Sigma Kalite Seviyesi Nedir?

Sigma Kalite Düzeyi, herhangi bir sürecin kapasitesinin nicel bir ölçüsünü sağlayan bir sayıdır. Genellikle Z veya SQL harfiyle gösterilir. Sürecin müşteri gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını tanımlamak için kullanılabilir.

Bu nedenle, Sigma Kalite Seviyesini hesaplamak için iki parça bilgiye ihtiyacımız var: müşteri gereksinimleri ve işlem performansı verileri. Bu modülde, farklı durumlar için Sigma Kalite Seviyesinin nasıl hesaplanacağına bakacağız ve ayrıca Sigma Kalite Seviyesi metriğinin bazı sınırlamalarını tartışacağız.

A.Normal Olarak Dağıtılmış Sürekli Veriler için Sigma Düzeyini Hesaplama
Veri türünüz süreklilik arz ediyorsa ve normalde tek bir spesifikasyon sınırıyla dağıtılırsa (genellik kaybı olmadan Üst Spesifikasyon Sınırı USL diyelim), o zaman Sigma Düzeyi, işlem ortalaması arasına sığdırabileceğiniz standart sapmaların sayısını gösterir. (xbar) ve müşteri tanımlı özellik limiti. Bu matematiksel olarak şu şekilde ifade edilebilir:

Örneğin, odanın sıcaklığı ve odanın sıcaklığı ortalama 20 derece ve 1.5 derece standart sapma ile müşteri spesifikasyon limiti 23 derece ile ilgileniyorsak, yukarıdaki formülü kullanarak Sigma Seviyesi 2 olacaktır (veya 2 Sigma işlemidir).

Çok yetenekli bir süreç büyük bir Sigma Seviyesine sahipken, yetersiz bir süreç küçük bir Sigma Seviyesine sahip olacaktır. Sigma Seviyesi için büyük bir değer, sürecin müşteri spesifikasyon sınırlarından uzakta çalıştığını ve dolayısıyla kusur yapma şansının daha az olduğunu gösterir. Dünyadaki mümkün olan en iyi sürecin Sigma Seviyesi + ∞ (sonsuz) ve dünyadaki mümkün olan en kötü süreç Sigma Seviyesi –∞ (negatif sonsuz) olacaktır. % 50 kusurlu bir işlem (DPMO = 500.000) 0 Sigma Düzeyine sahip olacaktır. Genellikle, Sigma Düzeyi 6 veya daha yüksek olan bir işlem genellikle mükemmel bir işlem olarak kabul edilir.

DPMO’dan Sigma Seviyesini Hesaplama

Bir işlemin DPMO numarası olarak yeteneğini biliyorsanız (DPMO ile ilgili önceki makaleye bakın), aşağıdaki yaklaşımı kullanarak eşdeğer bir Sigma düzeyi değeri hesaplayabilirsiniz. Eğrinin altındaki alanı elde etmek için DPMO’yu 1.000.000’e bölün. Eğrinin altındaki alan, kusur olasılığının bir göstergesidir. Bir birim normal dağılım kullanın (ortalama = 0 ve standart sapma = 1 ile) ve sağda aynı kusur alanını sağlayan bu dağılıma karşılık gelen Sigma Düzeyini hesaplayın. Bu yaklaşım aşağıdaki şekilde gösterilmektedir.

Örneğin, DPMO = 45000 ise Alan = 0,045000 ve dolayısıyla Z = 1,7. Bu sigma seviyesinin, bu makalenin sonraki bölümlerinde ele alınacak olan 1.5 Sigma kaymasını varsaymadığını unutmayın.

Hem USL hem de LSL’nin belirtildiği iki taraflı bir spesifikasyonunuz varsa, Sigma Düzeyi ilk olarak spesifikasyon limitlerinin her iki tarafındaki toplam DPMO’nun aşağıdaki şekilde hesaplanmasıyla hesaplanır:

Bu DPMO değeri, Bölüm A’da açıklanan metodoloji kullanılarak Sigma Düzeyine çevrilebilir. Bu Sigma Düzeyi, ZBench olarak da adlandırılır.

Katı tanıma göre, Sigma Düzeyi yalnızca normal olarak dağıtılan sürekli bir veri için geçerli olsa da, sürekli veri kümeleri için ve hatta ayrı veri kümeleri için diğer dağıtım türleri için eşdeğer bir Sigma Düzeyi hesaplayabiliriz.

One Reply to “Sigma Kalite Seviyesi Nedir?”

Comments are closed.