Ödül Sistemleri ve Politikaları

Belki de herhangi bir organizasyondaki en önemli husus, mevcut ödül sistemidir. Bunun nedeni, çalışanların hizmetlerini ücretsiz olarak sunmaması ve diğer yandan kuruluşların bir yardım şovu düzenlememesidir.

Bunun anlamı, çalışanlar ve kuruluşlar arasındaki sözleşme yükümlülüklerinin ne kadar iş yapılacağı ve yapılan iş için ne kadar ücret ödeneceği ile ilgili olmasıdır. Dolayısıyla ödül politikaları bu yönü yansıtmalıdır.

Bununla birlikte, genellikle göz ardı edilen ödül sistemleri ile ilgili önemli bir husus, çalışanların yalnızca parasal ihtiyaçlar dışında kendine özgü ihtiyaçları olmasıdır. İyi çalışmalarının tanınması, daha iyi muamele görmesi ve ödüllendirilmesine yönelik bu içsel ihtiyaç, ödül sisteminin ve ödül politikalarının dayandığı diğer ayağı oluşturur.

Parasal Ödül Politikaları

Herhangi bir ödül yönetimi sisteminin açık ve doğal seçimi, parasal teşviklerin sağlanmasıdır. Bu, doğası gereği parasal olan maaş zamlarının, ikramiyelerin ve ödeneklerin çalışanları motive etmede kilit rol oynadığı anlamına gelir. Bu dışsal ödüller, çalışanların kendilerini ve ailelerini geçindirmek için temel ihtiyaçlarını karşılar. İdeal bir ödül sistemi, sektörün en iyi uygulamalarıyla uyumlu olan ve belirli departmanlara veya bölümlere ayırım yapmadan organizasyon genelinde koordine edilen kademeli ücret artışları ve ikramiyeler sağlayacaktır. Ayrıca, parasal teşvikler cinsiyet, etnik köken veya kimliğin diğer yönlerine göre de ayrımcılık yapmamalıdır. Ödül politikaları, çalışan ile gerçekleştirdiği rol arasındaki uyumu da hesaba katmalıdır. Doğru işe yanlış bir kişiye veya yanlış işe doğru kişiye sahip olmanın bir anlamı yoktur.

Parasal Olmayan Ödül Politikaları

İlk bölümde tartışıldığı gibi, çalışanların içsel ihtiyaçlarını teşvik eden bir ödül sistemi ideal bir sistemdir. Bu, ödeme ve ikramiye gibi dışsal ödüllerin önemli olmadığı anlamına gelmez. Aksine, çalışanın iyi çalışması için takdir, ödüller ve tanıtım gibi harici ödüller ve parasal olmayan ödüllerin kombinasyonu, performansı gerçekleştirmenin anahtarıdır. Başka bir deyişle, ideal ödül sistemi, iyi performansı hem parasal hem de parasal olmayan teşviklerle ödüllendirmeyi başarır.

Bazı parasal olmayan ödüller ayrıca, özel kulüplere üyelik, şirket tarafından sağlanan barınma ve ulaşım ve çalışanları kendilerini gerçekleştirmeye motive eden ileri eğitim ve sosyal beceri geliştirme kursları gibi faydaları ve avantajları da içerebilir. Örneğin, Fidelity gibi şirketler, yukarıda belirtilenler gibi parasal olmayan ödüllerin bir gamını içeren üst düzeylerdeki avantaj paketine daha çok odaklanıyor. Ayrıca, IBM ve Infosys dahil olmak üzere birçok şirkette periyodik ödüller ve en iyi performans gösterenlerin çabalarının duyurulması yapılmaktadır.

Kapanış Düşünceler

Çalışanlara cömert bir şekilde ödeme yapılması veya tanınmaları yeterli değildir. İdeal ödül sistemi, çalışanları içsel ihtiyaçlarını dış ödüllerle eşleştirerek potansiyellerini gerçekleştirmeye teşvik edecektir. Birçok şirket, farklı ihtiyaçlar arasındaki uyumun bu yönünü ve bir çalışanın becerilerinin yerine getirdiği rolün becerileriyle uyumunu tanıyan ödül sistemleri ve ödül politikaları oluşturmuştur.