Yarım Çalışma Ödeneği

İşkur Yarım Çalışma Ödeneği Nasıl Alınır?

İşkur Yarım Çalışma Ödeneği ve yarım çalışma hakkı çalışan kadınlara yakın zamanda verilmiş en önemli haklardan birisi olarak kabul edilmektedir. Kadın çalışanlara yeni verilen önemli haklardan birisidir. Yarım çalışma ödeneği için gerekli şartları sağlayan kadınlar işyerinde yarı zamanlı çalışarak tam maaş alabilmekteler.

İŞKUR tarafından ödenen bu ödeneği alma şartları, kimlerin yararlanabileceği, başvuru yeri ve şekli konusunda merak ettiğiniz tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Yarım çalışma ödeneğini kimler alabilir ?

Bu ödenekten 4a ssk kapsamında çalışan kadın işçiler yararlanabilmekte. Kadın işçiler bu ödenekten doğum sonrası analık izin hakkının bitim tarihinden itibaren ya da 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinen kadın çalışanlar evlat edinme tarihinden itibaren yararlanabilir.

Yarım çalışma ödeneği şartları

Ödenekten yararlanabilmeniz için;

Doğum tarihi ya da evlat edinme tarihinden önceki son 3 yıl içerisinde en az 600 gün sigortanızın olması. Sigorta gününüzün yeterli olup olmadığını sgk i,şyeri unvan listesi sayfamızdan sorgulayabilirsiniz.

Haftalık çalışma süresinin ( 45 saatin) en az yarısı kadar fiili çalışmanız,

Analık izninin bitim tarihinden ya da evlat edinme tarihinden itibaren en geç 30 gün içerisinde İŞKUR’a doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi ile başvurmanız gerekiyor.

Yarım gün çalışma kaç saattir ?

4857 Sayılı İş Kanunu’na göre haftalık çalışma süresi 45 sattir. Dolayısıyla yarım gün çalışmada bunun en az yarısı olması gerekiyor. Yani kişinin bu ödenekten yararlanabilmesi için ayda en az 15 gün çalışmış olması ve işveren tarafından da en az 15 günlük sigorta bildiriminin yapılmış olması gerekmekte.

Yarım gün çalışma başvurusu nasıl yapılır ?

Başvurunuzu İŞKUR’a yapmanız gerekiyor. Başvuru süresi analık izin bitim tarihinden ya da evlat edinme tarihinden itibaren 30 gündür. Geç başvuru yapmanız halinde geçen süre için ödeme yapılmaz. Eksik ödenir.Başvuru için istenen belgeler şunlardır;

  • Yarım çalışma ödeneği talep dilekçesi diğer adı ile doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi.
  • Kimlik fotokopiniz.
  • Doğum ve evlat edinme sonrası yarım çalışma belgesi

Başvuru için istenen en önemli belge yarım çalışma belgesidir.

İşkur Yarım çalışma ödeneği başvuru formunu  buradan indirebilirsiniz:

Yarım çalışma ödeneği kaç gün alınır ?

Bu ödenek birinci doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve sonrası doğumlarda ise 180 gündür. Eğer çoğul doğum varsa ( ikiz, üçüz v.s) bu durumda yukarıdaki sürelere 30’ar gün eklenir. Çocuk engelli ise 360 gün süre ile ödenir.

Yarım çalışma ödeneği hesaplaması nasıl yapılır ?

Günlük yarım çalışma ödeneği brüt asgari ücret kadar ödeniyor. Brüt ücretiniz asgari ücret üzerinde olsa bile İŞKUR günlük olarak ödenek tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin günlük tutarı üzerinden hesaplama yapmakta. Bu tutar üzerinden de sadece damga vergisi kesintisi yapmakta.   Asgari ücret üzerinden güncel hesaplama için hemen  işkur yarım çalışma ödeneği hesaplama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Yarım çalışma ödeneği nereden alınır ?

Ödenek başvuru tarihi yaptığınız aydan iki ay sonra ödenmekte. Örneğin Şubat ayında başvuru yaparsanız ilk ödeneği Nisan ayında alabilirsiniz. Ödemeler PTT’den alınmaktadır. Kimliğiniz ile herhangi bir PTT şubesinden ödeneğinizi alabilirsiniz.

Yarım çalışma ödeneği hangi hallerde kesilir ?

Geçici iş göremezlik raporu yani istirahat raporu almanız halinde raporlu olduğunuz süre boyunca ödenmez. Ayrıca ödenek süresince çocuğun vefat etmesi ya da evlat edinme halinin ortadan kalkması halinde kesilir.  İşçinin çalıştığı işyerinden ayrılması da kesinti sebebidir. Ayrıca haftalık çalışması gereken süre için kendisine ücretsiz izin verilip başka işyerinde çalışanların da ödeneği kesilir.

Yarım çalışma ödeneği alanların sigortası nasıl olur ?

15 günlük sigorta işveren tarafından geri kalan 15 gün ise İŞKUR tarafından ödenmektedir. Yani bu ödenek süresi boyunca prim günü tam ödenmekte ve kaybınız olmamaktadır.

İşkur yarım gün çalışma ödeneği sorgulama

Sorgulamanın online olarak yapılabildiği bir platform maalesef yok. İŞKUR sayfasından üyeliğiniz varsa size özel sayfadan kontrolünü ve sorgulamasını yapabilirsiniz. E devletten yarı çalışma ödeneği sorgulaması şu an için yapılamamakta.

Yarım çalışma ödeneği eksik gün bildirimi nasıl yapılır ?

İşveren tarafından yarım çalışıp ödenek almaya başlayanların ay içerisinde eksik çalıştığı gün sayısı kadar “23-Yarım Çalışma Ödeneği “ eksik gün kodu ile bildirgede bildirilmesi gerekiyor. Eğer yarım çalışma dışında da eksik çalışma varsa bu durumda “24-Yarım Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler”  kodu ile bildirim yapılması gerekiyor.

Yarım gün çalışma dilekçe örneği

Bu belge işveren tarafından doldurulacak ve iki nüsha olarak düzenlenecek. İşveren ve işçi tarafından imzalandıktan sonra işçi tarafından İŞKUR’a yarı çalışma ödeneği başvurusu için kullanılacak. Belgenin nasıl doldurulacağına ilişkin bilgileri yazımızın devamında bulabilirsiniz.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 465
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 221
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 221
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 324
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 925