İnsan Kaynakları Dashboard

İnsan Kaynakları Performans Göstergeleri

İnsan kaynakları performans göstergeleri gösterge panosu, bir İnsan Kaynakları yöneticisinin farklı organizasyonel departmanların performansını değerlendirmek için takip etmesi gereken metriklerin görsel temsilidir.

Personel kayıtları dışında iş performansı panosu , pazarlama panosu, satış panosu, finans panosu vb. İçerir.

İnsan kaynakları performans göstergeleri, takım çalışması ve şirket kültürünün oluşması için gerekli olan parametrelerden biridir. Belirlenen hedefler doğrultusunda performans göstermek ve bunun ölçümlenebiliyor oluşu her açıdan işletmeye katkı sağlayacaktır. İşletme başarısı ve hedefleri için büyük farklar yaratma potansiyeline sahip anahtar performans göstergesi, işletmenin bitiş bayrağına doğru ilerlemesini ölçmeye yardımcı olur.

İnsan kaynakları performans göstergeleri, iş süreçlerinin verimli veya verimsiz olduğunu görmenizi sağlar ve sonuçlar karşısında kontroller sağlayıp hızla reaksiyon almanıza yardımcı olur. İşletme olarak operasyonlar hakkında ayrıntılı geri bildirim sağladığı için iş hedefleri veya çalışanlar değişse bile operasyonların tutarlı kalmasına olanak sağlar. Veriye dayalı olarak çalışma kültürü geliştirdiği için karar alımlarında hız kazanmaya teşvik eder.

İnsan Kaynakları göstergeleri için dashboard oluşturmak için standart bir format yoktur; her şirketin kendine özgü gereksinimlerine göre değişen farklı gösterge tabloları vardır. Her tür İK panosunun kapsadığı temel ölçütlerden bazıları aşağıda açıklanmıştır.

İnsan kaynakları performans göstergeleri metrikleri

Çalışan Personel Sayısı: Farklı departmanlarda farklı pozisyonlarda çalışan personel sayısı ile yılların tecrübesi kayıt altına alınır.

İşe Alım ve Kadro:

Organizasyon içerisinde farklı kademeler için farklı departmanlarda boş kalan pozisyon sayısı ile personel tarafından doldurulan açık kadroların sayısı / oranı hesaplanır.

Personel Maliyeti:

Ekip başına personel maliyeti, farklı düzeylere göre personel maliyeti, organizasyondaki farklı departmanlara göre personel maliyeti

Çalışan Saati:

Çalışanın varış saati, ayrılış saati, çalışma saati, devamsızlık kaydı

İstenmeyen Turn Over:

Organizasyondaki farklı departmanlardan zorla veya gönüllü olarak işten çıkarmaların sayısı

Ödül ve Primler:

Bir çalışana katlanılan maliyete ilişkin ödenmesi gereken teşvik tutarları, Verilen bütçeden ödenecek teşvikler İK ekibi tarafından yürütülür.

Çıkış Görüşmeleri:

Kuruluştan ayrılan çalışanların sayısının kaydı ve ayrılmalarının arkasındaki sebeple ilgili uygun verilerin tutulması.

Beceriler:

Benzersiz becerilere sahip olmakla birlikte bireysel yetkinlikler kaydedilir.

Tazminat:

Her çalışana ödenecek tazminat miktarı performans ve kategori bazında hesaplanır.

Fesih:

Görevlerinden ayrılan çalışan sayısı ve nedeni ile ilgili veriler kayıt altına alınır.

Eğitim:

Bir bireyin temel beceri ve yeteneklerini dahil etmek için gerçekleştirilecek eğitim programları özetlenir.

İnsan kaynakları performans göstergeleri özet

Böylelikle İnsan Kaynakları Dashboard, üst yönetim için gerekli bilgileri toplamak, doğrulamak, sıralamak için kullanılır. Gösterge tablolarını oluşturmanın ardındaki amaç her departmanın performansını kontrol etmek ve belirlenen hedeflere yönelik ilerlemeyi görmektir.

http://kolaydokuman.com/2020/calisan-gelisim-planlarinin-olusturulmasi.html