İçindekiler
İnsan kaynakları, şüphesiz bir organizasyondaki anahtar kaynaklardır, yönetimi en kolay ve en zor olanıdır! Peki İnsan kaynakları yönetiminin kapsamı nedir? İnsan kaynakları yönetiminin kapsamı ve hedefleri, insan gücünün ihtiyaçlarının değerlendirilmesinden yönetimine ve bunların muhafaza edilmesine kadar uzanır. Bu amaçla insan kaynakları yönetimi, çeşitli politika, prosedür ve programların etkili bir şekilde tasarlanması ve uygulanmasından sorumludur. Her şey bilgi, beceri, yaratıcılık, yetenek ve yetenek geliştirmek ve yönetmek ve bunları en iyi şekilde kullanmakla ilgilidir.
İnsan Kaynakları Yönetimi sadece insan aklını yönetmek ve en iyi şekilde kullanmakla sınırlı değildir. Ayrıca, çalışanların fiziksel ve duygusal sermayelerini yönetmeye odaklanır. İçerdiği karmaşıklıklar düşünüldüğünde, İKY’nin kapsamı her geçen gün genişlemektedir. İK planlaması, işe alma (işe alma ve seçme), eğitim ve geliştirme, maaş bordrosu yönetimi, ödüller ve takdirler, Endüstriyel ilişkiler, şikayetlerin ele alınması, yasal prosedürler vb. Kapsar ancak bunlarla sınırlı değildir. Diğer bir deyişle, bunun geliştirme ve işyerinde uyumlu ilişkileri yönetmek ve organizasyonel hedefler ile bireysel hedefler arasında bir denge kurmak.
İKY’nin kapsamı geniş ve kapsamlıdır. Bu nedenle kısaca tanımlamak çok zordur. Ancak, aynısını aşağıdaki başlıklar altında sınıflandırabiliriz:
Personel Yönetiminde İnsan Kaynakları Yönetiminin Kapsamı Nedir?
Bu, tipik olarak, insan gücü planlaması, işe alma (işe alma ve seçme), eğitim ve geliştirme, işe alma ve yönlendirme, transfer, terfi, tazminat, işten çıkarma ve işten çıkarma, çalışan üretkenliğini içeren doğrudan insan gücü yönetimidir. Buradaki genel amaç, örgütsel gelişime dolaylı olarak katkıda bulunan bireysel büyüme, gelişme ve etkinliği tespit etmektir.
Aynı zamanda performans değerlendirmesini, yeni becerilerin geliştirilmesini, ücretlerin ödenmesini, teşvikleri, ödenekleri, seyahat politikaları ve prosedürlerini ve diğer ilgili eylem planlarını içerir.
Çalışan Refahında İnsan Kaynakları Yönetimi:
İKY’nin bu özel yönü, çalışma koşulları ve işyerindeki olanaklarla ilgilenir. Bu, güvenlik hizmetleri, sağlık hizmetleri, sosyal yardım fonları, sosyal güvenlik ve tıbbi hizmetler gibi çok çeşitli sorumlulukları ve hizmetleri içerir. Aynı zamanda güvenlik görevlilerinin atanması, çevrenin çalışmaya değer kılınması, işyeri tehlikelerinin ortadan kaldırılması, üst yönetimin desteği, iş güvenliği, makinelerin korunması, temizlik, uygun havalandırma ve aydınlatma, sanitasyon, tıbbi bakım, hastalık faydaları, iş kazası tazminatı, kişisel yaralanma yardımlar, analık yardımları, işsizlik yardımları ve aile yardımları.
Aynı zamanda denetim, çalışan danışmanlığı, çalışanlarla uyumlu ilişkiler kurma, eğitim ve öğretim ile ilgilidir. Çalışan refahı, çalışanların gerçek ihtiyaçlarını belirlemek ve bunları hem yönetimin hem de çalışanların aktif katılımıyla karşılamakla ilgilidir. Buna ek olarak kantin tesisleri, kreşler, dinlenme ve yemek odaları, barınma, ulaşım, tıbbi yardım, eğitim, sağlık ve güvenlik, rekreasyon tesisleri vb. İle ilgilenir.
Endüstriyel İlişkilerde İnsan Kaynakları Yönetiminin Kapsamı Nedir?:
Oldukça hassas bir alan olduğu için, organizasyonda barışı ve uyumu sürdürmek için işçi veya işçi sendikaları ile dikkatli etkileşim, şikayetlerini ele alma ve anlaşmazlıkları etkili bir şekilde çözme ihtiyacı vardır. İstihdam (sendika-yönetim) ilişkilerini anlama, ortak istişare, disiplin prosedürleri, sorunları karşılıklı çaba ile çözme, insan davranışını anlama ve iş ilişkilerini sürdürme, toplu pazarlık ve anlaşmazlıkların çözümü sanatı ve bilimidir.
Temel amaç, organizasyon üzerinde olumsuz bir etki bırakmayacak ölçüde en üst düzeyde anlayış sağlayarak çalışanların çıkarlarını korumaktır. Hem çalışanların hem de yönetimin çıkarlarını korumak için endüstriyel demokrasiyi kurmak, büyütmek ve teşvik etmekle ilgilidir.
İKY’nin kapsamı son derece geniştir, bu nedenle kısaca yazılamaz. Ancak konu hakkında kolaylık sağlamak ve anlayış geliştirmek adına yukarıda bahsettiğimiz üç kategoriye ayırıyoruz.