İşe Alım Sürecinde İş Analizi

İşe Alım Sürecinde İş Analizi

1980’lerden bu yana iş dünyasında büyük bir değişim gözlemlendi. Yapılandırılmış işler, paketlenmiş veya sabit çalışma programları, erkek egemen çalışma kültürü ve aile müdahalesinin olmaması yavaş yavaş azalmaya başladı. İş uygulamalarında olduğu kadar işe alım sürecinde iş analizi önemli bir kavram haline geldi.

Dünyanın dört bir yanındaki şirketler ve çalışanlar, modernizasyonun, çalışma programlarında esnekliğin, iş paylaşımının, evden çalışma seçeneklerinin ve çalışanı destekleyici politikaların, vb. dramatik etkileriyle karşı karşıya kaldı. Hepsi, bir bireye işe uygunluğun önemini analiz eden yöneticiler sayesinde, satışlarda, çalışan memnuniyetinde ve yaşam iş dengesini sağlama konusunda önemli gelişmeler mümkün oldu. Tüm bunlar, belirli bir işin değerini analiz ederek ve işle ilgili gerçek verileri toplayarak mümkün kılındı.

İşe Alım Sürecinde İş Analizi Neden Önemli?

Uygun bir iş analizi, bir organizasyon için bir dönüm noktası olabilir. Yalnızca doğru aday seçimi yaratmakla kalmaz, aynı zamanda güçlü bir organizasyonun temelini oluşturan yönetim uygulamalarının başarısını da artırır.

Bir işin farklı yönlerini keşfetmenin adım adım süreci, yetenek veya insan kaynağının gelen ve gidenlerinin uygun bir şekilde düzenlenmesiyle sonuçlanır. Böylece, İş Analizi, rekabet avantajı yaratmak amacıyla 1990’ların başında popülerlik kazanmaya başlamış ve o zamandan beri diğer İKY uygulamalarının temeli olarak kabul edilmiştir.

İş analizi süreci sırasında toplanan veriler, yöneticilerin belirli bir işle ilgili riskleri, zorlukları ve istenen görevleri mükemmel bir şekilde yerine getirmek için uygun kişiyi tanımlamasına yardımcı olur. Bir işverenin işe alma ve seçme süreci tamamen iş analizine bağlıdır.

İş analizi süreci, etkili işe alma uygulamalarının oluşturulmasına yardımcı olur ve yöneticilere beklenen çıktıyı sağlamak için gereken seçim kriterlerini belirlemede rehberlik eder. Nasıl olduğunu tartışalım.

Etkili İşe Alım Stratejileri Nasıl Oluşturulur?

Anahtar Sorumluluk Alanlarını (ASA) Tanımlama

İş analizi süreci, belirli bir görevi yerine getirmek için bilgi, teknik, iletişim ve kişisel beceriler, zihinsel, yetenek, fiziksel ve duygusal yetenekler gibi Temel Sonuç Alanlarını / Anahtar Sorumluluk Alanlarını (ASA’lar) belirlemede yardımcı olur.

Farklı işlerin farklı gereksinimleri vardır. Bu nedenle, iş detayını tanımlama zorunluluğu olduğunda her seferinde iş analizi işleminin yapılması gerekir. Bu, anketler geliştirmek, mülakat soruları tasarlamak ve değerlendirme testi düzenlemek için bir temeldir. Puanlar veya notlar daha sonra işe alma sürecinde kullanılabilir.

İşe Alım Sürecinde İş Analizi ile Seçim Standartlarının Belirlenmesi

İş Analizi, ayrıca yöneticilere eğitim nitelikleri, iş deneyimi, uzmanlık, özel beceri setleri, olağandışı duyusal yetenekler, özel kariyer yolu, sertifikalar ve lisanslar ve diğer yasal gereklilikler açısından seçim süreci için belirli standartlar belirlemede yardımcı olur. Bu, bir adayı belirli bir göreve uygun hale getiren temel gereksinimlerin belirlenmesine yardımcı olur.

Anahtar Başarı Alanlarını (ABA) Tanımlama

Süreç ayrıca yöneticilere Anahtar Başarı Alanlarını veya Kilit Performans Alanlarını belirlemede yardımcı olur. Bunlar, organizasyonel hedefler, bireysel hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için gereken eylemler gibi bir işin başarısını belirleyen yönleri ölçmek için dünya çapındaki şirketler tarafından kullanılan performans ölçüm araçlarıdır. Bu, bir kişi tarafından sağlanan gerçek sonuçları önceden belirlenmiş başarı faktörleriyle karşılaştırmak ve performansı analiz etmekle ilgilidir. Bir kez tamamlandığında, elde edilen sonuçlar belirlenen standartlar civarındaysa tüm süreç birkaç değişiklik gerektirebilir. Beklenen ve gerçekleşen sonuçlar arasında büyük bir boşluk varsa tam bir değişiklik gerektirebilirler.

Bu nedenle, kapsamlı ve tarafsız bir iş analizi süreci, kuruluşların doğru adayları bulmasına, en uygun kişiyi işe almasına ve uygun seçim standartlarını belirlemesine yardımcı olabilir.

http://kolaydokuman.com/2020/is-analizinin-avantaj-ve-dezavantajlari.html
http://kolaydokuman.com/2020/is-analiziyle-ilgili-sorunlar.html
http://kolaydokuman.com/2020/is-analizi-sirasinda-ne-toplanmali.html