balık kılçığı diyagramı

Balık Kılçığı Diyagramı Nedir?

Balık Kılçığı Diyagramı nedir? Balık kılçığı diyagramı, bir süreçteki kusurların, varyasyonların veya başarısızlıkların nedenlerini bulmaya yardımcı olan bir neden-sonuç keşif aracıdır. Başka bir deyişle, bir etkiye potansiyel olarak katkıda bulunan kök nedenleri ardışık katmanlarda parçalamaya yardımcı olur. Bazen bir Ishikawa diyagramı veya neden-sonuç analizi olarak adlandırılan bir balık kılçığı diyagramı, bir kök neden analizinde kullanılan ana araçlardan biridir.

Adından da anlaşılacağı gibi bir balık kılçığı diyagramı bir balık iskeletini taklit eder. Altta yatan problem balığın başı (sağa dönük) olarak yerleştirilir ve nedenleri iskeletin kemikleri olarak sola doğru uzanır; kaburgalar arkadan dallanır ve ana nedenleri belirtirken, alt dallar nedenlerden ayrılır ve temel nedenleri gösterir. Bu nedenler balık iskeletinin kemiklerini taklit eder. Balık kılçığının yapısı, altta yatan sorunun nedenlerini belirlemek için gerektiği kadar çok seviyeye ayrılabilir.

Balık Kılçığı Diyagramı Tarihi

Kılçık diyagramı kavramının 1920’lerden beri var olduğu söyleniyor, ancak en önemlisi Kawasaki tersaneleri için kalite yönetim süreçlerini devreye sokan Japon mühendislik profesörü Kaoru Ishikawa tarafından popüler hale getirildi. Balık kılçığı diyagramının daha ünlü kullanımlarından biri, mevcut sorunların nedenlerini bulmak için değil, sorunları önlemek için tasarım aşamasında kullanıldı. Mazda Motors, Miata (MX5) spor otomobilini tasarlamak için kılçık diyagramlarını kullandı. Sürücülerin sürüş sırasında kollarını üzerine koyabilmeleri için otomobilin kapılarının tasarımına kadar ayrıntılar düşünüldü.

Balık Kılçığı Diyagramı Nedir?
Balık Kılçığı Diyagramı Nedir?

Neredeyse tüm sektörlerde veya işletmelerde varyasyon, kalite ve verimliliğin kriptonitidir. Bir sipariş verildikten sonra, teslimata kadar tahmin edilebilir ve standartlaştırılmış bir süreç takip edilmelidir. Bu süreçteki varyasyon, genellikle nihai üründe varyasyon anlamına gelir.
Balık kılçığı diyagramları, kusurları veya arızaları azaltmak için bir süreçteki potansiyel değişkenleri belirlemek veya şu anda meydana gelen bir kusur veya arızaya neyin neden olduğunu anlamak için harika bir araçtır.

Balık Kılçığı Diyagramlarının Avantaj ve Dezavantajları

Balık kılçığı diyagramının ne zaman ve nasıl kullanılacağına bakarken, bu temel neden analiz aracını kullanırken ortaya çıkabilecek avantajlara ve dezavantajlara dikkat etmek önemlidir. Avantajlar, diyagramın amacına ve yöntemine göre değişir.

  • Altta yatan problemlerle neden sonuç ilişkilerinin belirlenmesine yardımcı olun,
  • Ortak beyin fırtınası tartışmalarını kolaylaştırmaya yardımcı olun,
  • Beyin fırtınası süreci, geniş düşünmeyi teşvik ederek ekipleri, takılıp kalmaya yol açabilecek sınırlı düşünme kalıplarından uzak tutar
  • Her aşamada bir şeyin neden tekrar tekrar meydana geldiğini sorma süreci, bir veya daha fazla temel nedeni araştırmaya yardımcı olur,
  • İlgili nedenleri önceliklendirmeye yardımcı olun, bu nedenle önce temel nedenler ele alınmaktadır.
  • Kendilerini gösterebilecek bazı dezavantajlar, balık kılçığı diyagramının en güçlü yönleriyle ilgilidir.

Beyin fırtınası süreci, konuyla ilgili olanların yanı sıra alakasız potansiyel nedenler üretebilir, bu da kafa karışıklığına ve zaman kaybına neden olabilir.

Birden fazla faktör içeren karmaşık diyagramlar, bir balık kılçığı diyagramında gösterilmesi çok zor olan karışık bir karmaşaya yol açabilir.
Balık kılçığı diyagramları, soruna neden olabilecek her şeyi tanımlama ve düzeltme isteği olan farklı yaklaşıma kendilerini ödünç verebilir. Bu genellikle düşük bir başarı oranına yol açar çünkü neredeyse hiçbir takım her olası nedeni düzeltecek kaynağa sahip değildir. Örneğin, bir balık kılçığı diyagramını tamamlarsanız ve bunun 40 potansiyel nedeni varsa, ekip sorunun üstesinden gelemeyecek kadar büyük olduğunu hissedecektir.

AvantajlarıDezavantajları
Sebep ve sonuç ilişkilerini belirlemeye yardımcı olurAlakasız potansiyel nedenler kafa karışıklığına neden olabilir
Derinlemesine ortak beyin fırtınası tartışması geliştirmeye yardımcı olurKarmaşık sorunlar karmaşık bir diyagrama yol açabilir
Temel nedeni hızlı bir şekilde incelemek için 5 Neden ile iyi çalışırKendini farklı yaklaşıma borçludur
İlgili nedenleri önceliklendirmeye yardımcı olarak altta yatan temel nedenleri ele almanıza olanak tanırKanıta değil, kanıta dayalı; sonuçları kanıtlamak için test edilmesi gerekiyor