Online İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Covit19 ile birlikte yaygınlaşan, İnsan Kaynakları tarafından pratik bulunan online mülakatlar, online iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gerekenler hakkında yazımızı aşağıda bulabilirsiniz.

Online İş Görüşmelerinde Dikkat Edilmesi Gerekenler / Başarının Anahtarları

İnternet üzerinden hallettiğimiz her işimizi , çoğu şirket artık işe alım süreçlerini online veya videolu online iş görüşmesi yapıyor. Covit19 öncesi iş görüşmeleri için başka bir şehre ya da ülkeye bile gitmemiz gerekebiliyor. Günümüzde Online İş görüşmeleri, İnsan kaynakları tarafından tercih edilmektedir. Online İş görüşmeleri olarak her iki taraf için de çok daha pratik ve zahmetsiz oluyor. İşte online iş görüşmelerinde dikkat edilmesi gerekenler…

1- İnternet bağlantınızın yüksek kalitede olduğundan emin olun

Online iş görüşmelerinin en korkutucu yanlarından biri de, görüşme esnasında internet bağlantısında kopma yaşanmasıdır. Görüşmenin ortasında kopan bağlantı hem sizi strese sokar hem de dikkatinizi dağıtır. Bu nedenle görüşmenizi yapacağınız ortamda internet bağlantı kalitesi yüksek değilse hemen farklı seçenekler düşünmelisiniz.

2- Kendinizi rahat hissedeceğiniz bir lok asyön seçin

İş görüşmesi yaparken gergin olma ihtimalinize karşı sizi rahat hissettirecek bir lokasyon seçin. Karşıdaki kişinin sesinizi duyabileceği sessiz ve yalnız başınıza olabileceğiniz bir yer seçmeniz de faydanıza olacaktır.

3- Hangi akıllı cihazı kullanacağınızı iyi düşünün

Online iş görüşmeleri yaparken tercihinizin bir bilgisayar olmasında fayda var. Akıllı telefon, tablet gibi cihazlarla yapacağınız görüşmeler, ses kalitesi, kamera açısı, sabit tutma zorluğu gibi etmenlerle sizi zor durumda bırakabilir. Kullanacağınız cihaz dizüstü bir bilgisayarsa, pil durumunu kontrol etmeyi unutmayın ve kamera, mikrofon gibi donanımların çalıştığından emin olun.

4- Arka plan ve kamera konumunu online görüşmeden önce test edin

Görüşmeyi yapacağınız lokasyonda arka planınızın sade, dikkat dağıtmayan bir konumda olmasına dikkat edin. Böylece karşınızdaki kişinin dikkati dağılmayacak ve odak noktası siz olacaksınız. Kameranızın konumunu önceden test edin, yapacağınız görüşmede kameranın omuz plandan sizi çekiyor olması daha ciddi bir görüntü verecektir.

5- Yüz yüze bir mülakata gidiyormuş gibi, giyiminize önem gösterin

Giyim yüz yüze yapılan mülakatlarda olduğu kadar, online iş görüşmelerinde de önemlidir. Ciddi ve koyu tonlarda resmi bir kıyafet seçmeniz yerinde olacaktır. Tertipli ve bakımlı görünmeniz karşınızdaki kişiye verdiğiniz önemi ve işe gösterdiğiniz özeni de gösterir.

6- Önceden prova yapın

İş görüşmesi esnasında gerçekleşebilecek muhtemel diyalogları önceden tahmin etmeye çalışıp, cevaplarınızı hazırlayın. Online görüşmelerde süreyi önemseyin, prova esnasında akıcı ve net cevaplar vermeye çalışın. Kameraya bakın ve karşınızdaki kişiyle olabildiğince göz kontağı kurun. Bir arkadaşınızla anlaşıp online bir iş görüşmesindeymiş gibi görüşmeler yapmanız, sizi rahat hissettirecektir. Ayrıca önceden prova yapmanız teknik ekipman, ışık, kamera açısı, arka plan kontrolü içinde faydanıza olabilir.

7- Özgeçmişinizin bir kopyasını mutlaka yanınızda bulundurun

İş görüşmelerinde en basit sorulara bile heyecandan cevap verilemediği zamanlar olabiliyor. Bu nedenle online görüşmelerde işinizi şansa bırakmayıp özgeçmişinizin bir kopyasını kolay ulaşabileceğiniz bir yerde bulundurun. Ayrıca aklınıza gelen ve unutmak istemediğiniz küçük notları online görüşmeyi yapacağınız ortamda gözünüzün önünde bir yerlere iliştirebilirsiniz.

8- Görüşmenin sona erdiğinden emin olun

Online görüşme sonlandığında el sallamamaya özen gösterin, ciddiyetinizi koruyun ve rahat olmaya çalışın. Bunun dışında online bağlantının tamamen sona erdiğinden emin olmadan, konuyla ilgili hiçbir yorumda bulunmayın. Ekipmanların son kontrollerini yapıp, kapandığından emin olduktan sonra rahat bir nefes alabilirsiniz.

9- Sabırlı Olun

Bir işveren veya işe alım müdürünün size geri dönmesi normalden daha uzun sürüyorsa sabırlı olun. İşe alım, farklı kişilerden katılım ve onay gerektirir. Herkesin geri bildirimde bulunabilmesi ve toplu olarak kabul edebilmesi için fiziksel olarak tek bir odada bulunma yeteneği olmadan, biraz daha uzun zamana ihtiyaçları olabilir.