir. Yer alması gereken diğer bilgiler ise:
- Fatura tarihi,
- Ürün ya da hizmet cinsi,
- Satıcı ve alıcının isim, ünvan ve adresleri,
- Ödeme şeklinin ne olduğu,
- Ürünlerin menşei,
- Teslimat şekli,
- Ürün veya hizmetlerin birim fiyatı,
- Ürünlerin ağırlığı, ebatları ve miktarı,
- Gerçekleştirilecek olan sevkiyatın şekli,
- Ambalaj özellikleri,
- Navlun ve sigorta prim tutarları,
- Düzenleyenin imzası.
Fatura üstüne bu bilgileri satışını gerçekleştirecek olduğunuz ürün, hizmet ve sahip oldukları detaylar dahilinde girip düzenledikten sonra Proforma faturanızı hazırlamış olacaksınız.
Proforma Fatura Nerelerde Kullanılır?
Satıcı olarak vereceğiniz teklifler, ihtiyaç duyduğunuz düzenlemeler, almak istediğiniz peşinatlar doğrultusunda sizden proforma fatura talep edilir. Bunun haricinde ithalat ve ihracat için de proforma fatura sık sık kullanılır.
İthalat ve ihracat için proforma fatura kullanıldığı zaman ithalatçıya bir teklif verilir ve bunun sonuncunda ithalatçı ve ihracatçı anlaşarak bir akreditif açılır. Bunun esas teşkil etmesi için sevk/yükleme öncesi hazırlanması sırasında kullanılabilir. İthalatçının teklifi kabul etmesi durumunda ise proforma fatura kapsamındaki tarih ve ödeme miktarı üzerinden ödemeyi gerçekleştirmesi gerekir.