Proje Fizibilitesi

Proje Fizibilitesi Çalışması Nedir?

Herhangi bir yöneticinin, binlerce (veya milyonlarca) dolara mal olabilecek bir projeye yeşil ışık yakmadan önce, proje fizibilitesi çalışması görmek isteyeceğinden emin olabilirsiniz. Peki proje yönetiminde fizibilite çalışması nedir? Bir proje fizibilitesi çalışması, projenin ilk etapta başarılı olup olmayacağını belirler.

Genellikle, planlama dahil olmak üzere bir projede ilerlemek için herhangi bir adım atılmadan önce gerçekleştirilir. Projenin ilerleyip ilerleyemeyeceğini belirlemede en önemli faktörlerden biridir:

  • Çalışma, proje için pazarı tanımlar (varsa);
  • Pazar araştırmasına dayalı olarak proje için temel hedefleri vurgular; potansiyel barikatların haritasını çıkarır ve
  • Alternatif çözümler sunar
  • Projenin sadece mümkün değil, aynı zamanda şirket için üstlenilmesi avantajlı olup olmadığını belirlemek için zaman, bütçe, yasal ve insan gücü gereksinimlerini etkileyen faktörleri belirler.

Fizibilite çalışmasını yürütenler proje yöneticileri olmasa da, proje devam ederken kritik bir kılavuz görevi görebilir. Proje yöneticileri, proje parametrelerini, iş hedeflerini ve oyundaki risk faktörlerini anlamak için proje fizibilitesi çalışmasını kullanabilir.

Proje Fizibilitesi Çalışmasının Kilit Noktaları

Proje yönetiminde bir fizibilite çalışması genellikle aşağıdaki alanları değerlendirir:

Teknik yetenek

Kuruluş projeyi üstlenmek için teknik yeteneklere ve kaynaklara sahip mi?
Kuruluş, projeyi üstlenecek mali kaynaklara sahip mi ve projenin maliyet / fayda analizi, proje ile ilerlemeyi garanti etmek için yeterli mi?

Yasallık

Projenin yasal gereksinimleri nelerdir ve işletme bunları karşılayabilir mi?

Risk

Bu projeyi üstlenmenin riski nedir? Algılanan faydalara dayalı olarak şirket için risk değerli mi?

Fizibilite ne demek?

Fizibilite sözcüğü TDK’nın sözlüğüne göre ‘yapılabilirlik’ anlamını taşır. Fizibilite en basit tanımıyla, bir projenin seçilmiş kıstaslara göre uygulanabilir olup olmadığının saptanmasıdır.

Operasyonel fizibilite

Proje, önerilen kapsamı dahilinde, sorunları çözerek ve / veya belirlenen fırsatlardan yararlanarak kuruluşun ihtiyaçlarını karşılıyor mu?

Zaman

Proje şirket açısından avantajlı olan makul bir zaman çizelgesinde tamamlanabilir mi?

Proje Fizibilitesi Çalışmasını Yürütmek

Proje fizibilitesi çalışması yürüten herkes, raporu bir araya getirmek için birkaç adım atacaktır. Bu araştırma eylemleri tipik olarak şunları içerir:

Ön analiz

Bir fizibilite çalışmasının zaman yoğun sürecine geçmeden önce, birçok kuruluş, projenin ön taraması gibi bir ön analiz gerçekleştirecektir. Ön analiz, bir fizibilite çalışmasını işe yaramaz hale getirecek aşılmaz engelleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu ön tarama sırasında hiçbir büyük engel ortaya çıkmazsa, daha yoğun fizibilite çalışması yapılacaktır.

Kapsamı tanımlayın

Fizibilite çalışmasının kapsamını belirleyebilmeniz için projenin kapsamını belirlemek önemlidir. Projenin kapsamı, hem iç paydaşların hem de dış müşterilerin veya müşterilerin sayısını ve bileşimini içerecektir. Organizasyonun tüm alanlarında projenin potansiyel etkisini incelemeyi unutmayın.

