İhtiyaç Hiyerarşi Modeli

İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi (Maslow)

Abraham Maslow, İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi önermesiyle ünlüdür. Bu teori, insan motivasyonunun klasik bir tasviridir. Bu teori, her bireyin içinde beş ihtiyaçtan oluşan bir hiyerarşi olduğu varsayımına dayanmaktadır.

Bu ihtiyaçların aciliyeti değişiklik gösterir. Bu beş ihtiyaç aşağıdaki gibidir:

İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi
İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi

Bu ihtiyaçların aciliyeti değişiklik gösterir. Bu beş ihtiyaç aşağıdaki gibidir:

Fizyolojik ihtiyaçlar

Bunlar hava, su, yiyecek, giyecek ve barınma, vb. temel ihtiyaçlarıdır. Diğer bir deyişle, fizyolojik ihtiyaçlar, yaşamın temel kolaylıklarına olan ihtiyaçlardır.

Güvenlik ihtiyaçları

Güvenlik ihtiyaçları fiziksel, çevresel ve duygusal güvenlik ve korumayı içerir. Örneğin; İş güvenliği, finansal güvenlik, aile güvenliği, sağlık güvenliği, vb.

Sosyal ihtiyaçlar (sevgi ve ait olma)

Sosyal ihtiyaçlar sevgi, şefkat, ilgi, aidiyet ve arkadaşlık ihtiyacını içerir.

Saygı ihtiyaçları

Saygınlık ihtiyaçları iki türdendir: iç saygı ihtiyaçları (öz saygı, güven, yeterlilik, başarı ve özgürlük) ve dış saygı ihtiyaçları (tanınma, güç, statü, dikkat ve hayranlık).

Kendini gerçekleştirme ihtiyacı

Bu, ne olabileceğiniz / olma potansiyeline sahip olduğunuz kişi olma dürtüsünü içerir. Büyüme ihtiyacını ve kendinden hoşnut olmayı içerir.

Aynı zamanda daha fazla bilgi edinme, sosyal hizmet, yaratıcılık ve estetik olma arzusunu da içerir. Kendini gerçekleştirme ihtiyaçları asla tam olarak tatmin edici değildir. Birey psikolojik olarak büyüdükçe, büyümeye devam etmek için fırsatlar artmaya devam eder.

Maslow’a göre, bireyler tatminsiz ihtiyaçlar tarafından motive edilir. Bu ihtiyaçların her biri önemli ölçüde karşılandığından, bir sonraki ihtiyacı ortaya çıkarır ve zorlar. Maslow, beş ihtiyacı iki kategoriye ayırdı:

  • Yüksek seviye ihtiyaçlar ve
  • Alt sıra ihtiyaçlar.

Fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçları, alt düzey ihtiyaçları oluşturuyordu. Bu alt düzey ihtiyaçlar esas olarak dışarıdan karşılanır. Sosyal, saygı ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçları, üst düzey ihtiyaçları oluşturuyordu. Bu üst düzey ihtiyaçlar genellikle dahili olarak, yani bir birey içinde karşılanır.

İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi Modeli

  • Maslow’un İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisinin Yöneticiler için Çıkarımları
  • Fizyolojik ihtiyaçlar söz konusu olduğunda, yöneticiler çalışanlara yaşamın temel ihtiyaçlarını satın almaları için uygun maaşlar vermelidir.
  • Çalışanlara molalar ve yemek yeme fırsatları verilmelidir.
  • Güvenlik ihtiyaçları söz konusu olduğunda, yöneticiler çalışanlara iş güvenliği, güvenli ve hijyenik çalışma ortamı ve emeklilik yardımlarını korumaları için sağlamalıdır.
  • Sosyal ihtiyaçlar söz konusu olduğunda, yönetim ekip çalışmasını teşvik etmeli ve sosyal etkinlikler düzenlemelidir.
  • Saygı ihtiyaçları söz konusu olduğunda, yöneticiler çalışanları hedeflerini gerçekleştirme ve aşma konusunda takdir edebilir ve ödüllendirebilir. Yönetim, hak ettiği çalışana organizasyonda daha yüksek iş rütbesi / pozisyonu verebilir.
  • Kendini gerçekleştirme ihtiyaçları söz konusu olduğunda, yöneticiler çalışanlara, çalışanların becerilerinin ve yetkinliklerinin tam olarak kullanıldığı zorlu işler verebilir. Üstelik zirveye ulaşmaları için onlara büyüme fırsatları verilebilir.
  • Yöneticiler, çalışanın mevcut olduğu ihtiyaç düzeyini belirlemelidir ve ardından bu ihtiyaçlar motivasyon için itici güç olarak kullanılabilir.

İhtiyaçlar Hiyerarşisi Teorisi Sınırlamaları

  • Tüm çalışanların aynı ihtiyaçlar tarafından yönetilmediğini unutmamak önemlidir. Farklı bireyler aynı zamanda farklı ihtiyaçlar tarafından yönlendirilebilir. Bir bireyi motive eden her zaman en güçlü tatmin edilmemiş ihtiyaçtır.
  • Teori, ampirik olarak desteklenmemektedir.
  • Bu teori, açlık çeken sanatçı durumunda uygulanamaz, çünkü sanatçının temel ihtiyaçları karşılanmasa bile, yine de tanınma ve başarı için çabalayacaktır.
  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 475
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 232
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 338
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934