5 neden analizi

5 Neden Analizi ve Balık Kılçığı Diyagramı

Balık kılçığı diyagramının başka bir yaygın kök neden analiz aracı ile yakından kullanıldığını sık sık duyacaksınız: 5 Neden Analizi. Bu araçların her ikisi de, çalıştırılma biçimlerinden farklı olsalar da, bir sorunun temel nedenine hızlı bir şekilde ulaşmaya ve sorunun neden olduğunu anlamaya yardımcı olur.

Bir sorunun neden sonuç ilişkisini belirlerken birbirlerini güzel bir şekilde tamamlarlar çünkü nedenini (bir şeyin neden olduğunu) ve sonucunu (ne olduğunu) belirlerler.

5 Neden analizi, balık kılçığı diyagramı gibi, temelde yatan bir sorun ifadesiyle başlar ve ardından “neden?” Sorusunu sormaya devam eder. Beş kere. “Neden” e verilen her yanıt soru bir sonraki sorunun temelini oluşturur. Örneğin, sorun ifadenizde “arabam yolun ortasında durdu” yazıyorsa, “arabam neden durdu?” Diye sorarsınız. Çünkü gazı bitti; “Neden gazı bitti?” Çünkü eve giderken hiç satın almadım; “Eve giderken neden benzin almadım?” Çünkü hiç param yoktu; “Neden param yoktu?” Çünkü kumar oynamayı tamamen kaybettim; ve bu şekilde asıl nedene ulaşana kadar devam eder.

5 neden analizi

Öyleyse ikisi nasıl ilişki kurar?

5 neden analizi, tek bir araç olarak veya bir balık kılçığı diyagramı ile birlikte kullanılabilir. Bir balık kılçığı diyagramıyla birlikte kullanırken, ana nedenleri (genellikle 6 Ms) belirledikten sonra, her dalın alt dallarını oluşturan çeşitli temel nedenleri ayrıntılı olarak incelemek için 5 Neden’i kullanabilirsiniz. “Neden” diye sormak temelde bir balık kılçığı diyagramı oluştururken beyin fırtınası oturumunuzun içerdiği şeydir. Neden bir neden olduğunu sorduğunuzda, uygun kategoriden kaynaklanan bir dal olarak yazarsınız.

Örneğin, balık kılçığı diyagramınızın 6 Ms’nin “Doğa Ana (çevre)” kategorisi altında bir “aydınlatma” alt nedeni olduğunu varsayalım; ancak, aydınlatmanın nasıl bir arızaya yol açabileceği net değildir. Bu durumda, aydınlatma daha fazla araştırılmalıdır – ya aydınlatma bir teknisyenin bir parçanın doğru şekilde kurulmamasına neden olan bir hata yapmasına neden olursa? Böyle bir durumda, düzgün şekilde kurulmayan parça, balık kılçığı diyagramında 6 Ms.’nin “yöntem” kategorisi altında listelenecektir.

Başka bir deyişle, bir parça doğru şekilde takılmadıysa, daha fazla araştırma yapmak için balık kılçığı diyagramının o kısmındaki 5 Neden’i kullanın. Bu durumda, aydınlatma katkıda bulunan bir faktör olabilir, ancak doğru şekilde kurulmayan bir parçaya göre önceliğe sahip olmamalıdır. 5 Neden her kullanıldığında, balık kılçığı diyagramını genişletin. Örneğin, balık kılçığı diyagramının aşağıdaki gibi görünen bir dalıyla karşılaşabilirsiniz: Malzeme – parça doğru takılmamış – çalışan bir adımı atladı – çalışma alanı çok karanlık – zayıf aydınlatma – ampul yanmış.

Bu örnekte, 5 Neden, hatanın gerçek nedenine, yani ampulün yanmasına yol açarak balık kılçığı diyagramının bir bölümünün düzgün bir şekilde doldurulmasına yardımcı oldu. Bu durumda, çalışanları istediğiniz kadar yeniden eğitebilirsiniz, ancak aynı çalışan veya başka biri, bu nedenle, zayıf aydınlatma sorunu düzeltilmezse aynı hatayı veya başka bir hatayı yapabilir.