iş tanımı amacı

İş Tanımının Amacı

İş tanımının amacı, iş unvanı, iş yeri, iş özeti, iş görevleri, raporlama bilgileri, çalışma koşulları, kullanılacak araçlar, makineler ve ekipmanlar ile bunlara dahil olan tehlikeler ve riskleri içeren işle ilgili temel verileri toplamak ve kaydetmektir.

Bir iş tanımının belirli bir amacı olabilir veya olmayabilir. İK yöneticilerinin neyi belirlemek istediğine ve iş analizi sürecini yürütmenin amacının ne olduğuna bağlıdır.

İş Tanımı, yöneticilerin bir çalışanın gemideyken ne yapması gerektiğini belirlemesine yardımcı olan iş analizi bulgularının bir özetidir. İş tanımının amacı, iş bulgularının içerdiği ayrıntı düzeyine bağlıdır. Genel amaç için taşınan iş tanımı, tipik olarak iş tanımlamasını (unvan, atama, konum) ve olası veya mevcut bir çalışanın görev ve işlev beyanını içerir. Özel olarak taşınan bir iş tanımı, işin türü, nasıl gerçekleştirilmesi gerektiği ve neyin teslim edilmesi beklendiği hakkında ayrıntılı bilgi içerir. Bir iş tanımı sürecini yürütmenin genel ve özel amacını tartışalım.

İş Tanımının Amacı (Genel)

Genel amaçlı iş tanımları, kuruluşlar tarafından belirli bir iş açılışı hakkında çok temel bilgileri bulmak için kullanılır. Veriler, çalışanın görevlerini içerir, ancak alt görevleri, performans standartlarını ve işleri değerlendirmek ve doğru ücret paketleri oluşturmak için temel içermez.

Avantajları

Genel amaçlı iş tanımının temel faydası fazla zaman harcamaması ve yöneticilere temel bilgileri hızlı bir şekilde vermesidir. Çok fazla insan çabası gerektirmez ve gerçekleştirilmesi çok kolay ve rahattır. Ek olarak, bir iş analistinin gerekli ayrıntıları toplamak için derin araştırma yapması gerekmez.

Dezavantajları

Genel amaçlı iş tanımının temel dezavantajı, yöneticilere iş bağlamı ve alt görevler hakkında tam kapsamlı bilgi sağlamamasıdır. Bazen bir yönetici bu kadar küçük miktardaki veriden doğru bilgileri çıkaramayabilir.

İş Tanımının Amacı (Özel)

Özel amaçlı iş tanımı, bir çalışanın iş sorumlulukları hakkında ayrıntılı bilgi içerir. Aynı zamanda alt görevleri, temel işlevleri ve ayrıntılı iş görevlerini de kapsar. Bir çalışanın ne yapması gerektiği, nasıl yapılması gerektiği ve performans standartlarının neler olduğu gibi büyük miktarda ayrıntı içerir.

Avantajlar

Özel amaçlı iş tanımının temel faydası, iş performansını değerlendirmek ve çalışanların eğitim ihtiyaçlarını belirlemek için bol miktarda bilgi sunmasıdır. İşe alma ve seçme, performans değerlendirme, ücretlendirme kararı ve daha fazlası dahil olmak üzere diğer tüm İK süreçleri için bir temel görevi görür.

Dezavantajları

Yöneticilere karar verme sürecinde yardımcı olmasına rağmen, kendi sınırlamaları vardır. Ancak süreç çok uzun sürebilir ve çok fazla insan çabası tüketebilir. Ayrıntılı bilgi toplamayı içerdiğinden; iş analistinin önyargılı doğası ciddi sorunlara neden olabilir. Toplanan veriler yüzde 100 gerçek olmayabilir.

Bu nedenle iş analizi sırasında toplanan bilgilerin iş tanımının amacını tanımladığı söylenebilir. Toplanan veriler son derece basitse, yalnızca genel amaca hizmet eder ve bu nedenle yönetim kararları vermek için kullanılamaz. Öte yandan, ayrıntılı veriler belirli bir amaca hizmet eder ve önemli kararlar verirken kolayca kullanılabilir.