Proje Paydaşları

Proje Paydaşları Kimlerdir?

Proje paydaşları, projenizin sonucuyla herhangi bir ilgisi olan kişilerdir. Genellikle bir proje ekibinin üyeleri, proje yöneticileri, yöneticiler, proje sponsorları, müşteriler ve kullanıcılar. Paydaşlar, projeye yatırım yapan ve yol boyunca herhangi bir noktada projenizden etkilenecek kişilerdir ve onların girdileri, sonucu doğrudan etkileyebilir.

Proje Paydaşlarımız Kimlerdir?

Paydaş belirleme süreci kolay bir görev olarak gözükmekle birlikte her zaman atlanan paydaşlar olabilmektedir. Özellikle Projeden doğrudan etkilenmeyen organizasyon üniteleri veya kişiler Paydaş belirleme sürecinde unutulmaktadır. Proje çıktısı ürün veya hizmet ile doğrudan bağlantısı olmayan ama dolaylı olarak ürün veya hizmet ile ilgili bilgilerden etkilenen paydaşları gerek Paydaş Belirleme sürecinde gerekse Gereksinim Toplama sürecinde mutlaka Projeye dahil etmek için dikkatli analiz yapmamız gerekmektedir.

İyi bir paydaş yönetimi uygulamak ve proje üzerinde işbirliği yapmak için onlarla sürekli iletişim kurmak iyi bir fikirdir. Sonuçta, her şeyin nasıl sonuçlanacağına dair bir payları var.

Paydaşlar ve Kilit Proje Paydaşları

Genel olarak proje paydaşları, bir projenin yürütülmesinden veya sonucundan etkilenen tek tek bireyler veya tüm kuruluşlar olabilir. Projenin onları olumlu ya da olumsuz etkilemesi önemli değil. Etkilenirlerse, onlar bir paydaştır. Ancak kilit proje paydaşları, bir projenin başarılı olup olmadığını belirleme etkisi ve yetkisi olan paydaşlardır. Bunlar, hedefleri tatmin edilmesi gereken kişiler ve gruplardır. Projeyi yaparlar veya bozarlar. Tüm çıktılar dahil olsa ve bütçeler karşılansa bile, bu insanlar mutlu değilse, proje yöneticisi olarak başarısız oldunuz.

Bir Projedeki Kilit Proje Paydaşları

Herhangi bir projede bulacağınız tipik anahtar proje paydaşları aşağıdakilerden bazılarını içerecektir:

Müşteriler: Bir ürün veya hizmetin doğrudan kullanıcısı, genellikle projeyi yürüten şirketin hem içinden hem de dışından olabilir.

Proje yöneticisi: Projenin lideridir.

Proje ekibi üyeleri: Proje yöneticisinin liderliğinde projeyi yürüten grup

Proje sponsoru: Projenin finansörü, kaynak sağlayıcısıdır.

Yönlendirme komitesi: Kilit kararlar konusunda rehberlik sağlayan danışma grubu. Sponsoru, yöneticileri ve kuruluşun kilit paydaşlarını içerir/

Yöneticiler: Projeyi yürüten şirketin üst yönetimi, kuruluşun stratejisini yönlendirenler

Kaynak yöneticileri: Projeyi yürütmek için gereken kaynakları kontrol eden diğer yöneticiler

Projeye bağlı olarak, bazıları şunları içerebilecek çok daha fazlası var: satıcılar / tedarikçiler, yükleniciler, mal sahipleri, devlet kurumları, medya kuruluşları, hatta genel olarak toplum.

Paydaş Beklentilerini nasıl yöneteceğiz?

Proje Yönetmek sadece kaynakları, kapsamı, zamanı ve riski yönetmek demek değildir. Proje Yönetmek aynı zamanda beklentileri yönetmek demektir. Paydaşların beklentileri Proje çıktısı olan ürün veya hizmet ile ilgili olup, beklentileri tespit etmek “çözümden ne bekliyorsunuz” sorusu ile mümkün olsaydı biz İş Analistlerinin işi çok daha kolay olurdu. Beklentilerin toplanması çoğu zaman atlatmaktadır ve genellikle kendi tecrübelerimiz doğrultusunda tamamen göreceli olarak beklentiler ile ilgili varsayımlar oluşturmaktayız. Paydaşların Proje ile ilgili beklentilerini sahiplik, ilgi, etik ve yasal olmak üzere dört temel kavram altında toplayabiliriz ve bu beklentiler göz ardı edilemeyecek niteliktedir.

Proje Paydaşları İleİletişimimizi nasıl yönetmeliyiz?

Paydaşların projeye ilgi düzeyi ve Proje üzerine olası etkisi Paydaş Yönetimi sırasında odaklanacağımız kitleyi ve yönetim tarzımızı belirlemekte kullanılmakta olup, bu model Paydaş Yönetimi sırasında dikkate almamız gereken temel unsurlardan bir tanesi olan aciliyetin etkisini göz ardı etmektedir. Aciliyet boyutunu Paydaş Etkisi ve İlgisi Izgara Şemasına (Stakeholder Influence and Interest Grid) eklediğimiz takdirde Güç Meşrutiyeti ve Aciliyeti Modelini (Power Legitimacy and Urgency Model) elde etmiş oluruz. Bu model önceliklerin doğru anlaşılması ve odak noktalarının doğru belirlenmesinde daha gerçekçi bir analiz fırsatı sunmaktadır.

Paydaşların zaman ayırmasını nasıl sağlayabiliriz?

Zaman yönetimi özellikle projelerde görevlendirilmiş paydaşların operasyonel sorumlulukları devam ediyorsa problem oluşturan konulardan bir tanesidir. Müzakere ve biraz zorlama ile paydaş katılımını güvence altına almak genellikle gereklidir.

Değişim sürecinde Paydaşlarımıza nasıl yardımcı olabiliriz?

Tüm Projeler değişimi tetikler. Değişim yönetimi kapsamında kullanılabilecek etkili yollardan bir tanesi ADKAR Yaklaşımıdır. ADKAR yaklaşımı Farkındalık (Awareness), İstek (Desire), Bilgi (Knowledge), Yetenek (Ability), ve Destek (Reinforcement) unsurlarının oluşturulmasına dayanmakta olup, değişim yönetiminde basit, güçlü ve amaç odaklı bir yöntemdir. Proje başarısı için biz İş Analistlerinin Paydaşlarımızı ve Organizasyonumuzu değişime hazırlamamız gerekmektedir.

Paydaş Yönetimi başarısına birey olarak nasıl katkı sağlarız?

Yapılan çalışmalar yapıcı, destekleyici ortamın sağlandığı ve takım ruhunun oluşturulduğu ortamlarda iş sonuçlarına daha hızlı ulaşıldığını ve iş kalitesinin artığını göstermektedir. Projelerde de paydaşlar arasında kurulacak yakınlık, sosyal ilişkiler, güven ortamı ve takım bilinci Paydaş Yönetimi Başarısı ve dolayısıyla Proje Başarısı üzerinde doğrudan etki etmektedir.



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 474
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 230
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 228
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 337
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 934