İş Tasarımı – Anlam, Adımlar ve Yararları

İş tasarımı, iş analizini takip eder, yani iş analizinden sonraki adımdır. Belirli hedeflere ulaşmak için görevleri, görevleri ve sorumlulukları tek bir çalışma biriminde özetlemeyi ve düzenlemeyi amaçlar. Ayrıca, belirli bir işin başarısı için gerekli olan yöntemleri ve ilişkileri de ana hatlarıyla belirtir. Daha basit bir ifadeyle, bir iş / işler için ne, ne kadar, kaç ve görevlerin sırasını ifade eder.

İş tasarımı, esas olarak iş sorumluluklarını veya içeriğini ve aynı şeyi gerçekleştirmek için gerekli olan belirli nitelikleri entegre etmeyi içerir. İş sorumluluklarını çok net bir şekilde ana hatlarıyla belirtir ve aynı zamanda doğru adayları doğru işe çekmeye yardımcı olur. Dahası, işin ilginç ve özel görünmesini de sağlar.

İş tasarımında, daha önce bahsedilmiş olan mantıksal bir sırayı izleyen çeşitli adımlar vardır. Sıra şu şekildedir:

  • Yapılması için hangi görevler gereklidir veya hangi görevler işin bir parçasıdır?
  • Görevler nasıl yapılır?
  • Yapılması gereken görevler ne kadar?
  • Bu görevleri gerçekleştirme sırası nedir?

Tüm bu sorular, belirli bir işin net bir tanımına ulaşmayı amaçlamaktadır ve böylece aynı işi yapan kişi için daha az riskli hale getirmektedir. İyi tanımlanmış bir iş, çalışanlar arasında başarı duygusunu ve yüksek özgüven duygusunu teşvik eder.

İş tasarımının tüm süreci, örgütsel yapı içindeki çeşitli sorunları, bir işin tanımıyla ilgili olanları ve ilişkili ilişkileri ele almayı amaçlamaktadır. Daha spesifik olarak, aşağıdaki alanlar ince ayarlanmıştır:

  • Aşırı iş yükü kontrol ediliyor.
  • Yük altındaki işin kontrol edilmesi.
  • Görevlerin doğası gereği tekrarlanmamasını sağlamak.
  • Çalışanların tecrit edilmemesini sağlamak.
  • Çalışma saatlerini net bir şekilde tanımlamak.
  • İş süreçlerini net bir şekilde tanımlamak.

Yukarıda belirtilen faktörler, eğer dikkat edilmediği takdirde çalışanlarda stres oluşturmaya neden olan faktörlerdir.

İş Tasarımının Faydaları

Çalışan Girdisi:

İyi bir iş tasarımı, iyi bir iş geri bildirimi sağlar. Çalışanlar, kişisel ve sosyal ihtiyaçlarına, alışkanlıklarına ve işyerindeki koşullara göre görevleri değiştirme seçeneğine sahiptir.

Çalışan Eğitimi:

Eğitim, iş tasarımının ayrılmaz bir parçasıdır. “Onları yalnız bırakın” felsefesinin aksine, iş tasarımı, işlerinin ne gerektirdiğinin ve nasıl yapılacağının çok iyi farkında olmaları için insanları eğitmeye gereken önemi verir.

İş / Dinlenme Çizelgeleri:

İş tasarımı, bir bireyin işinde geçirmesi gereken saatlerin sayısını açıkça tanımlayarak iyi bir iş ve dinlenme programı sunar.

Ayarlamalar:

İyi bir iş tasarımları, işi yapmak için harcanan enerjiyi en aza indirerek ve bunun için insan gücü gereksinimlerini hizalayarak fiziksel olarak zorlu işler için ayarlamalara izin verir.

İş tasarımı, çalışanların işyerindeki değişikliklere göre ayarlamalar yapmalarına yardımcı olmayı amaçlayan sürekli ve sürekli gelişen bir süreçtir. Nihai hedef, işyerinde memnuniyetsizliği azaltmak, motivasyonu ve çalışan bağlılığını artırmaktır.