ödül yönetimi

Ödül Yönetiminde Bonusların Rolü

Bir şirkette çalışıyorsanız veya mezun olduktan sonra bir şirkete katılmayı arzuluyorsanız, belirli bir organizasyona katılıp katılmayacağınızı belirleyen en önemli faktörlerden biri finansal yöndür.

Bonuslar Nasıl Yapılandırılır?

Paketinizin bir parçası olarak aldığınız maaş ve ikramiyeler, büyük ölçüde bir iş seçiminizi belirler. Başka bir deyişle, iş tatmini ve yerine getirme gibi parasal olmayan ödüllerin yanı sıra, maaş ve ikramiye gibi parasal teşvikler, iş seçiminizi belirlemede büyük rol oynar. Bu bağlamda, maaş ve ödül yönetimindeki rolü daha önce kapsamlı bir şekilde tartışılırken, yıl ortası ve yıllık ikramiyelerin şirketlerdeki çalışanlara nasıl parsele edildiğine bakmanın zamanı geldi.

Örneğin, birçok şirkette, temel maaşla ilişkilendirilmiş ikramiye almak ve ardından takım performansına bağlı ikramiye, grup performansına bağlı ikramiye ve organizasyon performansına bağlı ikramiye gibi ek teşvikler uygulamak pratiktir. Diğer bir deyişle, bireysel performansınız için aldığınız ikramiyenin yanı sıra, takım ve şirket performansı için de bonus alırsınız. Bunun arkasındaki mantık, daha iyi bir takım oyuncusu ve daha iyi bir organizasyonel çalışan olmak için motive olmanızdır.

Bankacılık Sektöründe Bonuslar

Bankacılık sektörüne ve özellikle yatırım bankalarına girmek isteyenler için, bu sektördeki ikramiyeler genellikle yıllık ücretin yüzde 100 ila 200’ü kadardır. Nitekim, yıllık ikramiyeler müstehcen miktarlarda para kazanan yatırım bankacılarına dönüşeceğinden, büyük ikramiyeler, en önemli ikramiyeleri yatırım bankalarına katılmaya çeken şeydir. Tabii ki, bu kadar büyük ikramiyelerin ardındaki mantık, yatırım bankacılarının ve performanslarının diğer sektörlerden çok daha önemli olmasıdır, çünkü bankacılar multimilyon dolarlık bir anlaşmada başarı ile başarısızlık arasındaki farkı yaratabilirler. Geçtiğimiz aylarda bankacılar, Wall Street ve hemen hemen tüm dünyada bu kadar büyük ikramiyelerle ilgili bir kargaşa çıkarken, bankacılar hala büyük ikramiyeler alıyorlar. Pek çok yönetim mezununun yatırım bankalarında olmayı hayal etmelerinin ana nedeni budur. Bankacılık sektöründe bu kadar büyük ikramiyelerin hakim olmasının bir diğer nedeni, çoğu durumda bankacıların, anlaşmalar ters giderse işten çıkarılma riskini almaktan ayrı olarak hassas ve karmaşık anlaşmaları ele almalarıdır. Bu nedenle, performans veya başka türlü, her yıl alınan bonuslara yansıtılır.

BT ve Hizmet Sektöründe Bonuslar

BT ve Hizmetler gibi diğer sektörlerde ikramiyeler çok önemlidir, ancak bankacılık sektörü kadar önemli değildir. Bunun nedeni, bu sektörlerin, bir bütün olarak kuruluşun bireysel çalışanlardan daha iyi yapması gereken çok sayıda personel bulundurması ve dolayısıyla ödül yönetimi sisteminin, kurumsal performansa bütüncül yaklaşımla birlikte bireysel performansı teşvik etmeye yönelik olmasıdır. Elbette bu, BT ve hizmetler sektörünün ikramiyeleri sonradan düşündüğü anlamına gelmez. Aslında, hiyerarşide yükseldikçe, primler daha büyük ve daha önemli hale gelir çünkü bankacılarda olduğu gibi, üst yönetimin sıkı çalışma ve bağlılığın yanı sıra vizyonuna ve iş zekasına göre hizmet vermesi beklenir. Bununla birlikte, giriş ve orta seviyede, işin doğası gereği ikramiyeler düzdür, seviyelerde yönlendirilen hacimler, maaşın ikramiyelerden daha önemli olduğu anlamına gelir. Bunun dışında geleneksel üretim yapan firmalarda bayram dönemlerinde ikramiye ödenmesi ve sezonluk ikramiye alınması norm olup, bu sektörde de ikramiye önemli.

Kapanış Düşünceler

Son olarak, ikramiyeler, çalışanları motive edecek ve onlara sadece maaşlarını değil, “fazladan” bir şey aldıklarını hissettirecek şekilde ödenmelidir. Diğer bir deyişle, ödüllendirilmeyi kim sevmez ve bu, ikramiye karar verirken yol gösterici ruh olmalıdır. Bu eksikse, çalışanlar hayal kırıklığına uğrar ve bu, performans standartlarının genel olarak düşmesine yol açar. Bu, her ne pahasına olursa olsun kuruluşlar tarafından önlenmelidir.