iş analizinin amacı

İş Analizinin Amacı

Daha önce tartışıldığı gibi, iş analizinin amacı, bir işi gerçekleştirmek için gerekli bilgi ve beceriler, ilgili görevler ve sorumluluklar, gerekli eğitim nitelikleri ve deneyim ve bir işi istenen şekilde gerçekleştirmek için gerekli fiziksel ve duygusal özellikler gibi işle ilgili verilerin toplanmasını ve kaydedilmesini içerir.

İş analizinin amacı içerisinde temel amaç, iş ile çalışan arasında doğru bir uyum oluşturmak, bir çalışanın performansını değerlendirmek, belirli bir görevin değerini belirlemek ve bir kişinin eğitim ve geliştirme ihtiyaçlarını analiz etmek için belirli bilgileri kullanmaktır.

Bir örnek yardımıyla kavramı anlayalım. Bir yönetici satış müdürünün işi analiz edilecekse, ilk ve en önemli şey bu işin değerini belirlemek olacaktır. Bir sonraki adım, kişinin kendisinden bekleneni yapıp yapamayacağını analiz etmektir. Ayrıca bu, iş için mükemmel olup olmadığını bilmeye yardımcı olur. Süreç burada bitmiyor. Aynı zamanda iş yeri, departman veya bölüm, ücret derecesi, iş görevleri, rutin görevler, bilgisayar, eğitim, iletişim ve fiziksel beceriler, MIS faaliyetleri, raporlama yapısı, belirli bir ortama uyum sağlama yeteneği gibi diğer önemli gerçeklerin ve rakamların toplanmasını da içerir. Liderlik becerileri, lisanslar ve sertifikalar, satışları büyütme ve kapatma yeteneği, müşterileri, üstleri ve astları idare etme yeteneği ve tabii ki bir bireyin sunumu diğer iş analizi verileridir.

İş Analizinin Amacı

İş Analizi, işe alma ve seçme, iş değerlendirme, iş tasarlama, ücret ve yan haklar paketlerine karar verme, performans değerlendirme, eğitim ve gelişim ihtiyaçlarının analiz edilmesi, bir işin değerinin değerlendirilmesi ve personel ile organizasyonel üretkenliğin artırılmasında önemli bir rol oynar.

İşe Alım ve Seçim

İş Analizi, belirli bir işi gerçekleştirmek için ne tür bir kişinin gerekli olduğunu belirlemede yardımcı olur. Bir işi istenen şekilde yürütmek için gerekli eğitim nitelikleri, deneyim düzeyi ve teknik, fiziksel, duygusal ve kişisel becerilere işaret eder. Amaç, doğru kişiyi doğru yere yerleştirmektir.

Performans Analizi

Belirli bir işin amaç ve hedeflerine ulaşılıp ulaşılmadığını kontrol etmek için iş analizi yapılır. Performans standartlarına, değerlendirme kriterlerine ve bireyin çıktısına karar vermede yardımcı olur. Bu temelde, bir çalışanın genel performansı ölçülür ve buna göre değerlendirilir.

Eğitim ve Geliştirme

İş Analizi, çalışanların eğitim ve gelişim ihtiyaçlarını değerlendirmek için kullanılabilir. Beklenen ve gerçekleşen çıktı arasındaki fark, çalışanlara verilmesi gereken eğitim düzeyini belirler. Ayrıca eğitimin yürütülmesi için kullanılacak eğitim içeriği, araçları ve ekipmanlarına ve eğitim yöntemlerine karar vermede yardımcı olur.

Prim Yönetimi

Elbette, iş analizi, ücret paketlerine ve ekstra ikramiye ve haklara ve çalışanların sabit ve değişken teşviklerine karar vermede hayati bir rol oynar. Sonuçta, ödeme paketi pozisyona, iş unvanına ve bir işte yer alan görev ve sorumluluklara bağlıdır. Süreç, İK yöneticilerine belirli bir iş açılışı için bir çalışanın değerine karar vermede rehberlik eder.

İş Tasarımı ve Yeniden Tasarımı

İş analizinin temel amacı, insan çabalarını düzene koymak ve mümkün olan en iyi çıktıyı elde etmektir. Belirli bir işte tasarlama, yeniden tasarlama, zenginleştirme, değerlendirme ve ayrıca azaltma ve ekstra sorumluluklar eklemeye yardımcı olur. Bu, insan çıktısını artırırken çalışan memnuniyetini artırmak için yapılır.

Bu nedenle iş analizi, bir İK yöneticisi veya departmanının en önemli işlevlerinden biridir. Bu, doğru yetenek türünü doğru yerde ve doğru zamanda yerleştirmeye yardımcı olur.

Son Yazılar:

  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 465
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 221
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 221
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 324
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 925