Eisenhower Matrisi Nedir

Eisenhower Matrisi Nedir?

Ahmet, mesleki sorumlulukları söz konusu olduğunda çok çalışkan. Gün boyunca zorlayarak, beklediğini ve genellikle daha fazlasını yaptığından emin oluyor. İş yerinde geç saatlere kadar oturmak, bütün gece çekilmek, profesyonel taahhütler için kişisel yükümlülükleri kaçırmak onun için çok yaygın bir deneyimdir. Peki, Eisenhower Matrisi nedir?

Ve kaçırdığı tüm önemli aile sorumlulukları kendi başına tamamen farklı bir hikaye. Ancak tüm bunlar artık sağlığına (hem zihinsel hem de fiziksel) ve üretkenliğine zarar veriyor.

Peki, hayatında tam olarak ne eksik? Eisenhower Matrisi tahmin ettiniz.

Çoğu zaman, bunun farkında olmayabilirsiniz, ancak hayatınızda ihtiyacınız olan tek şey, örtüşen taahhütleri yerine getirmek için yapılması gerekenlere biraz düzen ve öncelik vermektir.

Bununla birlikte, muhtemelen o kadar da zor olmadığını düşünüyorsunuz. Aynı zamanda hem haklı hem de haklısın. Yanlış bir şekilde, rastgele bir yapılacaklar listesi yapmanın sizin için harikalar yaratacağını düşünüyorsanız, işe yarayacaktır, ancak akıllara durgunluk verecek bir şekilde değil.

Ve haklısınız, biraz daha fazla çabayla ve Eisenhower Matrisi kullanarak hayatınız çok daha iyi olacak.

Eisenhower Matrisi nedir?

Eisenhower matrisi örevlerinizi aciliyetlerine göre önceliklendirmenin bir yöntemidir. Önemli olan ve ilginizi hiç hak etmeyen faaliyetlerin belirlenmesine yardımcı olur. Ünlü Eisenhower Matris’in arkasındaki fikir, Dwight D. Eisenhower’dır.

Ünlü sözlerinden biri, “acil olan çoğu şey önemli değildir ve önemli olan çoğu şey acil değildir.”

Bu alıntı, Dwight’ın kişisel zaman yönetiminin de temelini oluşturuyor.

Matrise doğru gelen matris, temel olarak görevlerinizi gün içinde belirli bir zamanda yapmanız gerekenlere göre 4 bölüme ayırır.

Bu 4 kadran:

  • Yapın
  • Karar verin
  • Delege Edin
  • Eleyin

1. Yapın

Eisenhower Matrisinin ilk çeyreği olan YAP, en önemli görevlerinizden oluşur. Acilen yapılması gereken faaliyetler. Teslim tarihi yaklaşan veya geciktirilemeyen görevler genellikle bu kategoriye girer.

Görevleri bu kategoriye yerleştirmek için önce önceliklerinizi iyice analiz etmeniz ve ardından şimdi yap kriterlerine uyup uymadığına karar vermeniz gerekir. Görevin bir gün içinde veya ertesi günden fazla yapılması gerekiyorsa, acil bir görevdir. Şimdi yap!

Bunu bağlama oturtmanın bir başka yolu da, Mark Twain’in meşhur “önce kurbağayı ye” prensibini akılda tutmaktır. Bu, en acil görevlerinizi sabah ilk iş olarak yapmanız gerektiği anlamına gelir.

İşleri sizin için kolaylaştırmak için burada somut bir çalışma örneğini ele alalım. Her haftanın sonunda, müdürünüze kapsamlı bir rapor sunma sorumluluğu size verilir. Şimdi, hafta sonlarınız Cuma günü. Zaten Perşembe sabahı ve raporu hazırlamadınız. Bu acil bir görev olarak sınıflandırılıyor mu? Kesinlikle!

2. Karar verin

Önemli olan ancak acil olmayan görevlerden oluşur. Bu, profesyonel e-postalardan, takiplerden daha kişisel randevulara ve taahhütlere kadar bir dizi sorumluluğu içerebilir.

Bu kadrandaki görevlerin başka bir zaman için planlanması gerekir. Genel olarak, bu görevler uzun vadeli hedeflerinizle uyumludur ve büyümenize katkıda bulunur. Yaygın bir günlük örnek egzersiz olabilir. Bunun sağlık için çok önemli olduğunu biliyorsunuz, ancak buna zaman ayıramazsınız. Yani, ne zaman vurmaya hazır olduğunuza karar vermeniz gerekiyor.

Görevleri, “acil” kategorisine aktarılmayacak şekilde planlayın. Hâlâ bu bölüme uyurken onları yürütmek için yeterli zamanınız olduğundan emin olun.

3. Eleyin

Bu kategori, önemli olmayan ancak acil olan görevleri ifade eder. Sezgiye aykırı görünse de, doğal olarak, ilk içgüdünüz acil ve önemli olan görevler değil mi? Şart değil!

Bu faaliyetler genellikle size önemli olma yanılgısını verir, ancak gerçekte üretkenliğinize pek bir katkısı yoktur. Yeniden planlamanız gerekip gerekmediğine veya başka birinin sizin için yapıp yapamayacağına karar vermeniz gerekir.

Örneklerden bazıları görüşmeleri planlamayı, belirli e-postaları yanıtlamayı veya 1. çeyrek faaliyetlerinizi yürütmekle meşgulken başka biri tarafından gerçekleştirilebilecek ekip toplantılarını içerebilir.

4. Ortadan kaldır

Eisenhower Matrisinin son kategorisi Eliminate’dir. Bunlar, aslında üretkenlik katilleriniz olan görevlerden oluşur. Hedeflerinize hiç katkıda bulunmazlar. Verimliliğinizi artırmak için bu etkinlikleri belirleyin ve ortadan kaldırın.

Bu etkinliklerin yaygın örnekleri arasında sosyal medyada akılsızca gezinmek, telefonunuzu aramalar veya mesajlar için sürekli kontrol etmek, video oyunları oynamak veya yaptığınız genel etkinlikler yer alır.