İçindekiler
İş sınıflandırması, bir işi işle ilgili mevcut sorumluluklara ve görevlere göre sınıflandırmanın bir şemasıdır. İşe atanan kişinin dikkate alınmaması iş tasarımından farklıdır. İşler, işleri bütünsel bir bakış açısıyla incelemek amacıyla sınıflandırılır.
İş sınıflandırmaları, işleri çeşitli derecelerde gruplandırır; her bir sınıf belirli bir sınıf tanımına ve çoğu zaman iş karşılaştırmaları için kullanılan bir ücret ölçeğine sahiptir. Genellikle unvan, iş sınıflandırmasından sonra gelen nota göre de verilir.
İş Sınıflandırma İhtiyacı
İşleri sınıflandırmak için çeşitli yöntemler vardır ve bunlar genellikle kuruluşlar ve sektörler arasında farklılık gösterir. İşleri sınıflandırmanın temel amaçları şunlardır:
- Önemli yeterlilik standartlarını tanımlayarak işe alım ve seçimde yardımcı olmak.
- Performans ve değerlendirme standartlarının tasarlanmasına ve geliştirilmesine yardımcı olmak.
- Sorumlulukların şirket misyon ve vizyonuna ve kuruluşların iş planlarının ve stratejilerinin gerçekleştirilmesine yardımcı olanlara göre tahsis edilmesi.
- Organizasyonlarda kariyer ve büyüme yollarının belirlenmesi.
İş Sınıflandırma Sistemi Ne Zaman ve Nerede Kullanılır?
Görev ve sorumlulukları açısından uyuşmayan pozisyonlar için görev sınıflandırma sistemi kullanılamaz. Bunun yerine, benzer görev ve sorumluluklara sahip, aynı nitelikler, deneyim ve eğitim müdahaleleri gerektiren pozisyonları gruplamak için kullanılır. Yukarıda belirtildiği gibi işe alma, seçme ve ücretlendirme konusunda tüm organizasyonda standart bir şekilde faydalıdır.
İş sınıflandırmasının en önemli yönü, işin nesnel yönlerine dayandırılması ve görevlendirilen kişiyi, işin becerilerini ve performans seviyelerini dikkate almamasıdır. Bunun yerine sorumlulukların ve görevlerin kapsamı ve seviyesi, karar verme yetkisi ve diğer işlerle ilişkisi gibi faktörler dikkate alınır.
Bir sistem olarak iş sınıflandırması, idareyi tek seferde tek bir işlev yerine çok çeşitli iş işlevlerini yerine getirme yetkisi verir. Farklı pozisyonlar isimlendirilir ve unvanlar ve dereceler atanır, iş özellikleri dikkate alınır.
İş sınıflandırması sabit veya tek seferlik bir süreç değildir; sürekli değişen bir şeydir. Yeni politikaların ve prosedürlerin getirilmesi, yeni yönetim girişimleri ve çoğu durumda yeni teknolojilerin getirilmesi nedeniyle değişirler. Bunun diğer tarafı, çalışan üretkenliğini veya performansını ve onların raporlama ilişkilerini etkileyebilmesidir. İnsan kaynakları yeniden dağıtılabilir ve çalışanlar yeni insan ortamına uyum sağlamayı zor bulabilir, bu da kıyaslama standartlarındaki değişiklik nedeniyle performansı etkileyebilir. Daha sonra yine bazı durumlarda, bu çalışanların stresörlerle nasıl başa çıktığına bağlı olarak, belirli çalışanlarda verimlilik artabilir ve diğerlerinde azalabilir.
Birçok kuruluş, iş sınıflandırmasıyla ilişkili değişikliklerle başa çıkmak için iş dengesi değerlendirmesi ve yetkinlik matrisi değerlendirmesi araçlarını kullanır. Bu araçlar, çalışanların üretkenlik seviyelerinin artırılacağı ve başka türlü olmayacağı şekilde dış ortamdaki değişikliklerle uyumlu hale getirilmesine yardımcı olur.