Motivasyon ve Mali ve Mali Olmayan Ödüller

İşi bitirmek için hepimizin motive olması gerekiyor. İkramiyeler, maaş artışları ve diğer parasal avantajlar gibi mali ödüllerin cazibesi bizi motive edebilir. Ayrıca takdir, ödül, ün ve şan ile motive olabiliriz.

Üçüncüsü, iyi bir iş çıkarmanın getirdiği tatminle motive olan bazılarımız var. Son olarak, topluma yardım etme ve daha iyi bir dünya inşa etme konusundaki özgecil arzularımızla motive olabiliriz. Bu, efsanevi örgütsel davranış teorisyeni Abraham Maslow tarafından tanımlanan motivasyon modelidir. Her durumda farklı motivasyon seviyeleri, bir bireyin geçtiği farklı yaşam aşamalarına karşılık gelir ve bu nedenle, motivasyon seviyesi ve motivasyon itici güçleri bireyden bireye değişir. Hijyen teorisi, motive eden unsurların varlığı ve yokluğunu ortaya koyar. Bu teoride, motive ediciler yerinde olmazsa ve yerindeyken temel motivasyon seviyesi garanti edilirse moralimiz bozulur. Bu nedenle, motivasyon teorilerinin sonuçları, ödüllerin (finansal ve finansal olmayan) bireyleri motive etmede son derece önemli bir rol oynamasıdır.

Ödül Sistemleri

Yukarıda açıklanan arka plan göz önüne alındığında, kuruluşlar, her bir bireyi kendi gelişim düzeyine ve parasal fayda ya da yerine getirme zorunluluğuna göre motive eden ödül yönetimi sistemleri geliştirmelidir. Bu bağlamda, birçok çokuluslu şirketin çalışanları motive eden bir finansal bileşene ve çalışanları onurlandırmak, başarılarını duyurmak ve üst yönetimin katkılarından dolayı bu çalışanlarla konuşmasını sağlamak gibi finansal olmayan bir bileşene sahip olduğunu belirtmek önemlidir. Buradaki nokta, bireylerin motive olması için hem finansal hem de finansal olmayan ödüllerin önemli olduğu ve kuruluşların bu yönleri dikkate alan ödül sistemleri tasarlaması gerektiğidir.

Pek çok şirkette, belirli çalışanları “Hızlı İzleme” veya “Yüksek Potansiyeller” içinde olanlar olarak ayırmak ve ardından bu çalışanlar için özel ödül sistemleri tasarlamak bir uygulamadır. Bu, çalışanların erkenden belirlendiği ve şirketteki kariyeri boyunca motivasyon seviyelerini korumalarını sağlamak için tasarlanmış uygun ödül sistemlerinin tasarlandığı Infosys gibi şirketlerdeki uygulamadır. Buradaki önemli husus, kişinin kariyeri boyunca odaklanmaya ve motive olmaya ihtiyaç duyması ve kişinin kariyerinin her aşamasında odaklanmasını kaybetmenin ve moralinin bozulmasının kolay olmasıdır. Kurumsal sektördekilerin de onaylayacağı gibi, odak noktası kaybedildiğinde ve dikkati dağıldığında aşağı doğru eğim hızlı ve diktir. Sonuçta, birçok sektörde, son performans önemli olanıdır ve bu nedenle, bireylerin baştan sona odaklanmış kalması gerekir.

Kapanış Düşünceler

Kuruluşlar, ödül sistemlerini çalışanların motivasyon ihtiyaçları ile eşleştirmelidir ve bu nedenle, potansiyel ve mevcut çalışanlara sundukları paket, finansal ve finansal olmayan ödüllerin bir karışımı olmalıdır. Ekonomistlerin işaret edeceği gibi, teşviklerin çalışanları motive etmekteki rolü gerçekten yüksektir ve bu nedenle doğru tür teşvikler uygulanmalıdır. Şirketlerin maaşları artırmaya veya daha yüksek ikramiye vermeye devam etmesi yeterli değildir. Şirketlerin çalışanlarını övmesi ve başarılarını duyurması da yeterli değildir. Kilit nokta, çalışana sunulan ödüller ile içsel ihtiyaçları arasındaki eşleşmedir.