yöneticinin rolü

Yöneticinin Görevleri

Çalışanlarla doğrudan temas halinde olan yönetici yerine getirecek çok çeşitli görevlere sahiptir. Yöneticinin görevleri, daha yüksek üretkenliğin bir sonucu olan kar artışı, organizasyonda istikrar ve sağlamlık sağlamak içindir.

Bu nedenle, aşağıdaki yöneticinin görevleri yerine getirilmelidir:

Planlama ve Organizasyon

Yöneticinin temel rolü, çalışanların günlük çalışma programını, onlara işlerinin niteliği konusunda rehberlik ederek ve aynı zamanda işi çalışanlar arasında ilgi alanlarına, yeteneklerine ve becerilerine göre bölerek planlamaktır.

Çalışma koşullarının sağlanması

Bir yönetici, iş yerinin fiziksel ortamında ve fiziksel kaynakların doğru yerde düzenlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu, işçilere uygun oturma yeri, havalandırma, aydınlatma, su tesisleri, vb. sağlanmasını içerir.

Ana sorumluluğu, işçilere sağlıklı ve hijyenik koşullar sağlamaktır.

Liderlik ve Rehberlik

Bir yönetici, altındaki çalışanların lideridir. Çalışanları yönlendirir ve ellerinden gelenin en iyisini yapmaları için onları etkiler. Ayrıca, iş hedeflerini belirleyerek ve bu hedeflere ulaşmak için onlara talimatlar ve yönergeler sağlayarak işçilere rehberlik eder.

Motivasyon

Bir amir, işçilere daha iyi performans göstermeleri için farklı ödüller sağlayarak önemli bir rol oynar. İşçilere daha iyi çalışmaları için ilham verebilecek farklı parasal ve parasal olmayan teşvikler vardır.

Denetim

Denetim, yönetici tarafından gerçekleştirilen aşağıdakileri içeren önemli bir işlevdir:

  • Gerçek performansın zaman çizelgesine göre kaydedilmesi.
  • İşin ilerlemesinin kontrol edilmesi,
  • Varsa sapmaları tespit etmek ve çözüm üretilmesi,
  • Bağımsız olarak çözülmezse, bunu üst yönetime bildirilmesi.

Politikaların Yayılım

Bir yönetici, yönetim ve çalışanlar arasında bir bağlantı pimi olduğunu göstermelidir. Yönetimin politikalarını çalışanlara iletir, ayrıca onlara yönetim adına talimatlar iletir. Öte yandan, çalışanlar ile yakın bir teması vardır. Bu nedenle yönetimle sorunları, şikayetleri, önerileri, vb. etkileşime sokabilir. Bu çalışanların, işçilerin sorunlarını iletir ve bunu yönetimin dikkatine sunar.

Şikayetlerin Ele Alınması

Yönetici, çalışanların şikâyetlerini etkili bir şekilde ele alır. Bunun için aşağıdakileri yapması gerekir:

  • Sorunlarını çözerek çalışanların güvenini kazanmalıdır.
  • İşçi sorunlarını insani gerekçelerle ele almalıdır.
  • Konuyla bağımsız olarak başa çıkamazsa, çözmek için yönetimin yardımını ve tavsiyesini alabilir.

Raporlama

Bir yöneticinin maliyet, kalite ve üretkenliği artırmaktan sorumlu olabilecek bu tür çıktılar hakkında raporlama yapmak gibi önemli bir rolü vardır. Maliyet, çıktı, performans, kalite, vb. faktörler yönetime sürekli olarak rapor edilebilir.

Yeni çalışma yöntemlerinin kazandırılması

Buradaki yönetici, pazar ortamı ve mevcut rekabet konusunda bilinçli olmalıdır. Bu nedenle çalışma tekniklerini yenileyebilir. Çalışanları mümkün olduğunca yeni programlara geçirebilir. Ayrıca, çalışanların etrafındaki fiziksel ortamı değiştirmeye ve iyileştirmeye devam etmek için bunu en iyi şekilde deneyebilir.

Yöneticinin Görevleri ve Disiplinin Uygulanması

Bir yönetici, kontrolleri ve önlemleri, emir ve talimatlardaki katılığı, iş yerinin genel disiplinini hesaba katarak, disiplinsiz çalışanlar için cezalar uygulayarak, kuruluştaki disiplini sürdürmek için birçok adım atabilir. Yukarıdaki adımların tümü, iş yerinin genel disiplinini geliştirmeye yardımcı olur.

Sonuç:

  • Daha yüksek verimlilik,
  • Yüksek çalışan morali,
  • Çalışma koşullarını tatmin edici iyileşme,
  • Daha iyi insan ilişkileri,
  • Daha yüksek karlar ve
  • Yüksek kararlılık