Öz Motivasyon

İşyerinde Öz Motivasyon


Öz motivasyon, bizi ilerlemeye devam etmeye iten bir güçtür. Senaryo ne olursa olsun, sürekli öğrenmeyi ve başarıyı teşvik eder. Kendi kendine motivasyon, hedeflerimizi gerçekleştirmenin ve ilerlemenin birincil yoludur.

Öz motivasyon Nedir?

Öz motivasyon insanın içindedir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur. İlk seferden, ikincisinden ya da üçüncüsünden sonra hemen pes etmeyin. Yoldaki her adım kendinizi geliştirmeye yaklaşmanız anlamına gelir.

Temel olarak, kendimiz için dinamik hedefler belirlemedeki yaratıcılığımız ve bu zorlu hedeflere ulaşmak için gerekli beceri ve yetkinliklere sahip olduğumuza olan inancımızla ilgilidir. Sıklıkla kendi kendini motive etme ihtiyacını hissederiz.

Öz Motivasyon teknikleri

Motive olmak için iletişim kurun ve konuşun:

Biriyle iletişim kurmak enerjinizi artırabilir ve yolunuza devam etmenizi sağlayabilir. İyimser ve motive olmuş kişilerle konuşun. Meslektaşlarınız, arkadaşlarınız, eşiniz veya fikirlerinizi paylaşabileceğiniz herhangi biri olabilirler.

İyimser olun:

Engellerle karşılaştığınızda; Biz her zaman bunların üstesinden nasıl geleceğimizi bulmak için çaba sarf ederiz. Ayrıca, iyiyi kötü ile anlaması gerekir.

İlgi alanınızı keşfedin:

Mevcut göreve ilgi duymuyorsanız, devam etmemeli ve devam etmemelisiniz. Bir kişinin görevle hiç ilgisi yoksa, ancak gerçekleştirmesi gerekliyse, onu daha büyük bir nihai hedefle ilişkilendirmelidir.

Kendini onaylama:

Kişi, motivasyon seviyesinin ne zaman doyduğunu ve kendini dünyanın zirvesindeymiş gibi hissettiğini bilmelidir. Bir kişi bir kez kabul ettiğinde işine devam edebileceği ve büyüyebileceği bir plan olacaktır.

Başarınızı izleyin ve kaydedin:

Şu anda üzerinde çalıştığınız görevler için bir başarı çıtası tutun. Herhangi bir ilerleme gözlemlediğinizde, açıkça onu beslemek isteyeceksiniz.

Yükseltme enerji seviyesi:

Enerji, kendi kendine motivasyon için çok önemlidir. Düzenli egzersizler yapın. Düzgün uyuyun. Sizi tazelemek için molalarda çay / kahve alın.

Başkalarına yardımcı olun onları destekleyin ve motive edin:

Görüşlerinizi ve fikirlerinizi arkadaşlarınız ve akranlarınızla tartışın ve paylaşın ve motive olmalarına yardımcı olun. Başkalarının iyi performans gösterdiğini gözlemlediğimizde, bizi de motive edecek. Başarılarınız hakkında başkalarından geri bildirim alın.

Öğrenmeyi teşvik edin:

Her zaman öğrenmeyi teşvik edin. Okumanın mantığını ve özünü okuyun ve kavrayın. Öğrenme, bireyi yeni görevlere başlama konusunda daha güvenli hale getirir.

Daha büyük hedeflerinizi daha küçük hedeflere bölün:

Zamanında daha büyük hedeflere ulaşmak için her küçük hedef için kısa bir süre belirleyin.

7 Adımda Öz Motivasyon

Motivasyon, hedeflerinize giden yolda en güçlü yardımcımızdır. Günlük hayatımızın içerisinde cesaretimizi kıran fikirler olduğu gibi, bizi motive eden ve yapabileceğimize inandıran düşünceler de vardır. Peki, motive eden düşüncelerimizi nasıl cesaret kıranlardan daha güçlü hale getirebiliriz? İşte aşağıdaki yazımızda bunu sağlamanın yedi yoluna maddeler halinde sırasıyla değineceğiz.

1. İç diyalog geliştirmeliyiz:

Her düşüncenin doğru olmadığını kabul etmek istiyorsak, sağlıklı bir iç diyalog geliştirmemiz gerek. Hangi düşüncenin bizi gerilettiğini ve hangisinin hedefimize yaklaştırdığını tespit etmeliyiz. Bunu yapmaya başlaması hiç kolay değil. Bunun için öncelikle hayali bir karakter yaratmalı ve ona bir isim verip onunla diyalog kurmalıyız. Bazen onun için sınırlar koymalıyız. Sonuçta yaşam boyu sürecek bir “arkadaşlık” yaratmış oluruz.

2. Ruh halimizin farkında olmalıyız:

Bir sürü değişik ruh halimiz vardır, bazıları yapıcıyken bazıları yıkıcıdır. Kendimize karşı şefkatli olmak zor zamanlarda bize yardımcı olur, karar verirken neyin yardımcı olacağını biliriz. Akıl ve beden arasında bağlantı kuran yoga ve zihin boşaltma gibi egzersizler de yapabiliriz. 

3. Zorunluluklardan karara geçmeliyiz:

Kaç cümlemizde “yapmak zorundayım…” geçiyor? Şimdi karar verme ve bunu “yapacağım” a çevirme zamanı. Zorunda olduklarımızın bir listesini yaparsak aslında bunların kendi yarattığımız rutindeki çok da gerekli olmayan kurallar olduklarını görürüz. 

4. Kişisel değerlerimize çalışmalıyız:

Kişisel değerler, yaşamımızda belirleyici ve rehberdir. Bizi harekete geçiriyorlarsa güçlüler demektir. Her cesaret kırıcı için, bir dengeleyici ve güçlendirici değerimiz olmalı.

5. Pozitif öğrenme tutumu geliştirmeliyiz:

Hepimiz insanız. İstediğimiz şey öz motivasyonsa mükemmel olma takıntısı uzun vadede işe yaramaz. Öğrenmek için pozitif bir tutumunuz varsa, o zaman hataların da sürecin bir parçası olduğunu göreceksiniz. Öğrenin ve uygulayın. Mükemmel olmadığınızı kabul ederek daha çok ilerlersiniz.

6. İyi olmak için çalışmalıyız:

İyi olmak için çalıştığınız zaman memnun olacak ve kıyas yapmadan kendi hedeflerinize ulaşacaksınız. Başkalarıyla yarışmak zorunda değilsiniz. Her gün azar azar iyi olacaksınız.

7. Kendimize güvenmeli ve inanmalıyız:

Yavaş yavaş kendimize güvenmeye başlamalıyız. Geçmişte denediğimiz bir işte başarısız olmamız şimdi de başaramayacağımız anlamına gelmez. Kendinize inanın ve en iyi bildiğiniz şekilde yapın. Öz motivasyon, insanın içindedir. Tüm güçlü yanlarımız ve değerlerimiz sayesinde kurulur. İlk seferden, ikincisinden ya da üçüncüsünden sonra hemen pes etmeyin. Yoldaki her adım, kendinizi geliştirmeye yaklaşmanız anlamına gelir. Kendinizi hafife almayın. Her zaman hata yapabilirsiniz ama bunlardan ders almaya çalışın. Bunları güçlü özelliklere dönüştürdüğünüz sürece hata yapmazsınız.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 656
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 315
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 318
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 494
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 1.045