İş Tasarımını etkileyen faktörler

İyi tanımlanmış bir iş, işi çalışan için ilginç ve tatmin edici hale getirecektir. Sonuç, artan performans ve üretkenliktir. Bir iş çekici veya ilginç görünmüyorsa ve çalışanın memnuniyetsizliğine yol açıyorsa, işin çalışanlardan gelen geri bildirimlere göre yeniden tasarlanması gerektiği anlamına gelir.

Genel olarak, bir iş tasarımını etkileyen çeşitli faktörler üç başlık altında sınıflandırılabilir. Onlar:

  • Örgütsel Faktörler
  • Çevresel faktörler
  • Davranış Faktörleri
  • Örgütsel Faktörler

İş tasarımını etkileyen organizasyonel faktörler, işin doğası veya özellikleri, iş akışı, organizasyonel uygulamalar ve ergonomi olabilir.

İşin Doğası:

Bir işin çeşitli unsurları vardır ve çeşitli görevleri bir işe veya tutarlı bir iş kümesi olarak sınıflandırmak için iş tasarımı gerekir. Çeşitli görevler planlama, yürütme, izleme, kontrol etme vb. Olabilir ve tüm bunlar bir iş tasarlanırken dikkate alınmalıdır.

Ergonomi:

Ergonomi, işleri, çalışanların fiziksel yetenekleri ve bireysel özellikleri dikkate alınarak verimlilik ve üretkenliği sağlayacak şekilde tasarlamayı amaçlamaktadır.

İş akışı:

Ürün ve hizmet türü genellikle iş akışının sırasını belirler. Çeşitli ürün veya hizmet süreçleri arasında bir denge gereklidir ve bir iş tasarımı bunu sağlar.

Kültür:

Örgüt kültürü, iş yerlerinde görevlerin yerine getirilme şeklini belirler. Uygulamalar, belirli bir görevi yerine getirmek için ortaya konan yöntemler veya standartlardır. Bu uygulamalar, özellikle uygulamaların sendikaların çıkarlarıyla uyumlu olmadığı durumlarda iş tasarımını sıklıkla etkiler.

Çevresel faktörler

Çevresel faktörler iş tasarımını önemli ölçüde etkiler. Bu faktörler hem iç hem de dış faktörleri içerir. Çalışan becerileri ve yetenekleri, kullanılabilirlikleri ve sosyo-ekonomik ve kültürel beklentileri gibi faktörleri içerir.

Çalışan mevcudiyeti ve yetenekleri:

Çalışanların becerileri, yetenekleri ve uygunluk süresi, işleri tasarlarken çok önemli bir rol oynar. İşi fiilen yapacak olan çalışanların yukarıda belirtilen faktörleri dikkate alınır. Daha zorlu ve becerilerinin üzerinde bir iş tasarlamak, üretkenliğin ve çalışan memnuniyetinin azalmasına yol açacaktır.

Sosyo ekonomik ve kültürel beklentiler:

İşler, günümüzde süreç merkezli olmaktan çok çalışan odaklı hale geliyor. Bu nedenle, çalışanları dikkate alarak tasarlanırlar. Ayrıca çalışanlar arasında okuryazarlık seviyesi de yükseliyor. Artık beğenilerine ve yetkinliklerine göre ve en iyi performans gösterebilecekleri işler talep ediyorlar.

Davranış Faktörleri

Davranışsal faktörler veya insan faktörleri, insan ihtiyacıyla ilgili olan ve işyerinde üretkenliği sağlamak için karşılanması gereken faktörlerdir. Özerklik, çeşitlilik, geri bildirim vb. Unsurları içerirler. Bazılarının kısa bir açıklaması aşağıda verilmiştir:

Özerklik:

Çalışanlar korku içeren bir ortam yerine açık bir ortamda çalışmalıdır. Yaratıcılığı, bağımsızlığı teşvik eder ve verimliliği artırır.
Geri bildirim: Geri bildirim, işin ayrılmaz bir parçası olmalıdır. Her çalışan, iş performansı hakkında uygun geri bildirim almalıdır.

Çeşitlilik:

Tekrarlayan işler genellikle işi monoton hale getirir ve bu da can sıkıntısına yol açar. Bir iş, her geçen gün ilginç kalması için yeterli çeşitlilik ve çeşitlilik taşımalıdır. Bir iş tasarlanırken iş çeşitliliğine / çeşitliliğine önem verilmelidir.

Beceri ve Yeteneklerin Kullanımı:

İşler süreç merkezli olmaktan çok çalışan olmalıdır. İkincisine gereken önem verilmesi gerekse de, işler, bir çalışanın yeteneklerini tam olarak kullanabileceği ve işi etkili bir şekilde yapabileceği şekilde tasarlanmalıdır.