işten çıkış kodları

İşten Çıkış Kodları

İşçinin işten çıkışlarda dikkat edilecek, işten çıkış kodları fesih sürecinin Bakanlık ile SGK uygulamalarına uygun bir şekilde yapılması gerekiyor. Aksi durumda işveren maddi kayıp ve hukuki müeyyide ile karşı karşıya kalabiliyor.

Ekonomik açıdan yaşanmakta olan daralma ve dalgalanmalarla birlikte işten çıkarma da görülüyor. Diğer yandan devamsızlık, disiplinsizlik ve benzeri nedenlerle iş sözleşmesinin sürdürülmesinin olanaksız olduğu hallerde fesih sürecinin güncel yargı kararları göz önünde bulundurularak ilgili Bakanlık ile SGK uygulamalarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesi haklı iken haksız duruma düşmeyi bertaraf eder.

Aksi takdirde SGK idari para cezaları ile karşı karşıya kalmak ve teşviklerden mahrum bırakılmak söz konusu olabilir. Şirketlerin, özellikle insan kaynakları yönetiminin gazetemize en çok sorduğu ve tereddüt yaşadığı konuların başında işten çıkış kodları geliyor.

Doğru İşten Çıkış Kodlarını SGK Bildirmeyi Unutmayınız

İşten çıkışlarda dikkat edilecek , işten çıkış kodları 4/1-a kapsamındaki sigortalıların sigortalılıkları hizmet akdinin sona erdiği tarihten itibaren sona eriyor. Bu durumda sigortalılığı sona erenlerin işverenleri tarafından işten ayrıldığı tarihi takip eden 10 gün içinde SGK ya sigortalı işten ayrılış bildirgesi ile e-sigorta yoluyla bildirilmesi gerekiyor.

Sigortalının ay içinde işten ayrılması halinde, işten çıkış tarihi sisteme girildikten sonra işten ayrılma nedeninin de aylık prim ve hizmet belgesine kaydedilmesi gerekiyor.

Sigortalının işten ayrılış bildirgesinde yer alan işten ayrılış tarihi, prime esas kazanç ve gün sayısı ile işten ayrılış nedeni bilgileri SGK tarafından sigortalının işten ayrıldığı tarihin tespiti ve ay içinde işten ayrılan sigortalının aylığının hesaplanması ile İŞKUR tarafından işsizlik ödeneğinin hesaplanmasında doğrudan kullanıldığından bu bilgilerin hatasız ve noksansız doldurulması gerekiyor. Sigortalıya hak etmediği halde aylık ve işsizlik ödeneği ödenmesi halinde yersiz ödemeye sebep olan işveren bu durumdan sorumlu tutuluyor.

4/1-a kapsamındaki sigortalılardan naklen ve hizmet akdi sona ermeden aynı işverenin aynı ya da başka ünitede tescil edilmiş diğer bir işyerinde çalışmak üzere işten ayrılanlar için sigortalı işten ayrılış bildirgesi verilecek. Ancak söz konusu bildirgenin geç verilmesinden dolayı idari para cezası uygulanmıyor.

Bildirgede “Meslek adı ve kodu” çalışan sigortalılar için fiilen yaptıkları mesleklerinin adı ve kodunun işaretlenmesi gerekiyor. İŞKUR tarafından belirlenen “Meslek adı ve kodu” bilgileri ise www.sgk.gov.tr adresinde görüntüleniyor.

İşten Çıkışlarda Dikkat Edilecek, Güncel İşten Çıkış Kodları

Sigortalının işten ayrılış nedeni (kodu) alanına hizmet akdi sona eren sigortalının SGK Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu ve İşsizlik Sigortası Kanunu’na uygun işten ayrılış nedenine uygun olarak işaretlenmeli. SGK tarafından güncellenen en son işten ayrılış nedenleri şu şekilde:

İşten Çıkış (Ayrılış) kodları Nedir?

Sigortalının işten çıkış nedeni (kodu) alanına hizmet akdi sona eren sigortalının Kanun, 4857 sayılı Kanun ve 4447 sayılı Kanunun 51 inci maddesine uygun işten ayrılış nedeni işaretlenecektir.

SGK FESİH KODUİŞTEN ÇIKIŞ NEDENLERİKIDEMTAZMİNATIİHBARTAZMİNATIİŞSİZLİKÖDENEĞİ
1Deneme süreli İş sözleşmesinin İşverence feshiYokYokYok
2Deneme süreli İş sözleşmesinin İşçi tarafından feshiYokYokYok
3Belirsiz süreli iş sözleşmesinin işçi tarafından feshi (istifa)YokKazanırYok
4Belirsiz süreli İş sözleşmesinin işveren tarafından haklı sebep bildirilmeden feshiKazanırKazanırKazanır
5Belirli süreli iş sözleşmesinin sona ermesiKazanırYokKazanır
8Emeklilik (yaşlılık) veya toptan ödeme nedeniyleKazanırYokYok
9Malulen emeklilik nedeniyleKazanırYokYok
10ÖlümKazanırYokYok
11İş kazası sonucu ölümKazanırYokYok
12AskerlikKazanırYokKazanır
13Kadın işçinin evlenmesiKazanırYokYok
14Emeklilik için yaş dışında diğer şartların tamamlanmasıKazanırYokYok
15Toplu işçi çıkarmaKazanırKazanırKazanır
16Sözleşme sona ermeden sigortalının aynı işverene ait diğer işyerine nakliYokYokYok
17İşyerinin kapanmasıKazanırKazanırKazanır
18İşin sona ermesiKazanırKazanırKazanır
19Mevsim bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4’’ nolu kod kullanılır)YokYokYok
20Kampanya bitimi (İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlatılmayacaksa “4’’ nolu kod kullanılır)YokYokYok
21Statü değişikliğiYokYokYok
22Diğer nedenlerYokYokYok
23İşçi tarafından zorunlu nedenle fesihKazanırYokKazanır
24İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesihKazanırYokKazanır
25İşçi tarafından işverenin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesihKazanırYokKazanır
26Disiplin kurulu kararı ile fesihYokYokYok
27İşveren tarafından zorunlu nedenlerle ve tutukluluk nedeniyle fesihKazanırYokKazanır
28İşveren tarafından sağlık nedeni ile fesihKazanırYokKazanır
29İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesihYokYokYok
30Vize süresinin bitimi ( İş akdinin askıya alınması halinde kullanılır. Tekrar başlamayacaksa “4” nolu kod kullanılır.)YokYokYok
31Borçlar Kanunu, Sendikala Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu kapsamında kendi istek ve kusuru dışında fesihKazanırKazanırKazanır
324046 sayılı Kanunun 21. maddesine göre özelleştirme nedeni ile fesihKazanırKazanırKazanır
33Gazeteci tarafından sözleşmenin feshiKazanırYokKazanır
34İşyerinin devri, işin veye işyerinin niteliğinin değişmesi nedeniyle fesihKazanırKazanırKazanır