İnsan Kaynakları Süreçleri

İnsan Kaynakları Süreçleri

Her organizasyon tek bir vizyonun gerçekleştirilmesi için çalışır. Aynı şey, İnsan Kaynakları departmanı tarafından yapılan belirli stratejilerin formüle edilmesi ve bunların uygulanmasıyla sağlanır. Bu strateji formülasyonunun temelinde çeşitli insan kaynakları süreçleri yatmaktadır ve öncekinin etkinliği bu süreçlerin titiz tasarımında yatmaktadır. Ancak bu insan kaynakları süreçleri tam olarak nedir ve gerektirir? Daha fazlasını okuyalım ve keşfedelim.

Aşağıda çeşitli insan kaynakları süreçleri gösterilmiştir:

  • İnsan kaynakları planlaması (İşe Alma, Seçme, İşe Alma, Eğitim, Teşvik, Oryantasyon, Değerlendirme, Terfi ve İşten Çıkarma).
  • Çalışan Ücretlendirme ve Yan Haklar Yönetimi
  • Performans Yönetimi.
  • Personel ilişkileri

Bu süreçlerin diğer şeylerden ayrı olarak verimli bir şekilde tasarlanması, bunların her birinin uygunluk derecesine bağlıdır. Bu, her sürecin diğerine bağımlı olduğu anlamına gelir. İnsan Kaynakları Planlamasından başlarsınız ve her adımda sürekli bir değer katılırsınız. Örnek vermek gerekirse, Infosys gibi bir organizasyonun PMS’si (performans Yönetim Sistemi) Walmart gibi bir organizasyondan farklı olacaktır. Her süreci ayrı ayrı inceleyelim.

İnsan Kaynakları Planlaması:

Genel olarak, İnsan Kaynakları Planlamasını insanları tahmin etme süreci olarak görüyoruz. Doğru ama eksik! Aynı zamanda Değerlendirme, Terfi ve İşten Çıkarma süreçlerini de içerir.

İşe Alım

Belirli bir İş kriterine uyan başvuru sahiplerini çekmeyi amaçlar.
Bir sonraki filtreleme düzeyi. Nitelikler, uzmanlık ve belirli bir iş için potansiyel açısından en yakın eşleşen adayları kısa listelemeyi amaçlar.
İşe alma: İşi alacak olan son adaya karar vermek.

Eğitim ve Geliştirme

Bir çalışanın yeteneklerini ve yeteneklerini yükseltmesi için gemide çalışan süreçler.

Çalışan Ücretlendirme ve Yan Haklar Yönetimi

Süreç, maaş ve ücretlere, Teşviklere, Yan Haklar ve Menfaatlere vb. Karar vermeyi içerir. Para, herhangi bir işte ana motivasyon kaynağıdır ve bu nedenle bu sürecin önemi. Başarılı çalışanlar zam, daha iyi maaşlar ve ikramiyeler ister.

Performans Yönetimi

Kuruluşun çalışanları eğitmesine, motive etmesine ve ödüllendirmesine yardımcı olmak içindir. Ayrıca, organizasyonel hedeflerin verimli bir şekilde karşılanmasını sağlamak içindir. Süreç yalnızca çalışanları içermez, aynı zamanda bir departman, ürün, hizmet veya müşteri süreci için de olabilir; her şey onları geliştirmek veya onlara değer katmak için.

Günümüzde yöneticilerin çalışanların performansını değerlendirmelerine ve eğitim ve gelişim ihtiyaçlarına göre değerlendirmelerine yardımcı olmak için tüm bilgileri taşıyan otomatik bir performans yönetim sistemi (PMS) bulunmaktadır.

Çalışan İlişkileri

Çalışanları elde tutma, özellikle doğası gereği son derece rekabetçi olan endüstrilerdeki kuruluşlarda bir baş belasıdır. Bir kişiyi bir organizasyona bağlı kalmaya veya organizasyondan ayrılmaya motive eden sayısız faktör olsa da, kesinlikle çok azı bizim kontrolümüz altında.

Çalışan ilişkileri, İş Hukuku ve İlişkileri, Çalışma Ortamı, Çalışan sağlığı ve güvenliği, Çalışan-Çalışan çatışması yönetimi, Çalışan-Çalışan Çatışma Yönetimi, Çalışma Yaşam Kalitesi, İşçi Tazminatı, Çalışan Sağlığı ve Yardım programları, Mesleki stres danışmanlığını içerir. Tüm bunlar, yalnızca bir hijyen faktörü olan para dışında, çalışanların elde tutulması için kritik öneme sahiptir.

Tüm süreçler, İK stratejilerinin hayatta kalması ve başarısının ayrılmaz bir parçasıdır ve hiçbir süreç tek başına çalışamaz; bunların arasında yüksek düzeyde bir uyum ve bağlılık olmalıdır.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 474
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 230
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 338
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934