6M Analizi ve Balık Kılçığı Diyagramı

Balık kılçığı diyagramı oluşturmanın ilk adımlarından biri, bir süreç içindeki varyasyonlara katkıda bulunan faktörleri belirlemektir. Ishikawa, bu katkıda bulunan faktörleri imalat dünyasındaki 6M Analizi olarak tanımlıyor: insan, makine, yöntem, malzeme, ölçüm ve doğal çevre. 6M Analizi, tüm süreçlerdeki varyasyonu etkiler ve kılçığınızın ilk altı ana “kemiği” olarak işlev görür.

6 M Analizi ‘nin nasıl tanımlandığına ve süreç çeşitliliğine nasıl katkıda bulunabileceklerine bir göz atalım.

İnsan gücü (Manpower )

Bir ürünün tasarımı ve teslimatı ile uğraşan kişilerin operasyonel ve / veya işlevsel emeği. Bu, belirli bir sorunun oldukça nadir bir “nedeni” olarak kabul edilir. Tipik olarak, insan gücü istenmeyen bir etkinin bir nedeni olarak tanımlanırsa, bu genellikle bir 6 M faktörüdür.

Yöntem (Method )

Bir üretim süreci ve katkıda bulunan hizmet sağlama süreçleri. Sıklıkla, süreçlerin çok fazla adım, sonlandırma ve katkıda bulunmayan veya çok fazla değer yaratmayan diğer faaliyetlere sahip olduğu görülür. Modernize edilmediğinde, basitleştirilmediğinde ve standartlaştırılmadığında, süreçler kafa karıştırıcı ve takip edilmesi zor olabilir.

Makine (Machine)

Üretim için kullanılan makine sistemleri, aletler, tesisler ve ekipman. Çoğu zaman, altta yatan destek sistemlerine sahip makineler, araçlar ve tesisler yanlış yönetilir veya teknik veya bakım sorunları nedeniyle istenen çıktıyı veremez.

Malzeme (Material)

İstenen bir son ürünü üretmek için gereken hammaddeler, bileşenler ve sarf malzemeleri. Materyaller, diğer faktörlerin yanı sıra yanlış belirtilmesi, yanlış etiketlenmesi, uygunsuz şekilde saklanması, güncel olmaması nedeniyle genellikle yanlış yönetilir.

Doğal Çevre (Mother Nature)

Hava, sel, deprem, yangın vb. Gibi öngörülemeyen ve kontrol edilemeyen çevresel faktörler Birçok çevresel faktör öngörülebilir ve yönetilebilir olarak kabul edilebilir olsa da, bazı tesislerin hazırlıklı olmadıklarını düşündüğü bazı kaçınılmaz çevresel faktörler vardır. için.

Ölçüm (Measurement )

Manuel veya otomatik incelemeler ve fiziksel ölçümler (mesafe, hacim, sıcaklık, basınç vb.). Zaman zaman ölçümler tutarsız olabilir ve bu da tutarlı bir nedeni ortaya çıkarmaya yardımcı olan tekrarlanabilir sonuçlar oluşturmak için verileri kullanmayı zorlaştırır.

6M Analizi
6M Analizi

6M analizi genellikle bir balık kılçığı diyagramının omurgası için bir başlangıç ​​noktası olarak kullanılır (problem ifadesinin olası nedenlerini belirtir). Her zaman altı neden olmayacağından bunları gerektiği gibi ekleyebilir veya çıkarabilirsiniz. Balık kılçığı diyagramının temel yapısına sahip olduğunuzda, siz ve ekibiniz işbirliği yapabilir ve nihai sonucu etkileyen çeşitli nedenleri tanımlayabilirsiniz. Bu genellikle 5 Neden tekniği kullanılarak yapılır.