Yöneticilerin Takımları İçin Zeki Tatil Planlaması Yapmasının Bazı Nedenleri

Çağdaş örgütsel teoriler, kişi bağımlılığını azaltma ve anahtar kaynakların yokluğunda bile gösterinin devam etmesini sağlama ihtiyacından bahseder. Bu bağlamda, yöneticilerin planlı ve plansız tatiller ve ekip üyeleri tarafından alınan molalarla uğraşırken etkili tatil planlaması gerçekleştirmeleri önemlidir.

Bunun anlamı, çalışanlar tatile gittiğinde, yöneticilerin işin zarar görmemesini ve ekiplerinin teslimatları geciktirmemesini sağlamaları gerektiğidir. Diğer bir deyişle yöneticiler, çalışanlarının etkin bir şekilde ve organizasyon politikalarına uygun olarak geçireceği tatilleri planlamak zorundadır. Örneğin, Fidelity gibi birçok çokuluslu şirket, çalışanlarından planladıkları tatilleri çok önceden bildirmelerini ister ve genellikle çalışanların planlanan tatillerini duyurmaları gereken üç aylık dönemdir. Bu, ekip üyelerinin planladıkları tatillerini her üç aylık dönemin başında insan yönetim sistemine veya yazılıma girmeleri gerektiği anlamına gelir, böylece yöneticiler teslim tarihlerini ve proje programını dikkate alarak tatiller için bütçe ayırabilir. Gerçekten de, çalışanlardan planlanan tatillerini çok önceden bildirmelerini isteme şeklindeki bu uygulama, ekip üyelerinin tatilleri arasındaki çatışmanın en aza indirilmesine ve ekiplerin sorunsuz bir şekilde işlemesine neden olur.

Plansız Tatiller

Önceki bölümde planlanan tatiller ele alındı. Ancak yöneticilerin, kişisel acil durumlar ve çalışanın hastalanması veya kaza ile karşılaşması gibi ani ve beklenmedik olaylardan kaynaklanan plansız tatillere hazır olması gerekir. Buradaki kilit nokta, planlı tatillerin plansız tatillere göre daha kolay yönetilebilmesidir, çünkü çalışanın aniden yokluğu çalışma programlarında aksamaya neden olur ve temel teslimatların teslimatını etkiler. Bu, yöneticinin insan yönetimi, proje yönetimi ve risk yönetimindeki becerilerinin test edildiği yerdir. Bunun nedeni, yöneticinin diğer ekip üyelerini eksik çalışanın yerine getirdiği görevleri bitirmeye, proje yönetim planındaki kesintileri bütçeye ve böyle bir senaryoda atılacak adımları detaylandıran risk yönetim planını hayata geçirmeye ikna etmesi gerektiğidir. Aslında, planlanmamış devamsızlıklar potansiyel olarak kuruluşların beklentilerine zarar verebilir ve özellikle de, işe gelmeyen çalışan kritik veya önemli bir görevi yerine getirirken bu nedenle. Bu nedenle, kişi bağımlılığı minimumda tutulmalıdır ve bu, süreci ve organizasyonel olgunluğu onaylayan tüm yetenek olgunluk modellerinin gereğidir.

Devamsızlıkları Yönetmenin Yolları

Bununla birlikte, hem planlı hem de plansız tatillerin, planlı tatillerde çatışmalar için bütçe ayırması ve plansız izin durumunda acil durumlarla uğraşmak zorunda kalması nedeniyle yöneticiler için zorluklar oluşturduğunun ve plansız izin durumunda zekice bir proje yönetimi becerisine ihtiyaç duyduğunun belirtilmesi gerekir. Bu nedenle, yöneticilerin planlanan tatilleri çok önceden onaylamaları ve aynı zamanda tatile gitmek isteyen çalışanları, tatil planlarını değiştirmek istediğine ikna etmeleri daha iyidir, böylece proje tesliminde minimum etki olur. Planlanmamış tatillerle başa çıkmanın en iyi yolu, her bir çalışan için yedek çalışanları belirlemektir ve çalışan işe gelmediğinde, yedek çalışanlara sorunsuz bir geçiş gerçekleştirilmelidir. Bu süreç, her çalışanın kesinti durumunda işle ilgilenecek bir yedek çalışana sahip olduğu IBM gibi kuruluşlarda izlenir.

Dahası, bu tür durumlar ortaya çıktığında kişi bağımsızlığına duyulan ihtiyaç hissedilir ve bu nedenle, kuruluşların tüm yumurtalarını tek bir sepete koymaması ve her zaman temel kaynakları teşvik etmemesi gerekir. Başka bir deyişle, bir çalışana açıkça bağlı olarak ve onları haleler ile yıldızlar yaparak favoriler oynamak, bu çalışan (lar) mevcut olduğu ve işini yaptığı sürece uygundur. Bu temel kaynak olmadığında, ekip acı çekmemelidir ve bu nedenle, diğer ekip üyelerinin de tımar edilmesi daha iyidir.