Eğitim Yatırımı Geri Dönüş Analizi

Eğitim Yatırımı Geri Dönüş Analizi

Eğitimin faydalarını değerlendirmek ve bunu rakamlarla ifade edebilmek çok önemlidir. Eğitimin bir bedeli vardır ve bu nedenle herhangi bir kuruluş Eğitim Yatırımı Geri Dönüş Analizi yapmalı ve yatırımın geri dönüşünü (ROI) bilmelidir.

Eğitim Maliyetleri Nelerdir?

Kuruluşlar, eğitimin faydalarını sayılar ve kar açısından değerlendirmek için farklı yöntemler kullanırlar. Sık kullanılan yöntemlerden bazıları ROI ve Fayda analizidir. Doğrudan ve görünen maliyetler dışında eğitimle ilgili birçok maliyet vardır. Bu maliyetler iki başlık altında tanımlanabilir:

Eğitim ihtiyaç analizi, eğitim programı tasarımcılarının ücretlendirilmesi, eğitim materyali temini, bildiriler, aksesuarlar, hediyeler ve ödüller, işitsel görseller, vb. çeşitli medyalar için katlanılan maliyetler vardır.

Daha sonra, eğitmen ücreti / maaşı, tesis maliyetleri / kiralama, vb. eğitim oturumunun kendisiyle ilgili maliyetler de vardır.

Son olarak, bir iş günü (eğitime gönderilenler için), seyahat, konaklama ve konaklama ve başka bir eğitim programında tekrar kullanılamayan eğitim materyallerini kaybetme gibi maliyetler vardır.

Eğitim Yatırımı Geri Dönüş Analizi

Eğitim programının faydalarını tahmin etmek için kullanılan çeşitli modeller aşağıdaki gibidir.

Yatırım Getirisi Modeli (ROI)

Kuruluşlar çalışan gelişimi için büyük miktarda para harcıyorlar, bu nedenle eğitimin faydalarını belirlemek çok önemlidir. Eğitim programlarının etkinliğini değerlendirmek için farklı çalışmalar yapılmıştır. Yapılan çalışmalardan birinde satış ve teknik eğitimlerin yönetimsel eğitim programlarına göre daha iyi yatırım getirisi sağladığı görülmüştür. Örneğin Ford, tüm eğitim programlarını belirli bir ürün serisindeki karlılığa göre değerlendirir.

Eğitim için ROI’yi hesaplamanın temel formülü:

  • YG (yüzde olarak) = Program avantajları / Maliyetler × 100
  • Belirli bir eğitim için yapılan toplam maliyetin ABD doları olduğunu varsayalım = . 80.000 USD
  • Her şey dahil, üretkenlik ve kalitede genel iyileştirme açısından kazançlar = 4.00.000 USD
  • Böylece ROI % 525’tir.

Bazen mali olmayan faydaların mali faydalara dönüştürülmesini gerektiren dışarıdan sağlanan faydaların değerlendirilmesine dayanmaktadır. Bu hassasiyet gerektirir ve kaynakların güvenilir olması gerekir.

Eğitim Yatırımı Geri Dönüş Analizi için Fayda Analizi

Bu, bir eğitim programının yararlılığı üzerine düşünmenin başka bir yoludur.

Fayda, eğitimin kursiyer üzerinde etki bıraktığı sürenin, eğitim programının göreceli öneminin, eğitim alınan pozisyonun veya profilin öneminin ve eğitimin yürütülmesinin maliyetinin bir fonksiyonudur. Örneğin, üst ve orta yönetim için yürütülen liderlik programları değer açısından yüksek olma eğilimindeyken, ön satış personeli için satış eğitimi programları değer ölçeğinde düşük olma eğilimindedir.

Fayda analizi, temelde etkinliği, stajyerin davranışındaki değişikliği ve bunun olumlu finansal sonuçlarını analiz etmekten alır. Bu model pek ünlü değil çünkü yapılan çıkarımlar doğası gereği özneldir.