Pazar araştırması

Boşlukta hiçbir proje yapılmaz. Fizibilite çalışmasını yürütenler, mevcut rekabet ortamını inceleyecek ve bu pazarda proje için uygun bir yer olup olmadığını belirleyecektir.

Mali değerlendirme

Fizibilite çalışması, ekipman veya diğer kaynaklar, çalışma saatleri, projenin önerilen faydaları, proje için başa baş programı, teklifle ilgili mali riskler dahil olmak üzere projeyle ilgili ekonomik maliyetleri inceleyecektir. ve – çok önemli – projenin başarısızlığının potansiyel mali etkisi.

Barikatlar ve alternatif çözümler

Çalışma sırasında herhangi bir potansiyel sorun ortaya çıkarsa, projenin başarılı bir şekilde ilerlemesi için alternatif çözümlere bakacaktır.
Sonuçların yeniden değerlendirilmesi: Fizibilite çalışmasına taze gözlerle bütünsel bir bakış, özellikle de ilk yapıldıktan sonra önemli bir süre geçmişse, çok önemlidir.

Yap / git kararı

Bir fizibilite çalışmasının son yönü, önerilen eylem şeklidir – başka bir deyişle, projenin ilerlemesi gerekip gerekmediği.

Fizibilite Çalışması Nedir?

Bir yatırım projesinin, o yatırımı yapacak işletmenin politikasına uyup uymadığı ancak bir fizibilite raporuyla belli olur. Çünkü fizibilite raporu projenin ekonomik, teknik ve hukuki açıdan etkinliğini araştırır, ortaya bu konularla ilgili bilimsel gerçekler koyar. Öncelikle projenin gerçekten hayata geçirilip geçirilemeyeceğini belirler, sonra da seçilen kriterleri sağlayıp sağlayamadığını değerlendirir. Eğer projenin uygulanması yönünde karar alınırsa, son olarak bu uygulama için alternatif yaklaşım ve çözümler sunar.

Fizibilite Raporu Neden Önemlidir?

Girişimlerin başarısının tek bir reçetesi yoktur, bir girişimin başarılı olmasının pek çok nedenini sayabiliriz. Ancak başarısızlık sebeplerinin başında planlama ve araştırma konusundaki yetersizlik gelir. Planlama ve araştırma safhaları için en önemli doneleri sunan fizibilite raporu, tam da bu yüzden girişimlerin olmazsa olmazıdır. Pazar, müşteriler ve çevre hakkındaki bilgiyi de artıran fizibilite raporu, iş fikirlerinle ilgili sorunları fark etmene ve bu sorunları çözerken bakman gereken alanları belirlemene de yardım eder.

Fizibilite Raporu Nasıl Hazırlanır?

Fizibilite raporunu dilersen yeni bir yatırım fikrin için, dilersen mevcut iş modelini yenilemek ya da geliştirmek için yazabilirsin. Gerek kendi planların için, gerekse iş fikrini hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğun kredi ve teşvikleri sağlayan kurumların talebiyle fizibilite raporu hazırlayabilirsin.

İdeal bir fizibilite çalışmasında aşağıdaki konularda araştırma yapmalı ve şu soruların cevaplarını aramalısın:

