İçindekiler
Oryantasyonun amacı yeni bir çalışana organizasyonda rahat ve etkili bir şekilde çalışması için ihtiyaç duyduğu bilgileri sağlamaktır. Yeni işe alınanların işlerine, meslektaşlarına ve şirkete girişinin planlanmasıdır.
Tipik olarak, oryantasyon üç tür bilgiyi aktarır – (i) günlük iş rutini hakkında genel bilgiler; (ii) firmanın geçmişinin, kurucu babalarının, hedeflerinin, operasyonlarının ve ürünlerinin veya hizmetlerinin yanı sıra çalışanın işinin kuruluşun ihtiyaçlarına nasıl katkıda bulunduğunun incelenmesi; ve (iii) kuruluşun politikaları, çalışma kuralları ve çalışanlara sağlanan faydaların, belki de bir broşürde ayrıntılı bir sunumu.
Oryantasyonun Amacı Nedir?
Firmaların oryantasyon programlarına birkaç hafta hatta aylar harcadıkları bilinmektedir. Buradaki fikir, yeni çalışanların yeni ortamda kendilerini evlerinde hissetmelerini sağlamaktır. Çalışanların bir kuruma girme konusunda endişeli oldukları bilinen bir gerçektir. Yeni işlerde ne kadar iyi performans göstereceklerinden endişe ediyorlar. Kendilerini daha deneyimli çalışanlarla karşılaştırdıklarında kendilerini yetersiz hissederler ve iş arkadaşlarıyla ne kadar iyi anlaşacakları konusunda endişe duyarlar. Etkili oryantasyon programları, yeni çalışanın iş ortamı ve amirler hakkında bilgi vererek, b) onları iş arkadaşlarıyla tanıştırarak ve soru sormaya teşvik ederek kaygısını azaltır.
Çalışanların yeni bir işe ve çalışma ortamına uyum sağlama kolaylığı, genellikle işe getirdikleri beklentilerin bir fonksiyonudur. Beklentiler gerçekçi ise, ayarlamalar nispeten basit olacaktır. Bununla birlikte, beklentiler gerçekçi değilse veya mantıksızsa, ayarlama daha zor olacaktır. İkinci durumda, yönelim, çalışan beklentilerini değiştirmede etkili olabilir.
Oldukça önemli bir çalışmada, araştırmacılar yeni çalışanlar hakkında şunları keşfetti:
- İşteki ilk günler endişeli ve rahatsız edici günlerdi.
- Akranlar tarafından yapılan ‘yeni çalışanlara başlama’ uygulamaları kaygıyı artırdı.
- Anksiyete, eğitim sürecine müdahale etti.
- Yeni işe alınan çalışanın devir hızı esasen kaygıdan kaynaklanıyordu.
- Yeni çalışanlar sorunları amirleriyle tartışmak konusunda isteksizdi. Çalışan odaklılık, bu tür sorunları en aza indirmeyi amaçlamaktadır.
Oryantasyon, yeni çalışanları şirketin tüm alanlarına göstermeyi amaçlar. Bu, indüktörlerin aşırı uzmanlaşmasını önler. İndüksiyon, yeni işe alınanların şirket için hızla üretken hale gelmesini sağlar.
Son olarak, iyi bir oryantasyon programı, firma ve çalışması hakkında olumlu bir izlenim yaratacaktır. Bir bireye ilişkin olumlu bir ilk izlenim iyi bir ilişki kurmaya yardımcı olduğu gibi, bir şirket, bir iş arkadaşı veya bir amir hakkında iyi bir ilk izlenim, yeni bir çalışanın daha iyi uyum sağlamasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bir oryantasyon programının etkinliği devamsızlık ve devir üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olabilir.
İlk olarak ABD’de 1970’lerin başında geliştirilen yönelim popülerlik kazanıyor. Birkaç mavi çip şirketi yeni işe alımlarını yönlendiriyor.
Oryantasyon Amacı ve Programı
Bir firmanın oryantasyon programını tasarlamadan önce dört stratejik seçim yapması gerekir. Bunlar (i) resmi veya gayri resmi, (ii) seri veya ayrıştırıcı ve (iv) yatırım veya elden çıkarma.
Resmi veya Gayri Resmi
Gayri resmi oryantasyonda, yeni işe alınan kişiler doğrudan işe alınır ve kendilerini işe ve şirkete alıştırmaları beklenir. Aksine, yönelim de resmi olabilir. Resmi oryantasyonda, yönetimin yeni çalışanlar firmaya katıldığında uygulanan yapılandırılmış bir programı vardır. Her ikisi de oryantasyonun amacı için uygundur.
