İş Tasarımında Sorunlar

Bildiğimiz gibi iş tasarımı, işle ilgili görevlerin, sorumlulukların, işlevlerin ve görevlerin sistematik bir organizasyonudur. Belirli hedeflere ulaşmak için işle ilgili içeriğin sürekli entegrasyon sürecidir. Süreç, çalışanların ve kuruluşların üretkenliğini etkilediği için hayati bir rol oynar.

Ancak, son zamanlarda organizasyonlardaki işleri tasarlarken ortaya çıkan bir takım mevcut sorunlar var. Bunlar, organizasyonun işlevlerini yerine getirmede eşit derecede etkili olan alternatif çalışma kalıplarıdır.

İş Tasarımında Sorunlar

Uzaktan Çalışma / Evden Çalışma: Evden çalışma veya evden çalışma, gerçek ofisten çalışmanın en iyi alternatifi olarak kabul edilir. Sanal ofis kavramı, kendisiyle ilişkili kolaylık ve rahatlık nedeniyle giderek daha fazla popülerlik kazanıyor. Çalışanlar bilgisayar ağlarını, faks makinelerini, telefonları ve internet bağlantısını kullanarak iletişim kurabilir ve işi evden gerçekleştirebilir. Her gün ofise gelme ihtiyacını ortadan kaldırır ve çalışanlara evlerinin rahatlığında çalışma kolaylığı sunar.

Bu çalışma tarzının birçok avantajı olmasına rağmen, birçok sınırlaması vardır. Çalışanların evde kalmalarına ve ofiste fiilen bulunmadan iş görevlerini ve işlevlerini yönetmelerine olanak tanır, ancak diğer çalışanlarla iletişim kurmalarına ve onlarla ilişki kurmalarına izin vermez. Bütün gün sadece makinelerle ilgilenirler, bu nedenle yaratıcılıklarını kaybederler. Dahası, beceri geliştirmeye izin vermediği için bu, yollarında büyük bir engeldir.

İş Paylaşımı:

İki veya daha fazla kişinin tam zamanlı bir işin sorumluluklarını paylaştığı geleneksel çalışma tarzlarının en çok tercih edilen ikinci alternatifidir. Karşılıklı rızalarına göre görevleri, sorumlulukları ve tazminatı bölerler. Bu seçenek genellikle doğum izninde olan veya bakacak ailesi ve çocukları olan ancak işlerine devam etmek isteyen kadınlar tarafından kullanılır. Günümüzde kuruluşlar, iki veya daha fazla kişinin bir işi paylaşabileceği bu tür çalışma tarzına açıktır.

Esnek Çalışma Saatleri:

Bugünlerde kuruluşlar, çalışanlarının kendilerine en uygun zamanlamalara göre çalışmasına izin veriyor. 3-4 çalışma programı vardır ve bireyler uygunluk durumuna bağlı olarak bunlardan herhangi birini seçebilir. Çalışanlar gece saatlerinin yanı sıra erken saatlerde de çalışabilirler. Bu, gün içinde veya günün belirli saatlerinde kolejleri veya başka görevleri olan kişiler için iyidir. En iyi yanı, telekomünikasyondan farklı olarak, esnek zamanlamaların onlara diğer çalışanlarla da iletişim kurma şansı vermesidir.

Alternatif Çalışma Kalıpları: Şirketler bugünlerde çalışanlarının alternatif aylarda veya mevsimlerde çalışmasına izin veriyor. Kavram Hindistan’da o kadar yaygın olmasa da Avrupa ve Amerika iş dünyasında görülebilir. Ayrıca iki ila üç tam gün çalışma seçeneğine de sahipler ve bundan sonra rahatlayabilirler.

Son konsepte göre çalışanlar belirli saatlerde çalışabilir ve ardından sol günlerde kişisel ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Technostress:

Technostress, çalışanların evden çalışmayı seçtiklerinde bile performanslarını kontrol eden en son teknolojidir. Yeni makinelerin kullanılmaya başlanması nedeniyle, orada performans, farkında olmasalar bile elektronik olarak izlenebilir.

Görev Revizyonu: Görev revizyonu, belirli bir işe yeni görev ve sorumlulukları azaltarak veya ekleyerek mevcut iş tasarımının değiştirilmesinden başka bir şey değildir.