RACİ Matrisi Nedir?

RACI Matrisi Nedir?

RACI matrisi nedir? Sorusu sıkça sorulmaktadır. RACİ (Sorumluluk Matrisi), görev, sorumluluk ve yetkilerin net bir şekilde belirlenmesi amacıyla kullanılır. Sorumlulukların net bir şekilde belirgin olduğu işlerde, işlerin daha çabuk bitirildiği bilinen bir gerçektir.

RACI Matrisi Nedir?

Görev veya kişilere göre bir tablo üzerinde sorumlukların haritalandırması işlemine Sorumluluk Matrisi denir. Sorumluluk Matrisi, İngilizce Responsible (Sorumlu), Accountable (Yönetici), Consultant (Danışman), Informed (Bilgilendirilen) kelimelerinin baş harflerinden hareketle RACI Matris de denir. Sorumluluk Matrisi herhangi bir iş ve göre için uygulanabilir.

Rol Ayrımı

Bir rol ile bireysel olarak tanımlanmış kişiler arasında bir ayrım vardır: bir rol, ilişkili bir görevler dizisinin tanımlayıcısıdır; birçok kişi tarafından gerçekleştirilebilir; ve bir kişi birçok rolü yerine getirebilir. Örneğin, bir kuruluşta proje yöneticisi rolünü yerine getirebilecek on kişi olabilir, ancak geleneksel olarak her projenin herhangi bir zamanda yalnızca bir proje yöneticisi vardır; ve proje yöneticisi rolünü yerine getirebilen bir kişi aynı zamanda iş analisti ve test uzmanı rolünü de yerine getirebilir.

R = Sorumlu

Görevi tamamlamak için işi yapanlar. [6] Katılım türü sorumlu olan en az bir rol vardır, ancak diğerleri gerekli işe yardımcı olmaları için devredilebilir .

A = Yetkili (onaylayan)

Teslim edilebilir veya görevin doğru ve eksiksiz bir şekilde tamamlanmasından nihai olarak sorumlu olan, görevin ön koşullarının karşılanmasını sağlayan ve işi sorumlulara devreten kişi.

C = Danışılan (danışman)

Fikirleri arananlar, genellikle konu uzmanları; ve kiminle iki yönlü iletişimin olduğu.

I = Bilgilendirilen

İlerleme konusunda güncel tutulanlar, genellikle yalnızca görevin veya teslim edilebilirliğin tamamlanmasından sonra; ve kiminle iletişimin olduğu.

RACI matrisinin faydaları

  • İş Yükü Analizi: bireylere veya bölümlere yüklenen aşırı sorumluluk çabuk tespit edilebilir.
  • Yetki ve Sorumluluk dengesi sağlanır.
  • Yeni Çalışanlar: Yeni gelenler rolleri ve sorumluluklarını hızla tespit edilebilir.
  • Çalışma Atama :  Görevler; gruplar ve bireyler arasında etkin olarak dağıtılabilir.
  • Proje Yönetimi: Projede yer alan rollerdeki yetki  ve sorumlulukları arasında doğru dengeyi sağlar.
  • Anlaşmazlıkların Çözümü :Tartışmaların çözümü için bir referans noktası sağlar.
  • RACİ Matrisi uygulanmasıyla belirsizlikler azaltılır.
  • Görevin tamamlanma süresinde kısalmalar sağlanır.
  • Proje için yeterli kaynak olup olmadığı tespit edilebilir.

RACI matrisi nedir? konusu bu yazıda anlatılmaya çalışılmıştır. Uygulama için şablonu indirebilirsiniz.