insan kaynakları departmanı

İnsan Kaynakları Çalışanı Ne İş Yapar?

İnsan kaynakları çalışanı ne iş yapar? 1800’li yılların sonunda sanayi devriminin sonuçları ile birlikte ortaya çıkan fabrikalaşma ve üretim süreçleri, insan kaynakları yönetimini bir uzmanlık alanına çevirmiştir. Frederick Winslow Taylor (1856-1915) ilk İK uzmanlarından biri olarak kabul edilir ve “Digital Taylorism” yaklaşımının da babasıdır. İnsan kaynakları öğrenilmesi gereken bir uzmanlık alanıdır ve işletme biliminin alt konularından bir tanesidir. İnsan kaynakları çalışanı ne işe yarar?

İnsan kaynakları nedir? Ne işe yarar?

İnsan kaynakları nedir? Ne işe yarar? Personel bölümleri  unvan değiştirip, İnsan Kaynakları bölümlerine dönüştü, günümüzde çoğu  şirket yöneticileri insan kaynaklarını stratejik  birim olarak görmemekle beraber belirli yatırımları zorunlu olarak yapmaktadır.

İnsan Kaynakları faaliyetlerindeki başarı daha kolay ifade edilebilir. Örneğin, işe alım sürecindeki başarı son 1 yıl içinde işe alınan çalışanların performans puanları ve işten ayrılma oranlarıyla ifade edilebilir. Ücretlendirme ve yan haklar biriminin performansı şirketin personel bütçesinin şirket gelirine oranı ile ifade edilebilirken, eğitim ve gelişim bölümünün performansı ise memnuniyet oranları ve maliyetler ile kontrol edilebilir.

İnsan kaynakları çalışanı ne iş yapar?

İnsan kaynakları çalışanı ne iş yapar? İnsan kaynakları departmanı süreçlerle iç içe olması gerekiyor. Çalışanlardan kopuk bir insan kaynakları bölümünün başarıya ulaşması mümkün değildir. İyi bir insan kaynakları çalışanı, tüm bölümlerde çalışanlarla iletişim halindedir, sürekli nabız yoklar ve çalışanlardan her konuda bilgi alır.

  • İnsan Kaynakları müdürü diğer departmanlarla sürekli iletişim içinde olmalıdır.
  • İnsan Kaynakları çalışanı diğer bölümlerle iletişimin yüksek olması için şirketin ana iş süreçleri, faaliyet gösterdiği sektör ve piyasa hakkında ne ölçüde bilgi sahibi olmalıdır.
  • İnsan Kaynakları birimlerinizin süreçlerle iç içe olması da tek başına yeterli olmayabilir. Diğer departmanlarla iş sonuçlarını ne ölçüde sahiplendiği de çok önemlidir.  İnsan Kaynakları Müdürü şirketin aylık satış rakamları ve karlılığı ile diğer finansal verilerini bilmelidir.
  • Bunun yanında şirketin büyüme oranı ile kısa ve uzun vadeli stratejik planlarından da haberdar olmalıdır. İnsan Kaynakları bölümünün yapacağı çalışmalar da bu stratejiler ve hedeflerle uyumlu olmalıdır.
  • İnsan Kaynakları bölümü için şirketinizin bazı sayısal göstergelerinin de bulunması gerekiyor. İşten ayrılma oranları ve çalışan memnuniyeti/bağlılığı araştırmalarından elde edilen verilere ek olarak, performans değerlendirme sonuçları ve İK faaliyetleri memnuniyet oranları standart olarak size raporlanmalıdır. Bu göstergeler size çok önemli bilgiler verecektir.
  • İnsan Kaynakları departmanı tarafından hazırlanan sayısal içeriği zengin bu raporları dikkatle inceleyerek, İnsan Kaynakları ile görüş alışverişinde bulunmanız İnsan Kaynakları alanında başarıyı artıracaktır.

İnsan Kaynaklarında Çalışmak Neden Zor?

İnsan Kaynaklarında çalışmak neden zor? İnsan kaynakları, kurum içi iletişiminin yüksek olmasını, iş sonuçlarını sahiplenmesini ve sayısal odaklı olmalarını beklerseniz İnsan Kaynakları bölümleri çalışması zor bölümler olacaktır. İnsan Kaynakları çalışan bağlılığını artırarak iş sonuçlarına etki eder. Çalışan memnuniyeti ve bağlılığı araştırmalarının periyodik olarak yapılması İnsan Kaynakları birimlerini başarılı olmaya zorlayacaktır. Önceki yıla göre karşılaştırmalar sizlere çok değerli veriler sunarken, İnsan kaynaklarında çalışmak neden zor? İnsan Kaynaklarını daha yoğun ve sonuç odaklı çalışmaya zorlamaktadır.


  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 475
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 232
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 338
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934