İş Zenginleştirme – Anlam ve Faydaları

Örgütler, sağlık için iyi olmayan yıpranma ısısıyla giderek daha fazla yüzleşiyorlar. Bir bireyi belirli bir iş için eğitmek için çok fazla zaman, para ve kaynak harcanır ve bu yatırımın getirisi sıfıra eşittir.

Çoğu zaman insanların bıraktıkları para için değildir; ön saflardaki kadroların nedeni bu olabilir, ancak organizasyonel hiyerarşinin üst seviyelerine doğru ilerledikçe, diğer nedenler öne çıkıyor. İşini bırakanların çoğu işlerinden ilgi çekmediklerinden şikayet ediyor!

Bütün bunlar, organizasyonları, sundukları işi ilginç hale getirmenin yollarını düşünmeye zorladı. Monotonluğu uzak tutmak için çok çaba sarf edildi; iş zenginleştirme bunlardan biridir. Çalışanlar için bir işi daha ilginç, zorlayıcı ve tatmin edici hale getirme sürecidir. Sorumlulukların kademelendirilmesi, etki alanında ve zorlukların artması şeklinde olabilir.

Bir Kuruluş İşi Nasıl Zenginleştirir?

Tipik olarak iş zenginleştirme, çeşitli mevcut ve yeni görevleri tek bir büyük çalışma modülünde birleştirmeyi içerir. İş daha sonra bir çalışana teslim edilir, bu da sorumluluklarda ve kapsamda bir artış olduğu anlamına gelir. Sorumluluktaki bu artış genellikle dikeydir. Buradaki fikir, doğal çalışma birimlerinin oluşturulması için çeşitli görevleri bir araya getirmektir.

Buna ek olarak, işlerin dikey olarak genişletilmesi, çalışana, daha önce yalnızca üst yönetimin yetki alanında bulunan iş birimleri ve çalışanlar üzerinde doğrudan kontrol sağlar. Bu bir yandan çalışanların işlerine sahiplenmelerini artırırken, üst yönetimin de gereksiz yükünü hafifletiyor.

İş zenginleştirme aynı zamanda çalışanlar için bir geri bildirim kanalı açar. Çalışanlar sık ​​sık performanslarından haberdar edilir. Bu onların yolunda gitmesini sağlar ve zayıf ve güçlü yönlerini bilmelerine yardımcı olur. Çalışanların kendileri için performans standartları belirlenir ve gelecekteki performansları karşılaştırmalı değerlendirmelerle eşleştirilir. Tüm bunlar, üst yönetimin ciddi bir müdahalesi veya müdahalesi olmadan!

İthalat ve ihracat ticareti için ticari kredi mektupları ile ilgilenen belirli bir bankada, çalışanlar, her bir çalışanın doğrulamanın belirli bir yönü için uzmanlaşmasıyla belgeleri bir sırayla işleme koydu. Çoğu zaman, önceki seviyedeki bir hata, sonraki seviyede bir dizi hataya yol açar. Her seviyede biriken hatalar ve bu da büyük bir verimlilik kaybına neden olur.

Kuruluş, her çalışanın veya katibin işlemenin tüm yönlerinde uzmanlaştığı iş zenginleştirmeye gitmeye karar verdi. Artık her çalışan, bir müşteriyi kendi başına idare edebiliyordu. Bir süre sonra işlem hacminin yüzde 100 arttığı öğrenildi!

İş Zenginleştirmenin Faydaları

İş zenginleştirme üzerine yapılan araştırma çalışmaları, çalışanlar arasında devamsızlık seviyelerinin azaldığını, çalışan değişim hızının azaldığını ve iş memnuniyetinde çok yönlü bir artış olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bununla birlikte, iş zenginleştirmesinin üretkenlikte bir azalmaya yol açabileceği, özellikle de çalışanlar doğru şekilde eğitilmediğinde, bazı durumlar vardır. Eğitimden sonra bile süreç sonuçları hemen göstermeyebilir, kâr çizgisine yansıması zaman alır.