İş Analizinin Avantajları

İş Analizinin Avantajları ve Dezavantajları

İş analizi, insanla ilgili diğer tüm faaliyetlerde hayati bir rol oynasa da, insan müdahalesi olan her süreç de bazı sınırlamalardan muzdariptir. İş analizi sürecinin de kendi kısıtlamaları vardır. Öyleyse, iş analizinin avantajları ve dezavantajlarına değinelim

İş Analizinin Avantajları

İlk Elden İşle İlgili Bilgileri Sağlar

İş analizi süreci, yöneticilere ve iş analistine belirli bir işin görev ve sorumlulukları, bu işle ilgili riskler ve tehlikeler, işi gerçekleştirmek için gereken beceri ve yetenekler konusunda değerli veriler sağlar.

Doğru İş – Çalışan Uyumunun Oluşturulmasına Yardımcı Olur

Bu, en önemli yönetim faaliyetlerinden biridir ve iş analizinin avantajları sıralamasında önlerdedir. Doğru kişiyi doğru bir açık pozisyonda doldurmak, İK yöneticilerinin beceri, anlayış ve yetkinliklerinin bir testidir. İş Analizi, belirli bir işi başarıyla gerçekleştirmek için hangi tür çalışanın uygun olacağını anlamalarına yardımcı olur.

İş Analizinin Avantajları – Etkili İşe Alma Uygulamalarının Oluşturulması

Kim, nerede ve ne zaman alınacak? Belirli bir iş ilanı için kimi ve nasıl hedef almalıyız? İş analizi süreci tüm bu sorulara yanıt verir ve yöneticilere etkili işe alma uygulamaları oluşturma, kurma ve sürdürme konusunda yardımcı olur.

Performans Değerlendirme ve Değerlendirme Süreçleri

İş Analizi, yöneticilerin, standart veya istenen çıktıyı sunulan ile gerçek ile karşılaştırarak çalışanların performansını değerlendirmelerine yardımcı olur. Süreç, kimi ne zaman terfi ettireceğine karar vermede yardımcı olur. Ayrıca, istenen çıktıyı elde etmek için doğru kişinin o belirli yere gelebilmesi için yöneticilere beceri boşluklarını anlamalarında rehberlik eder.

İş Analizinin Avantajları – Eğitim ve Gelişim İhtiyaçlarını Analiz Etmeye Yardımcı Olur

İş analizi süreci aşağıdaki sorulara cevap verir:

  • Kim eğitim verecek?
  • Eğitim ne zaman verilmeli?
  • Eğitimin içeriği ne olmalı?
  • Eğitim türü ne olmalı: davranışsal veya teknik?
  • Eğitimi kim yapacak?

İş Analizinin Avantajları – Belirli Bir İş için Ücret Paketine Karar Vermeye Yardımcı Olur

Gerçek ve tarafsız bir iş analizi süreci, yöneticilere uygun ücret paketini ve belirli bir iş için ödenekleri belirlemede yardımcı olur. Bu, bir işle ilgili sorumluluklar ve riskler temelinde yapılır.

İş Analizinin Dezavantajları

Zaman Tüketimi

İş Analizi sürecinin en büyük dezavantajı, çok zaman alıcı olmasıdır. Özellikle işler sık ​​sık değiştiğinde bu büyük bir sınırlamadır.

Kişisel Önyargı İçerir

Gözlemci veya iş analisti aynı organizasyonun bir çalışanıysa, süreç onun kişisel hoşlandığı ve hoşlanmadığı şeyleri içerebilir. Bu, gerçek ve doğru verilerin toplanmasında büyük bir engeldir.

Veri Kaynağı Son Derece Küçük

Küçük örneklem boyutu nedeniyle, veri toplama kaynağı son derece küçüktür. Bu nedenle, birkaç kişiden toplanan bilgilerin standartlaştırılması gerekmektedir.

Pek Çok İnsan Çabasını İçerir

Süreç çok sayıda insan çabası gerektirir. Her iş farklı bilgiler taşıdığından ve belirlenmiş bir model olmadığından, farklı işler için özelleştirilmiş bilgiler toplanmalıdır. İşle ilgili verilerin toplanması ve kaydedilmesi için sürecin ayrı ayrı yürütülmesi gerekir.

İş Analisti Uygun Becerilere Sahip Olmayabilir

İş analisti, iş analizi sürecinin amacının farkında değilse veya süreci yürütmek için uygun becerilere sahip değilse, bu, şirketin kaynaklarının tamamen boşa harcanmasıdır. Gerçek verileri elde etmek için eğitilmesi gerekir.

Zihinsel Yetenekler Doğrudan Gözlemlenemez

Son olarak akıl, duygusal özellikler, bilgi, yetenek, psişik ve dayanıklılık gibi zihinsel yetenekler, doğrudan gözlemlenemeyen veya ölçülemeyen soyut şeylerdir. İnsanlar farklı durumlarda farklı davranırlar. Bu nedenle zihinsel yetenekler için genel standartlar belirlenemez.

İş Analizinin Avantajları Özet

  • İş analizini gerçekleştirecek olan kişilerin kurum mensubu olmaları analize tabi olacak işi dışardan gelen kişilere nazaran kavraması daha kolaydır.
  • İş analizini gerçekleştirecek olan kişilerin aynı kurum mensubu olmaları, aynı kültürü paylaşmaları açısından iletişimlerini kolaylaştırmaktadır.

İş Analizinin Dezavantajları Özet

  • İş analizini gerçekleştirmek üzere kurum içerisinden seçilen kişilerin ön yargılı olmaları olasılığı yüksektir.
  • Kurum içi eleman seçimi, yöneticileri tarafından bu işe eleman ataması gönülsüz davranması olasılığı yüksektir.
  • Daha önceden bu tür bir işte görev almamış ve yöneticisi tarafından bu işe atanan kişilerden ne derece başarılı sonuç alınacağı belli olmadığından eğitimleri uzun zamanlar alabilir.