İçindekiler
İş analizi ve değerlendirmesi nedir? İş analizi, belirli bir işin içeriğini ayrıntılı olarak belirleme, böylece işle ilgili görevleri, sorumlulukları, sorumlulukları ve becerileri açıkça tanımlama sürecidir. İş analizinin önemli bir yönü, analizin kişiye değil, işe yapılmasıdır. İş analizi süreci iki veri setiyle sonuçlanır:
İş Tanımı
İş unvanı, işle ilgili görevler ve sorumluluklar, çalışma koşulları ve tehlikeler, raporlama ilişkileri, kullanılacak araçlar, makineler ve ekipmanlar ve bunlarla ilişkiler dahil olmak üzere tüm bir işin neleri içerdiği hakkında eksiksiz bilgi içeren yazılı bir beyandır.
İş Değerlendirmesi
Bir bireyin işi verimli bir şekilde gerçekleştirmek için sahip olması gereken yetenekler hakkında ayrıntılar sağlar. Bu, işi gerçekleştirmek için gerekli eğitim niteliğini, deneyimi, eğitimi, uygun becerileri, bilgiyi ve yetenekleri içerir.
Öte yandan iş değerlendirmesi, bir organizasyondaki her bir işin göreceli değerini veya değerini belirtir.
Bir kuruluş, aşağıdaki amaçlardan biri veya birçoğu için iş analizi ve değerlendirmesi görevini üstlenir:
- Yeni organizasyon ve roller
- Organizasyonel tasarımı veya rolleri değiştirmek
- Rolleri hizalamak ve organizasyonel değişiklikler
- Etkili bir organizasyon tasarlamak
- Farklı işler arasındaki karşılıklı bağımlılıkları tanımlama
- İşlerin sorumluluklarını netleştirmek
- Organizasyonda halefiyeti yönetmek
- Mevcut ücret yapısının gözden geçirilmesi
- Ücret politikalarının yasal uygunluğunun denetlenmesi
- Karşılaştırmalı ödeme yapılarının uygulanması
- Değere dayalı ödeme politikalarının belirlenmesi
Bir kuruluş, yukarıda belirtildiği gibi önceden belirlenmiş amaçlara ulaşmak amacıyla iş analizi ve değerlendirme projesini yürütmek için dahili İK Uzmanları atayabilir veya bir İK Danışmanlık Firmasından hizmet alabilir. Bununla birlikte, dış İK Danışmanları uzmanlıkları ve bağımsız görüşleri için faydalıdır.
İş analizi ve değerlendirmesi süreci adımları
- İlgili işi belirleme.
- Projeyi yürütmek için bir ekip veya bir kişi seçmek / atamak.
- Gerekli ana sonuçların tanımlanması.
- Raporlama yetkililerinin yanı sıra iş / roldekiler de dahil olmak üzere iş sürecindeki ana katılımcıların belirlenmesi.
- İş analizi çizelgesinde katılımcıların ismine ve konumuna göre bir liste hazırlayın.
- Katılımcılarla birlikte sunulan iş sürecini, belgeleri ve diğer ilgili bilgileri takip edin.
- Önceki iş analizi ve değerlendirme raporlarından da bilgi toplanabilir.
- Organizasyonda iş / rol yeni olduğunda, aynı iş / role sahip diğer benzer organizasyonlardan ve organizasyondaki ilgili otoriteden bu işi / rolü yaratma nedenlerini anlayarak aynı bilgi elde edilebilir.
- Toplanan bilgileri analiz edin.
- Yeni veya değiştirilmiş iş, rol veya ücret yapısı ile ilgili tekliflerde bulunun.
İş tanımı ve iş özellikleri için yöntemler
- Çalışanı gözlemlemek.
- Bireysel / grup görüşmelerinin yapılması.
- Çalışan grupları arasında beyin fırtınası seansları yapmak.
- Çalışanın kullandığı belgeleri ve yürüttüğü görevleri dikkatlice inceleyerek masa denetimi yapmak.
- Anket kullanmak.
- Çalışanlardan tüm görevlerini ve görevlerini yerine getirirken not etmelerini istemek.
- Oluşabilecek kritik olaylar için çalışanlarla görüşme.
- Görevdeki çalışanın video kaydını tutmak.
- Organizasyonda mevcut olan tüm gerekli belgeleri gözden geçirmek.
- Organizasyonda yapılan önceki iş analizi ve değerlendirmelerine atıfta bulunmak.
İş Değerlendirmesi Yöntemleri
Puan derecelendirmesi
İşlerin çeşitli unsurlarına farklı seviyeler atanır ve ardından farklı seviyelere tahsis edilen puanlar toplanarak ücret yapısının temelini oluşturan işlerin puanları alınır.
Faktör karşılaştırması
Çeşitli bağımsız iş faktörlerinin karşılaştırması yapılır ve bireysel işin her faktör kademesine puan verilir. Bu puanlar daha sonra işleri sıralamak için toplanır.
İş sıralaması
İş, faktörlere veya unsurlara bölünmez, bunun yerine bir bütün olarak değerlendirilir ve buna göre sıralanacak diğer işlerle karşılaştırılır.
Eşleştirilmiş karşılaştırma
İşler birbiriyle karşılaştırılır ve “daha büyük, daha küçük veya eşit” olmasına göre puanlar tahsis edilir. Bu noktalar, işlerin sıralama sırasını oluşturmak için eklenir.
İş analizi ve değerlendirmesi çıktıları daha sonra projenin amacına göre hizalanır. Bu, İK Danışmanlarının mevcut işte / ücrette gerekli değişiklikleri yorumlamasını ve gerektiği şekilde iyileştirmeler önermesini gerektirir. İK Danışmanları ayrıca kuruluşun verimliliğini ve etkinliğini artırmak için bu değişikliklerin sorunsuz bir şekilde dahil edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunur.
- Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 659
- Beyin Fırtınası Üzerine Yeni DüşünmeKuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 316
- Kuruluş Performans ÖlçümüPerformans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 319
- Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 495
- Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 1.049