İş Tasarımına Yaklaşımlar

İş tasarımı, belirli bir işle ilgili görevleri ve sorumlulukları özetlemeyi ve düzenlemeyi amaçlayan iş analizinden sonraki bir sonraki adımdır. Aynı şeyi gerçekleştirmek için gerekli olan iş sorumluluklarını ve nitelikleri veya becerileri entegre eder. Bunu yapmak için çeşitli yöntemler veya yaklaşımlar vardır.

İnsan Yaklaşımı

İş tasarımına insan yaklaşımı, organizasyonel süreçler etrafında değil, insanlar veya çalışanlar etrafında bir iş tasarlamaya vurgu yaptı. Başka bir deyişle, ödüllendirici (finansal ve başka türlü) ve aynı zamanda ilginç olan işler tasarlama ihtiyacını kabul eder.

Bu yaklaşıma göre işler bir bireyin tanınma, saygı, büyüme ve sorumluluk ihtiyacını karşılamalıdır. Herzberg’in araştırmasıyla popüler hale gelen iş zenginleştirme, iş tasarımına insan yaklaşımının yollarından biridir. Herzberg bu faktörleri iki kategoriye ayırdı – hijyen faktörleri ve motivasyon faktörleri.

Motive ediciler, bir bireyi iş yerinde daha iyi performans göstermeye motive edebilecek başarı, iş doğası, sorumluluk, öğrenme ve büyüme gibi faktörleri içerir.

Öte yandan hijyen faktörü, doğrudan motive etmeyebilen ancak iş yerinde memnuniyetsizliğe yol açabilen çalışma koşulları, organizasyon politikaları, maaş vb. Şeyleri içerir.

Mühendislik Yaklaşımı

Mühendislik yaklaşımı, FW Taylors ve ark. Zamanla öne çıkan görev fikrini ortaya attılar. Bu yaklaşıma göre, her çalışanın işi veya görevi yönetim tarafından bir gün önceden planlanır. Aynısı için talimatlar, her çalışana, üstlenilmesi gereken görevleri ayrıntılı olarak açıklayan gönderilir. Ayrıntılar, görevin ne, nasıl ve ne zaman olduğu gibi şeyleri ve son teslim tarihlerini içerir.

Yaklaşım, bilimsel ilkelerin iş tasarımına uygulanmasına dayanmaktadır. Bu yaklaşıma göre çalışma, bilimsel olarak analiz edilmeli ve mantıksal görevlere bölünmelidir. Daha sonra, görevlerin verimli bir şekilde yürütülmesi için belirli bir mantıksal sıranın izlenmesi için görevlerin düzenlenmesine gereken vurgu yapılır. Yaklaşım aynı zamanda çalışanların uygun şekilde ücretlendirilmesine ve iş verimliliği için onları sürekli olarak eğitmeye de önem veriyor.

İş Özellikleri Yaklaşımı

İş özellikleri yaklaşımı Hackman ve Oldham tarafından popüler hale getirildi. Bu yaklaşıma göre iş tatmini ile ödüller arasında doğrudan bir ilişki vardır. Çalışanların üretkenlerinin en iyisi olacaklarını ve yaptıkları iş için uygun şekilde ödüllendirildiklerinde kararlı olduklarını söylediler. Herhangi bir işi tanımlamak için kullanılabilecek beş temel boyut belirlediler – beceri çeşitliliği, görev kimliği, görev önemi, özerklik ve geri bildirim.

Beceri çeşitliliği:

Çalışanlar bir işle uğraşırken tüm becerilerini kullanabilmeli ve yeni beceriler geliştirebilmelidir.

Görev Kimliği:

İşin tamamlanması için tanımlanabilir bir görevin veya parçanın veya işin ne ölçüde yapılması gerektiği.

Görev Önemi:

İş diğer insanlar için ne kadar önemlidir, hayatları üzerinde nasıl bir etki yaratır?

Özerklik:

İş, aynı şeyi yapan kişiye özgürlük ve bağımsızlık sunuyor mu?
Geri bildirim: Performansı iyileştirmek için geri bildirim gereklidir.
Bunlar farklı yaklaşımlardır ancak hepsi, ilgi, verimlilik, üretkenlik, motivasyon vb. Gibi dikkate alınması gereken az çok aynı faktörlere işaret etmektedir. Bütün bunlar etkili iş tasarımı için çok önemlidir.