iş analizi araçları

İş Analizi Araçları

İş analizi araçları, işe alma ve seçme, eğitim ve geliştirme ihtiyaç analizi, performans analizi ve değerlendirme, iş değerlendirme, iş rotasyonu, zenginleştirme ve büyütme, doğru bir iş-birey uyumu oluşturma ve yeteneklerin giriş ve çıkışlarının düzenlenmesi dahil olmak üzere diğer tüm yönetim faaliyetlerini destekler.

Süreç, tüm bu önemli yönetim faaliyetlerinin temelidir, bu nedenle sağlam zemin hazırlığı gerektirir. Düzgün gerçekleştirilen bir iş analizi, güçlü bir organizasyon temeli oluşturmak için gereklidir.

İş analizi araçları, İK yöneticilerinin gerçek iş tanımı ve iş özellikleri verilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Çok yeni olmasa da, bu özel araçlar ve teknikler çok yüksek profilli kuruluşların yalnızca birkaçı tarafından kullanılmaktadır. Kullanımda çok yaygın olmamakla birlikte, bir kez anlaşıldığında, bu sistematik yaklaşımlar, bir organizasyondaki herhangi bir işin değerini ölçmek için son derece yararlıdır.

İş Analizi Araçları

O * Net Modeli

Bu modelin güzelliği, yöneticilere veya iş analistlerine aynı anda çok sayıda iş için işle ilgili verileri listelemede yardımcı olmasıdır. Eğitim gereksinimleri, fiziksel gereksinimle, zihinsel ve duygusal gereksinimler dahil olmak üzere temel verilerin bir dereceye kadar toplanmasına ve kaydedilmesine yardımcı olur. Ayrıca, belirli bir iş için olası bir adaya sunulacak paket ve haklar arasında bağlantı kurar.

FJA Modeli

FJA, İşlevsel İş Analizi anlamına gelir ve işle ilgili verilerin daha derin bir şekilde toplanmasına ve kaydedilmesine yardımcı olur. Görevle ilgili ifadeler geliştirmek için kullanılır. Sidney Fine ve meslektaşları tarafından geliştirilen teknik, belirli bir işte yer alan görevlerin ve sorumlulukların karmaşıklığını belirlemede yardımcı olur. Bu iş odaklı teknik, işin karmaşıklığının belirli bir işe verilen çeşitli puanlar ölçeğinde belirlendiği iş verilerinin ilişkisine dayanarak çalışır. Daha düşük puanlar daha fazla zorluğu temsil eder.

PAQ Modeli

PAQ, Konum Analizi Anketini temsil eder. Bu iyi bilinen ve yaygın olarak kullanılan teknik, anketleri iş görevlileri ve üstleri tarafından doldurarak bir işi analiz etmek için kullanılır. Eğitimli ve deneyimli bir iş analisti tarafından tasarlanan süreç, konu uzmanları ve çalışanlarla görüşmeyi ve anketleri bu temeller üzerinden değerlendirmeyi içerir.

F-JAS Modeli

Fleishman İş Analizi Sistemini temsil eden, farklı işlerde sözel yetenekler, muhakeme yetenekleri, fikir üretme, nicel yetenekler, dikkat, uzamsal yetenekler, görsel ve diğer duyusal yetenekler, manipülatif gibi ortak unsurları keşfetmek için temel ve genel bir yaklaşımdır. Yetenekler, tepki süresi, hız analizi, esneklik, duygusal özellikler, fiziksel güç, algısal yetenekler, iletişim becerileri, hafıza, dayanıklılık, denge, koordinasyon ve hareket kontrol yetenekleri.

İş Analizi Araçları Yetkinlik Modeli

Bu model, çalışanların bilgi, beceri, yetenek, davranış, uzmanlık ve performans açısından yetkinliklerinden bahseder. Ayrıca, belirli bir çalışma ortamında, belirli bir atamada adayın ne gerektirdiğini anlamaya yardımcı olur. Model ayrıca bir adayın nitelikleri, deneyimi, eğitimi, eğitimi, sertifikaları, lisansları, yasal gereklilikleri ve istekliliği gibi bazı temel unsurları da içermektedir.

İş Taraması

Bu teknik, kişilik dinamiklerini tanımlar ve ideal bir iş modeli önerir. Bununla birlikte, bir bireyin belirli bir işi yapması için gerekli olan zeka, deneyim veya fiziksel ve duygusal özellikleri gibi bireysel yeterlilikleri tartışmaz.

Farklı durumlarda farklı araçlar kullanılabilir. İdeal bir iş analizi aracının seçimi, iş analizi ihtiyaçlarına ve hedeflerine ve zaman ve kaynak miktarına bağlıdır.

İş Analizi Araçları Özet

Günümüzün hızla değişen iş ortamında, yeni fırsatları tanımlayabilen ve bunlara uyum sağlayabilen şirketler, diğer şirketlere göre daha kolay başarı elde edebilir. İster kariyer alanlarınızı değiştirmek ister mevcut şirketinizde ilerleme kaydetmek isteyin, iş analiz teknikleri edinmek çok sayıda fırsat açabilir.

İş analiz araçları, uygun bir plan oluşturmak ve bu planı uygulamaya koymak için kullanılır. Nitelikli iş analisti, bir işletme yapısının hayati bir parçası olabilir, çünkü büyük resmi yönetilebilir parçalara ayırabilir ve belirli durumlarda işgücü ve kaynakların nasıl tahsis edileceğini belirlemeyi mümkün kılar.

  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 476
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 233
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 229
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 342
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 935