Kirkpatrick Eğitim Değerlendirme Modeli

Kuruluşlar, çalışanlarını çeşitli düzeylerde ve çeşitli beceriler, davranışsal ve teknik konularında eğitmek için büyük miktarda para harcarlar. Her yıl, bireysel öğrenme stillerini denemek ve karşılamak ve eğitimi daha etkili hale getirmek için yeni araçlar tasarlanmaktadır. Sonuçta bir organizasyon harcaması ve aynı şekilde geri dönüşü ile ilgilenir!

Wisconsin Üniversitesi fahri profesörü Donald Kirkpatrick, hayatının çok erken bir döneminde eğitimin etkililiğini değerlendirmek için çalışmaya başladı. Aynı konudaki ilk çalışmaları 1959 yılında American Society of Training Direktörleri dergisinde yayınlandı. Herhangi bir eğitimin değerlendirilmesi için dört seviye belirledi. Bu model muhtemelen kullanımdaki değerlendirme için en yaygın olanıdır. Basit, çok esnek ve eksiksiz. Kirkpatrick tarafından açıklanan dört seviye aşağıdaki gibidir:

  • Kursiyerin tepkisi – katılımcıların eğitim hakkındaki düşünceleri ve duyguları
  • Öğrenme – eğitimin bir sonucu olarak bilgi veya anlayışta artış
  • Davranış – davranış, tutum veya kabiliyetteki değişimin boyutu
  • Sonuçlar – eğitimin bir sonucu olarak şirketin alt satırındaki etki.

ROI olan beşinci seviye, orijinal modelin bir parçası olmayan ancak yakın zamanda eklenmiştir. Grafik açıklama aşağıdaki gibidir:

  • Seviye 4 – Sonuçlar – Buna değdi ?
  • Seviye 3 – Davranış – İşte kullanılabilir mi??
  • Seviye 2 – Bilgi- Bir şey öğrendiler mi?
  • Seviye 1 – Tepki – Ortam uygun muydu?

Modelin güzelliği, her seviyenin ancak daha düşük seviye tahmin tamamlandığında tahmin edilebilmesidir. Bu nedenle, davranış düzeyinde değerlendirme, bilgideki değerlendirme tamamlanmadıkça yararlı olmayabilir.

Reaksiyon

Tepki, katılımcıların eğitime ne kadar olumlu yanıt verdiklerini ifade eder. Bu değerlendirme, doğası gereği temelde nicelikseldir ve eğitim ve eğitmen için bir geri bildirimdir. En yaygın toplama aracı, içeriği, metodolojiyi, tesisleri ve kurs içeriğini analiz eden ankettir.

Öğrenme

Öğrenme düzeyinde değerlendirme, kursiyerlerin ASK (Tutumları, becerileri ve bilgileri) değişikliklerine göre yapılır. Değerlendirme, sesin, davranışın, metnin gözlemlenmesini ve analizini içerir. Gözlem dışında kullanılan diğer araçlar mülakatlar, anketler, ön ve son testlerdir.

Davranış

Davranış değerlendirmesi, öğrenmenin eğitim oturumundan iş yerine transferini analiz eder. Burada değerlendirme için birincil araç ağırlıklı olarak gözlemdir. Gözlem dışında, anketler ve 360 ​​geri bildirimlerden oluşan bir kombinasyon da kullanılmaktadır.

Özet

Sonuçlar aşaması, organizasyonun alt çizgisine yönelik değerlendirmeler yapar. Burada sonuçların tanımı eğitim programının amacına bağlıdır. Değerlendirme, sonuçların elde edilmesi için belirli bir süre tanıyan bir kontrol grubu kullanılarak yapılır.

Kendi yöntemleriyle benzersiz olan birçok başka model vardır, daha önce de belirtildiği gibi, Kirkpatrick Modeli, tüm endüstrilerde ve daha geniş uygulamalarda yaygın olarak kabul edilen ve kullanılan modeldir.