Resmi ve gayri resmi yönlendirme arasındaki seçim, yönetimin hedeflerine bağlı olacaktır. Program ne kadar resmi olursa, yeni işe alınan kişinin bilinen bir dizi standardı edinme olasılığı o kadar artar. Yani, yeni üyenin bir yönetici, yönetici adayı veya yönetim profesörü gibi düşünme ve hareket etme olasılığı daha yüksektir. Ancak, bireysel farklılıkları sürdürmek için gayri resmi bir program arzu edilir.
Örgütsel sorunları çözmek için yenilikçi fikirler ve statükonun sağlıklı bir şekilde sorgulanması, muhtemelen gayri resmi olarak oryantasyon yaşamış bir kişi tarafından üretilecektir.
-
Oryantasyon Programı ve Oryantasyon Kontrol Listesi25,00₺ KDV Dahil
-
İndirimdeki ürünOryantasyon FormuOrijinal fiyat: 25,00₺.9,00₺Şu andaki fiyat: 9,00₺. KDV Dahil
-
Oryantasyon Eğitim Planı25,00₺ KDV Dahil
Bireysel veya Toplu
Yönetimin yapacağı bir diğer seçim, yeni işe alınanların ( Oryantasyonun amacı
için ) bireysel mi, yoksa grup halinde mi işe alınması gerektiğidir. Bireysel yaklaşım, kolektif yönelimden daha az homojen görüşler geliştirebilir. Bireysel yönelimin, bireysel farklılıkları ve bakış açılarını koruma olasılığı daha yüksektir. Her bir kişiyi ayrı ayrı yönlendirmek pahalı ve zaman alan bir süreçtir. Ayrıca yeni işe alınan kişinin kaygılarını diğer atanan kişilerle paylaşma fırsatını da reddediyor.
Yeni işe alınanların kollektif oryantasyonu yukarıda belirtilen sorunları çözer. Çoğu büyük firma, toplu yönelim yaklaşımına sahip olma eğilimindedir. Ancak sosyalleşmek için daha az yeni atanan küçük firmalar sıklıkla bireysel yaklaşımı kullanır. Bireysel sosyalleşme, sayıları az olan yöneticileri işe aldıklarında Finliler için bile popülerdir.
Seri veya Ayrık
Deneyimli bir çalışan yeni bir işe aldığında oryantasyon seri hale gelir. Deneyimli çalışan, yeni işe alınan için bir öğretmen ve model görevi görür. Yeni işe alınanların kendilerine rehberlik edecek veya davranışlarını modelleyecek öncülleri olmadığında, yönelim ayrık hale gelir.
Her seçeneğin kendine özgü avantajları ve tuzakları vardır. Seri yönelim gelenekleri ve gelenekleri korur. Bu stratejinin tutarlı kullanımı, firma içinde zaman içinde minimum miktarda değişiklik yapılmasını sağlayacaktır. Ancak statükonun sürdürülmesi, değişime karşı direnişi doğurabilir. Dahası, deneyimli çalışan, işe ve firmaya karşı hüsrana uğramış ve ilgisiz ise, muhtemelen aynı şeyi yeni işe alan kişiye devredecektir.
Ayrık yönelim neredeyse spektrumun diğer tarafında duruyor. Yeni işe alım gelenekler tarafından yüklenmediğinden, bu tür bir işe alımın daha yaratıcı ve yaratıcı çalışanlar üretmesi muhtemeldir. Ancak bu fayda, sapkın yaratma potansiyeline, yani yetersiz bir rol modeli nedeniyle işlerinin nasıl yapılacağını anlamakta başarısız olan bireylere karşı tartılmalı ve şirketin büyük planına uymalıdır.
Gayri resmi oryantasyonda, yeni çalışanlara, belirli iş prosedürleri hakkında bir iş başında brifing için bir üst amirden önce şirket politikalarının açıklaması için İK departmanına rapor vermeleri talimatı verilir. Gayri resmi oryantasyon, bir saat veya daha kısa süren kısa süreli olma eğilimindedir.
Resmi oryantasyon ayrıntılıdır ve birkaç hafta veya aya yayılır. Resmi programların çoğu üç aşamadan oluşur –
(i) genellikle İK departmanı tarafından verilen şirkete genel bir giriş;
(ii) tipik olarak çalışanın amiri tarafından verilen departmana ve işe özel yönlendirme; ve
(iii) önemli konuların ele alındığını ve çalışan sorularının cevaplandığını doğrulamak için takip toplantısı. Bu takip toplantısı genellikle yeni bir çalışan ile amiri arasında, çalışan çalışmaya başladıktan yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşir.