İçindekiler
Bu aşırı rekabetçi zamanlarda, stres ve zorlanma, tüm profesyoneller için ortak endişe nedenleridir. Çoğu profesyonelin günde on iki saat ve daha fazla çalıştığı gerçeği göz önüne alındığında, (iş – hayat dengesi ya da dengesizliği ile) aşırı çalışma yaptıkları ve kendilerini stresli ve yorgun hissetmeye başladıkları doğaldır.
İş – hayat dengesi için toplu ulaşım
Bu, fiziksel ve zihinsel sağlıklarını bozmanın yanı sıra aile yaşamlarında sorunlara neden olma sonucuna sahiptir. Modern kurumsal profesyoneller, hafta sonları çalışmak da dahil olmak üzere zamanlarının çoğunu ofiste geçirdiklerinde, aileleriyle geçirecek çok az zamanları oluyor. İş – hayat dengesi ya da işin zarar görmemesi ve aynı zamanda kişisel yaşamın da zarar görmemesini sağlama gerekliliği, kurumsal eğitmenler ve yaşam tarzı uzmanları arasında önemli bir tartışma konusudur.
Pek çok profesyonelin tipik iş günlerine bakarsak, işyerinden evlerine gidip gelmek için orantısız bir zaman harcandığını görürüz. Şehir merkezinde bulunan işyerlerine yakın durmak pahalı olduğu için işe gidip gelme daha uzun sürüyor.
Evden çalışma
İş hayatı dengesi için işverenin profesyonellerin evden çalışmanın yollarını ve araçlarını bulması gerekmektedir. Araştırmalar, çalışanların evden çalıştıklarında daha fazla iş yaptıklarını ve özellikle hasta olduklarında çocuklara bakmak zorunda kalabilecek kadın profesyoneller için evden çalışmanın çekici bir seçenek olduğunu göstermiştir.
Evden çalışmak, yalnızca işe gidip gelirken zaman kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda çalışanların işyerindeki vızıltı nedeniyle daha az dikkati dağıldığından ve aynı zamanda mesleki yükümlülüklerinden vazgeçmek zorunda kalmadan kişisel taahhütlerini yerine getirebildiğinden üretkendir.
İş – hayat dengesi için tatiller
İş hayatı dengesi için üçüncü yön, stres atmak ve rahatlamak için harika bir zaman olduğundan profesyonellerin tatillerini düzenli olarak yapmalarının kritik öneme sahip olmasıdır.
Citigroup gibi pek çok çokuluslu şirketin zorunlu tatil dönemleri vardır. Çünkü sadece kişi bağımsızlığı açısından çalışanlara aşırı derecede bağımlı olmak istemezler, aynı zamanda çalışanlarının tazelenmiş ve gençleşmiş olarak geri gelebilmeleri için tatillere izin vermelerini de isterler.
Fiziksel aktiviteler
İş – hayat dengesi dördüncü yönü, profesyonellerin fiziksel aktivitelere düşkün olmaları ve düzenli egzersiz yapmaları gerektiğidir. Çünkü bu onların fiziksel ve zihinsel olarak formda kalmalarına yardımcı olur.
Ayrıca, evden çalıştıkları zamanlar dışında, normal iş günlerinde akşamları evde arama yapmaktan kaçınmalı ve mümkün olduğunca hafta sonları çalışmaktan kaçınmalıdırlar. Bunun dışında, işyerinde geçirilen zamanın sadece işle ilgili olmayan faaliyetlerin peşinde koşarken değil, gerçek işle ilgili nedenlerle olmasını sağlamalıdırlar. Örneğin, pek çok evli olmayan profesyonelin işsizken bile işyerinde kalması yaygındır, çünkü işyeri akranlarının eşlik etmesi nedeniyle işyeri daha heyecanlı hale geldikçe evlerine gitmek istemezler. Bu, profesyoneller evli olmadıklarında işe yarayabilecek bir alışkanlıktır, ancak bir aileye sahip olduklarında, bu alışkanlık kendi kendine zarar verebilir ve olumsuz iş hayatı dengesine yol açabilir.