  1. Güncel pazar incelemesi:
    • Üretmeyi düşündüğün mal çeşidi ya da ortaya koymak istediğin hizmet türü nedir? Özellikleriyle birlikte tanımla.
    • Bu ürün veya hizmetin olası muhtemel satış fiyatı ne olacak?
    • Bu ürün veya hizmeti hangi pazarda ne kadar miktarda satmayı düşünüyorsun? Satış dönemlerin ne olacak? İhracat, istihdam, katma değer gibi iktisadi faydaları neler olacak?
  2. Kuruluş yeri incelemesi:
    • Ürün ya da hizmetinin maliyetleri ve buna karşılık sağlayacağı faydalar ne olacak?
    • Yatırım için en uygun yer neresi? Bu soruyu hammadde, enerji, işgücü, pazara yakınlık, doğal şartlar, ulaşım imkanları, gelişme potansiyeli gibi faktörleri dikkate alarak cevaplamaya çalış.
  3. Mali inceleme:
    • Toplam yatırım maliyeti nedir?
    • Sabit ve değişken giderler hangileri?
    • İşletme sermayesinin ihtiyaçları neler?
    • Aylık ve yıllık nakit akışı ve finansman programın hazır mı?
    • Üretim sonrası nakit akışın ne olacak?
    • Yatırımın ne zaman kara geçecek?
  4. Teknolojik inceleme:
    • Üretimde hangi teknik ve teknolojileri kullanacaksın?
    • Alternatif üretim tekniklerin var mı? Farklı tekniklere göre farklı hammadde ve yardımcı maddeye ihtiyacın olacak mı?
    • Hangi teknik ve hammaddenin hangi makina ve teçhizatı kullanmayı gerektirdiğini biliyor musun?
    • Girdi-çıktı analizi yaptın mı?
    • Yerleşme planın hazır mı?
    • İnşaat ve montaj işleri için bir program çıkardın mı?
    • İstihdam edeceğin personelin sayısı ve özelikleri belirli mi?
  5. Hukuki inceleme: Projeyi hazırlamaya başladığın andan itibaren, kuruluş yerini seçtiğin andan yatırımın hayata geçtiği ana, işletmenin üretime başladığı zamandan ürün ya da hizmetini pazarlamaya başladığın zamana kadar tüm aşamalarda hangi kanun, tüzük ve yönetmeliklere uyman gerektiğini biliyor musun?

Tüm bu bölümleri gözden geçirip bölümlerin altındaki soruları cevaplandırdığında ortaya yeterli bir fizibilite çalışması çıkardın demektir. Eğer projenin uygulanabilir olduğuna kanaat getirirsen yatırım için bir ön proje hazırlayıp ardından uygulamaya geçebilirsin.

Kosgeb fizibilite raporu formatı



  • Altı Sigma Proje Sözleşmesi Nedir?
    Altı Sigma Proje Sözleşmesi, DMAIC (Tanımla, Ölç, Analiz Et, İyileştir, Kontrol Et) döngüsünde, Tanımlama adımında düzenlenir. İndirme Sayısı: 477
  • Beyin Fırtınası Üzerine Yeni Düşünme
    Kuruluşlarla bir inovasyon kültürü ve bir inovasyon süreci uygulamalarına yardımcı olmak için yaptığımız çalışmalarda, çoğu zaman insanların “yaratıcılık”, “yaratıcı düşünme” ve “beyin fırtınası” terimlerinin anlamı ve farklılıkları konusunda kafalarının karıştığını görüyoruz. İndirme Sayısı: 234
  • Kuruluş Performans Ölçümü
    Performans ölçümü, bir kuruluşun ilerlemesini izlemenin hayati bir parçasıdır. Bir kuruluşun gerçek performans sonuçlarının veya sonuçlarının amaçlanan hedeflerine göre ölçülmesini içerir. İndirme Sayısı: 230
  • Başabaş Analizi Nasıl Yapılır?
    Başabaş analizi yapmak, işletmenizin tüm masrafları karşılamasını ve kar elde etmeye başlamasını tam olarak ne zaman bekleyebileceğinizi belirlemek için önemlidir. Bu, herhangi bir başlangıç ​​işinin ilk günlerinde önemli bir kilometre taşıdır. İndirme Sayısı: 343
  • Raporlu İşçi İşten Çıkarabilir mi?
    Normal şartlarda hastalanıp tedavi gören veya raporlu işçi işten çıkarılamaz ama rapor veya tedavi süresi ihbar süresini 6 hafta aşmışsa tazminatı ödenerek çıkarılabilir. Bu durumda ihbar tazminatı gerekmez, kıdem tazminatı ödemek gerekir. İndirme Sayısı: 937