Toplam Ödül Yönetim Sistemine Doğru

Bu modüldeki önceki makaleler, organizasyonlarda ödül sistemlerinin nasıl geliştirildiğini ve ödül sistemini uygulanabilir hale getirmenin çeşitli yönlerini tartıştı.

Şimdiye kadarki tartışma, ödül sistemini etkileyen bileşenler ve faktörler üzerineydi. Şimdi sıra, hem parasal hem de parasal olmayan ödülleri hesaba katan kapsamlı ve toplam bir ödül sistemi tasarlamanın yanı sıra performansı tüm bakış açılarından etkileyen bütünsel bir ödül sistemi oluşturmayı tartışmaya geldi.

Diğer bir deyişle, toplam ödül yönetim sistemi, performansa yalnızca doğrusal veya niceliksel ölçülerle değil, tüm açılardan bütünsel bir bakış atar. Bu, çalışanların iş performansları, sosyal becerileri, şirkete katkıları, ekip çalışması ve ekip kurma çabaları dahil tüm perspektiflerden anlaşılan performanslarına göre ödüllendirildiği anlamına gelir. Ayrıca, toplam bir ödül yönetim sistemi tek başına parasal teşvikler sağlamaz, bunun yerine ikramiyeler gibi parasal olmayan teşvikleri, tanınma gibi motivasyonel teşvikleri ve iş tatmini ve iş kalitesi gibi kendini gerçekleştirme teşviklerini içerir.

Uygulamadaki Toplam Ödül Yönetim Sistemleri

Toplam ödül yönetim sistemi, çalışanlardan mevcut ödül yapısından memnun olup olmadıkları konusunda geri bildirim alındıktan sonra ve aynı sektördeki diğer şirketlerde uygulanan ödül sistemleri hakkında pazar araştırma firmalarına danışıldıktan sonra tasarlanmalıdır. Dahası, toplam ödül yönetim sistemi, kuruluşun vizyon ve misyonunu içermeli ve bu nedenle kuruluşun doğasında olan belirli niteliklerle tutarlı olmalı ve aynı zamanda diğer kuruluşların ödül sistemleriyle ilişkili olarak rekabetçi olmalıdır.

Toplam bir ödül yönetim sistemi, organizasyondaki tüm paydaşlardan satın almalıdır. Tüm bu gereksinimler idealist görünüyorsa ve pratikte eyleme dönüştürülemezse, Apple, Microsoft, P&G ve Unilever gibi birçok birinci sınıf kuruluşun burada açıklananlar gibi toplam ödül yönetim sistemlerini başarıyla tasarladığını hatırlamak önemlidir. Dahası, Fidelity gibi birçok çokuluslu şirket, finansal teşvikler ve duygusal teşviklerin yanı sıra çalışanların iş tatmini ve kendini gerçekleştirme ihtiyacını karşılayan bir toplam ödül yönetim sisteminin kendi versiyonlarına sahiptir.

Her sabah yataktan kalkma ve işe başlama motivasyonu

Bu tür sistemlerin en önemli sonuçları, çalışanlara her sabah yataktan kalkmaları ve adımlarında bir yay ile işe gitmeleri için bir neden sağlamasıdır. Diğer bir deyişle, bu ödül sistemleri sayesinde çalışanlar ellerinden gelenin en iyisini yapmaya teşvik edilmektedir. Bu, daha sonra sistemi ince ayar yaparak ve toplam ödül yönetimi sistemlerinin sürekli olarak yeni geri bildirimlerle güncellenmesini sağlayarak sistemi sürdüren paydaşlar için kesinlikle kaybolmaz.

Son düşünceler

Son olarak, boşlukta hiçbir çalışan yoktur ve bu nedenle, akranlarla karşılaştırmalar kaçınılmazdır. Bu nedenle, herhangi bir bütünsel ödül yönetim sistemi, çalışanların akran onayı ve akran baskısının azaltılması ihtiyacını dikkate alacaktır. Ödül yönetim sistemleri tasarlanırken genellikle gözden kaçan temel husus budur.