İçindekiler
Tüm destek işlevlerinden İnsan Kaynakları Yönetimi işlevi, herhangi bir kuruluşun kritik bir bileşenidir. Organizasyonel destek fonksiyonlarının can damarı görevi gören finansın yanı sıra, insan kaynakları fonksiyonu, diğer tüm destek fonksiyonlarından daha fazla, organizasyonel politika ve prosedürlerin uygulanmasını ve çalışanların şikayetlerinin giderilmesini sağlama görevine sahiptir.
Örneğin, birçok kuruluşta İnsan Kaynakları Yönetimi işlevinin işe alma, eğitim, değerlendirme sırasında yardım sağlama, çalışanlara rehberlik etme, ücret yapıları ve derecelerine karar vermeleri yaygındır. Bu, İnsan Kaynakları Yönetimi işlevinin, organizasyonel süreçlerin “insan” tarafıyla ilgilenmek zorunda olduğu görevinin kesilmesi anlamına gelir. Hizmetler sektöründeki yükselişin (BT, Finansal Hizmetler, vb) insanların kuruluşlar için anahtar varlık olduğu anlamına geldiği düşünüldüğünde, İnsan Kaynakları Yönetimi fonksiyonunun önemi hizmetler sektörünün üstünlüğü sayesinde hızla artmıştır. Bu, birçok hevesli İK uzmanına, İK uzmanlarına yönelik artan talep sayesinde İK alanında kendileri için bir kariyer yapmaya yapmaya teşvik etti.
Reaktif Moddan Proaktif Moda Geçiş
Pek çok insan, İK yöneticisini çalışanlardan gelen şikayetlerle ilgilenen, değerlendirme sırasında ortaya çıkan ve genellikle yalnızca kendisine gerçekten ihtiyaç duyulduğunda yararlı olan biri olarak düşünür. Bu, İK yöneticilerinin yalnızca bu faaliyetlerle sınırlı kaldığı klasik eski dünya düşüncesidir. Bu tür kavramların nedeni, çoğumuzun ebeveynlerimize ve diğer eski nesil insanlara, tek işlevi maaş bordrosu ve anlaşmazlıklarla ilgilenmek olan işçi memurları olarak İnsan Kaynakları yöneticilerine atıfta bulunmalarına alışkın olmamızdır. Bununla birlikte, zaman değişti ve son yıllarda, İnsan Kaynakları işlevi, İnsan Kaynakları profesyonellerinin doğası gereği proaktif ve önleyici olduğu kendi içinde temel bir işlev olarak ortaya çıktı. Bunun anlamı, insan kaynakları yöneticilerinin krizin ortaya çıkmasını beklemek ve sonra çözmesini beklemek yerine krizleri önceden görmeleri ve olmasını önlemeleridir.
Birçok çokuluslu şirkette, İnsan Kaynakları uzmanları personel şikayetlerini dinlemek ve anlamak, geri bildirim almak ve genel olarak herhangi bir krizin meydana gelmesinin nasıl önleneceğine odaklanmak için personel ile düzenli olarak bire bir veya toplu toplantılar yapmaktalar.
İnsan Kaynakları Uzmanlığı Eğitimi
İKY için hala çok önemli olan işe alma, eğitim ve maaş bordrosu dışında, yukarıda bahsedilen faaliyetlerin eklenmesi, aksi halde durgun ve sıkıcı olan mesleğe bir cazibe katmıştır. Enstitülerin İnsan Kaynakları dersleri için talepte bir artış görmesi şaşırtıcı değil. Uzmanlık alanı olarak İnsan Kaynakları Yönetimini seçen mezunların sayısında artış var. Tüm bu eğilimler, İK mesleğinin rağbet gördüğü sonucuna işaret ediyor.