İş Analizi Neleri içerir

İş Analizi Neleri İçerir?

İş Analizi Neleri içerir; belirli bir işin sorumluluklarını, görevlerini, becerilerini, hesap verme sorumluluklarını, çalışma ortamını ve yetenek gereksinimlerini sistematik bir şekilde araştırır, inceler ve kaydeder. Aynı zamanda, belirli bir iş için görevlerin, sorumlulukların ve fiziksel ve duygusal becerilerin göreceli önemini belirlemeyi içerir. Tüm bu faktörler, bir işin ne gerektirdiğini ve bir işi verimli bir şekilde gerçekleştirmek için bir çalışanın neye sahip olması gerektiğini belirler.

İş Analizi Neleri İçerir?

Belirli bir departmanın yapması gerektiği ve çalışanın hangi çıktıyı elde etmesi gerektiğini bulmaya yardımcı olur. Ayrıca, iş unvanı, iş yeri, iş özeti, ilgili görevler, çalışma koşulları, olası tehlikeler ve mevcut veya potansiyel çalışan tarafından kullanılacak makineler, araçlar, ekipmanlar ve malzemeler dahil olmak üzere bir işle ilgili ayrıntıların belirlenmesine yardımcı olur.

Ancak süreç sadece bu faktörlerin belirlenmesi ile sınırlı değildir. Aynı zamanda işi yapmak için gerekli insan niteliklerini bulmaya kadar uzanır. Bunlar eğitim, deneyim, muhakeme, inisiyatif, liderlik becerileri, fiziksel beceriler, iletişim becerileri, sorumluluk, hesap verebilirlik, duygusal özellikler ve alışılmadık duyusal taleplerin seviyelerini oluşturmayı içerir. Bu faktörler, belirli bir işin türüne, kıdem düzeyine, sektöre ve riske göre değişir.

İş Analizinin Önemi

İş analizi yaparak toplanan detaylar, belirli bir işin çıktısını kontrol etmede önemli bir rol oynar. İşin başarısını belirlemek tarafsız, doğru ve kapsamlı iş analizine bağlıdır. Ayrıca, belirli bir iş için doğru kişileri işe almaya yardımcı olur. Tüm bu süreci yürütmenin temel amacı, iş ile çalışan arasında mükemmel bir uyum yaratmak ve kurmaktır.

İş analizi ayrıca İK yöneticilerine ücret paketine ve belirli bir iş pozisyonu için ek avantajlara ve teşviklere karar vermede yardımcı olur. Mevcut çalışanların eğitim ihtiyaçlarının ve performanslarının değerlendirilmesine etkin bir şekilde katkıda bulunur. Süreç, organizasyonel amaç ve hedeflere ulaşmak için strateji ve politikaların tasarlanması ve oluşturulması için temel oluşturur.

Bununla birlikte, belirli bir işin analizi, yöneticilerin veya kuruluşun istenen çıktıyı alacağını garanti etmez. Aslında belirli bir iş için bilgi toplamak ve kaydetmek karmaşıklık içerir. İş bilgileri doğru değilse ve zaman zaman kontrol ediliyorsa, bir çalışan görevini iyi bir şekilde yerine getiremeyecektir. Ne yapması gerektiğinin veya kendisinden ne beklendiğinin farkında olmadığı sürece, belli bir iş analizi için harcanan zaman ve enerjinin insan kaynakları israfı olma ihtimali yüksektir. Bu nedenle, iş analizi yapılırken uygun özen gösterilmelidir.

Belirli bir işin kapsamlı ve tarafsız bir şekilde araştırılması veya incelenmesi hem yöneticiler hem de çalışanlar için iyidir. Yöneticiler kimi neden işe alacaklarını bilirler. Bir yeri doğru insanla doldurabilirler. Öte yandan, mevcut veya potansiyel çalışan, işi neyi ve nasıl yapması gerektiğini ve istenen çıktının ne olduğunu bilir. İş analizi, iş ile çalışan arasında doğru bir uyum yaratır.